Good Article to Share

Marah; Perkembangan Kanak-kanak Kawal Diri


KANAK-KANAK tidak mampu menahan pergolakan emosi. Oleh itu, apabila dia marah, kecewa atau putus asa, dia akan meluahkannya dengan menangis, menjerit atau menghentak-hentak kaki.

Sebenarnya apa yang dilakukan kanak-kanak itu adalah sebahagian daripada perkembangannya untuk mengawal diri sendiri. Malah, mereka akan bersikap marah-marah (tantrums) ketika berusia antara setahun hingga tiga tahun, tetapi menjelang usia empat tahun, sikap mereka yang suka marah dan meradang akan berhenti dengan sendirinya.

Menurut Akademi Pediatrik Amerika, kanak-kanak dalam usia setahun hingga tiga tahun sebenarnya sibuk mempelajari pelbagai perkara mengenai dunianya. Dia juga sangat bersemangat untuk mengawal semua perkara.

Dia mahu berdikari dan melakukan semua perkara sendiri.
Dia juga ingin membuat pilihan sendiri dalam apa juga perkara dan mudah meradang
apabila ibu bapa menghalangnya. Sikapnya yang suka marah-marah itu mungkin satu daripada pelajaran yang susah untuk dipelajarinya.

Mengapa kanak-kanak mudah marah dan meradang

Dia keliru kerana tidak memahami sepenuhnya apa yang diminta atau dikatakan ibu bapa.

Dia mungkin kecewa orang lain tidak memahami apa yang dikatakannya.

Dia mungkin tidak tahu bagaimana untuk menjelaskan perasaan dan keperluannya.
Selepas usianya tiga tahun, kebanyakan kanak-kanak boleh bercakap dengan betul.
Ini memudahkannya meluahkan apa yang dirasa.
Secara automatik, sikapnya yang suka marah-marah hilang begitu saja.
Bagaimanapun, kanak-kanak yang tidak berupaya bertutur dengan baik
masih suka meluahkan apa yang dirasanya.
Justeru, sikap yang suka marah akan berterusan.

Anak anda mungkin belum belajar menyelesaikan masalahnya sendiri dan mudah putus asa.

Mungkin dia mengalami kesakitan atau masalah fizikal lain yang menghalangnya meluahkan apa yang dia rasa.

Dia mungkin lapar, tetapi tidak mengetahuinya.

Dia mungkin letih dan tidak cukup tidur.

Dia mungkin rasa gelisah dan tidak selesa.

Dia mungkin berasa tertekan dengan perubahan di dalam atau persekitaran rumah.

Anak mungkin cemburu dengan adik beradik dan mahu lebih perhatian.

Dia mungkin tidak boleh melakukan apa yang dia impikan.

Bagaimana mencegah sikap marah anak?

Anda mungkin terkejut jika anak anda hanya akan bersikap marah-marah di hadapan anda saja. Dia sebenarnya menguji peraturan dan had yang anda gariskan untuknya.
Kanak-kanak akan lebih selamat bersikap demikian di hadapan orang yang dipercayainya.

Justeru, anda mungkin sukar mencegah sikapnya yang suka marah-marah tidak menentu itu, tetapi ada beberapa cadangan yang dapat membantu anda iaitu:

Galakkan anak menggunakan perkataan untuk memberitahu apa yang dia rasa.
Misalnya, ‘mama, abang marah’ atau ‘ibu, kakak marah’.
Cuba fahami perasaannya dan cadangkan perkataan lain yang menggambarkan perasaannya ketika itu.

Buat peraturan dan had yang munasabah.
Jangan berharap anak kecil akan menjadi sempurna.
Beritahu dia mengapa peraturan itu dibuat dan jangan mengubahnya sesuka hati.

Pastikan setiap perkara rutin berjalan dengan lancar dan anak akan tahu apa yang dia jangkakan.

Elak situasi yang boleh mengecewakan anak.

