Diam Itu Lebih Baik....

Assalamualikum...

Dah lama tak upadate blog. 
Tak ada masa sekarang ni nak update. 
Anak-anak dan rumah tangga didahulukan...
Ok sampai di sini sahaja. 
Dah kehabisan idea sebab lama tak menulis. 
K bai :-)

Susun Atur Kuali

Kali ni kita masuk ke dapur pulak ye. Saya nak share dengan korang bagaiman susun atur kuali di dapur rumah saya...
 
Gantung jer...


Susun atur ni sebenarnya idea husband saya. Katanya tak suka tgk kuali tu ditelengkup atas counter bar lepas di basuh. Kalau gantung macam ni bule terus gantung jer selepas di basuh. Sebelum ni saya simpan kuali-kuali ni dlm kc jer tp sblm kering saya letak dulu atas counter bar. Tu pun tengok mood bila rajin nak susun dalam KC baru susun...kadang-kadang amik masa sehari, kadang 2 hari dan kadang 3 hari bergantung pada mood dan tahap kerajinan diri...hehehe.

Kebaikannya ia menjimatkan ruang dan korang tak yah pening pikir cara nak susun kuali tu. Tapi keburukannya ialah saya perlu memastikan bontot kuali hendaklah sentiasa berkilat...part tu jer yang stress sikit...hahaha..

Selain daripada menyangkut kuali, bule jugak gantung benda-benda lain kan mengikut keperluan dan kreativiti masing-masing. Rasanyer macam ni lebih praktikal untuk saya. Terpulang la pada cita rasa masing-masing kan....
 
 
 
 
<---iklan--->
 
Skirt chiffon full lining
RM35 without postage
whatsapp: 0122664219
 
Skirt ni sesuai untuk mereka yang bertubuh rendah...
 
Colour: black, green and pink 
 
 
 

Pengganti Dressing Table

Assalamualaikum...
Lama rasanya dah tak mengupdate blog.
Kali ni saya nak share sikit tentang perabot di bilik tidur..
 
Perabot apa yang ada dalam bilik korang eh?
Disebabkan bilik tidur kami takde la sebesar mana pun perabot pun kami kurangkan. Cuma basic perabot sahaja yang kami letakkan bagi menampakkan bilik lebih luas dan selesa....
 
Dalam bilik kami cuma terdapat katil bersize king dan built-in wardrobe yang tinggi pada dinding.. Itu pun dah mengambil banyak ruang. Tapi macam tak lengkap pula kalau tak ada dressing table dalam bilik kan? Tapi disebabkan ruang yang terhad, dan nak consider perabot yang lebih praktikal dari segi ruang penyimpanan kami menggantikan dressing table dengan laci bertingkat yang ditambah dengan cermin  seperti ini...
 
sebelum & selepas
 
Selain dapat menggantikan dressing table, dapat juga lagi ruang penyimpanan 3 tingkat kan (^_^)
 
 
 




Dialog Mak & Anak

Situasi: malam, 11pm

Mama: Abang ahmad nape bukak baju ni?
Qari: Ahmad nak tido la mama
Mama: Kenapa nak tido ahmad bukak baju? Nanti ahmad sejuk macamana?
Qari: Ahmad bukak baju sebab nanti esok ahmad bangun senang nak mandi..nnti kena bukak seluar jer..baju dah tak payah..cepat la ahmad mandi nanti
Mama: mmmmm....

**dalam hati nak tergelak jer...apa punyer alasan la tu;)

Kain sulam bandung

Salam...
Sesiapa yang berminat dengan kain sulam bandung kat bawah ni bule pm saya di mamaqari@gmail.com. harga cuma rm80 sahaja dan free postage...

Pancake Pisang

Saya ni bukan terror sangat bab masak memasak ni. Tapi nak share jugak la ngan korang pasal makanan favourite Aqeel nih iaitu pancake pisang.
 
Hari tu masa pegi Langkawi termakan pulak pancake pisang nih.. Aqeel abis bedal pancake ni samapi 3-4 ketul. Suka betul dia. So saya dengan harapan yang tinggi try la buat pancake ni dengan imiginasi sendiri.hehehe...alahai pancake jer pun tp dah budget macam master chef..kahkahkah

Inilah pancake yang makan kat Langkawi hari tu..serius superlicious sedap. Tak manis sangat dan lemak-lemak gitu.. Roti jala dia pun sedap.
 
Resepi ni memang mudah. Orang yang tak terror masak cam saya ni pun bule buat...
 
Bahan-bahan:
Tepung gandum 1 cawan
Telur 1 biji (Asingkan putih dan kuning)
Gula 2 sudu
Air 1 cawan atau bule jugak pakai fresh milk
Pisang emas 5 biji
 
Cara-cara:
Pukul putih telur sampai kembang
Masukkan tepung gandum, kuning telur, gula, air dan pisang ke dalam blander dan bland.---hahah ni sebab saya malas nak kacau-kacau
Akhir sekali masukkan putih telur ke dalam acuan yang dah di blend tadi dan kacau lagi...
Panaskan kulai dan letak minyak skit jer dengan api sederhana
 
Bila dah gelembung camni sila terbalikkan
 
 
Hasilnya....
 

 Hahaha...jangan korang compare ngan gambar di atas ye.. Rupanyer memang la tak semenggah mana tp sedap jugak woo...Aqeel bantai 3-4 ketul jugak nih... Rasanya next time saya kena letak baking powder skit kot kasi dia naik sikit...huhuhu. Bule makan camtu jer dan tak payah dah letak   jem ke madu bagai sebab rasa pisang tu dah lemak2 manis dah..tp kalau korang suka bule la nak letak pun...ikut la tekak masing2 ye....
 
 
 




Anak Syurga

Bagi saya yang ada anak istimewa ni suka sangat dengan term 'anak syurga' ni. Kalau jumpa sepupu sebelah husband diorang suka panggil Aqeel dengan nama anak syurga instead of anak istimewa. Alhamdulillah kami dikelilingi oleh orang-orang yang penyayang dan setakat ni semuanya berpandangan positif terhadap anak kami. Ada juga rakan-rakan  saya yang lain mengadu ada sesetengah individu berpandangan negative kepada mereka yang ada anak syurga ni. Sebagai contoh mereka tak nak berkawan dengan mereka ni sebab takut 'kenan' dan berjangkit pada keterunan mereka??? Mmmm...bagi saya orang yang x bersekolah jer kot pikir camtu sebab semuanyakan telah ditentukan oleh Allah s.w.t. kan???
 
Pada mulanya saya pun tak penah terpikir akan mendapat anak syurga nih. Ni lah anak syurga pertama dalam keluarga saya dan husband. Serius...memang tak sangka sangat tapi kami tetap bersyukur di atas rezeki yang diberi. Banyak kami pelajari daripada kelahiran anak syurga nih. Paling penting kami telah terpilih untuk menjalankan tanggungjawab kami sebagai ibu bapa kepada anak syurga ni dan amanah tersebut perlu lah kami lunaskan dengan sebaiknya.
 
Ok..panjang sangat pulak mukadimah saya. Sebenarnya nak cerita pasal Aqeel jer pun...hahaha. Aqeel dah masuk 1 tahun 9 bulan, tapi masih belum berjalan tapi sekarang memang cukup lasak dan memang sangat-sangat menguji kami...
 
 
Alhamdulillah Aqeel dah pandai duduk sendiri.

 Tengoklah betapa lasaknya dia..Memang 24 jam kami kena awasi dia sebab dia senang terjatuh dan terhantuk...
 
Aqeel ni memang sensitif sangat. Kalau ada jer benda yang tak kena memang mengamuk la dia. Bila dah marah tu mulalah hentak kepala ke simen, gigit jari, tarik rambut sendiri atau korek mata dia...hahaha. memang mencabar sungguh budak ini ...
 
Satu lagi kalau dia boring dan takde orang nak bermain dengan dia, dia suka tarik seluar especially kalau seluar tu seluar panjang dan lepas tu bukak pampers pulak dah...tau-tau dah bogel. Sekarang saya pakaikan jer dia dengan pampers dan suar kecik sebab bila dia pakai seluar kecik memang  dia tak sampai nak tarik seluar tu....
 
Nasib baik la ada abang yang prihatin ni... Abang ni sayang sangat ngan adik dia..
 
Semalam Aqeel panjat tepi katil dan tiba-tiba landing kepala dia betul-betul atas muka saya.. Mak aiii sakitnya dan tiba-tiba keluar darah darah dari hidung saya dengan tak hentinya.. Nasibla tak patah hidung nih kalau tak dah tak cun dah mama Aqeel ni tau...kekekeke...Husband datang bawak ice suruh tuam, bengkak jugak la kat atas hidung tu...Nasib baik la lepas letak ice darah dah berhenti......huhuhu..