Elak menziarah atau membeli belah dalam masa yang panjang.
Dia mungkin marah kerana tidak boleh melakukan apa yang dia suka misalnya bermain atau membaca buku kesukaannya. Untuk perjalanan jauh, bawa patung atau buku kegemarannya.

Berhati-hati menyebut tidak.
Apabila anak mengatakan tidak untuk semua permintaannya, ia amat mengecewakan.
Oleh itu, dengar dengan baik apa yang dia mahu.
Jika permintaannya munasabah, tidak salah mengatakan boleh, tetapi jika ia membabitkan keselamatannya, jangan mengatakan boleh hanya untuk mengelak dia marah.

Biar anak membuat pilihan.
Contohnya jika dia malas mandi beritahu dengan jelas mengapa dia perlu mandi.
Jika anda biasa bertanya padanya, abang hendak mandi tak?
Cuba katakan begini, bangun pagi abang perlu mandi.
Abang hendak berjalan ke bilik mandi atau mama dukung abang?,”

Apa yang perlu anda buat jika anak marah-marah?

Cuba alihkan perhatiannya, misalnya membuat jenaka.

Bertenang dan jangan turut sama naik angin.

Bila dia marah, anda perlu berdiri berdekatan dengannya atau pegang dia tanpa bercakap sepatah pun hingga dia diam. Kalau anda tidak boleh bertenang, jauhkan diri darinya.

Bagaimanapun, kalau anak mula menendang atau menyepak anda, membaling barang, menjerit dan menangis dengan kuat dan berpanjangan, jauhkan dia dari punca kemarahannya. Beri dia masa untuk bertenang.

Bagi kanak-kanak yang sudah berusia lebih tiga tahun, dia akan tahu dengan sendirinya untuk bertenang. Kanak-kanak pada usia ini juga mudah diajak berbual dan berbincang mengapa dia tidak boleh menjerit-jerit dan marah dengan cara begitu.

Bagi kanak-kanak lebih kecil, tinggalkan dia jika anda tidak boleh bersabar. Dalam tempoh seminit dua, jengoklah semula kerana kadangkala akan tertidur atau berhenti menangis apabila tiada siapa sudi melayannya.

Jangan marah dia kerana dia akan memendam rasa marah dan kecewa dengan tindakan anda.

Mendidik Anak

macamana caranya nk mendidik anak dengan cara yg betul? itu menjadi persoalan kt minda aku skang...cth mcm smlm masa aku suap si qari makan, bule dia tolak makanan tu smp hbs tumpah....aku pn macam nk marah dia..biar bg pengajaran skit..tp bila aku garangkn muka, dia mcm x tau plk yg aku tgh marah kt dia...so aku amik kaki dia pukul tapak kaki dia ngn tgn aku...tp bule plk dia gelak2 pastu mcm nk suh aku pukul lg...may b dia ingt aku tgh main2 ngn dia...smpi aku pn nk tergelak....sb cara tu pn x berkesan so aku buat x tau je walaupn dia mintak susu...tp aku wat donna 5 minit je...aku wat x tau jer walaupn dia nangis nk susu...tp kesian plk aku tgk..sedih btl dia bila aku x pedulikn dia...tp aku keraskan hati jgk biar dia tau aku tgh marahkan dia..aku x nk la dia jd manja n tak takut wat salah lain kali....so lps 5 minit br aku amik n peluk dia, susukn dia smpila si kecik tu tido...."mama sayang qari...tp qari jgn nakal2 sgt ye...."

Friends.....

What is the meaning of friends? org yg menjatuhkn or menaikkan semangat kita? org yg senang n susah bersama kita? ataupn kawan yg mkn kawan?whatever la....tp kawan yg baik dan setia, yg buleh dipercayai sgt sukar dicari...nape ttiba aku ckp psl topik ni plk? entah la...mungkin ni yg sedang berlegar2 kt fikiran aku skang....

Abqari 1st Step





Finally abqari dh berjalan...sungguh gembira tgk dia melangkah selangkah demi selangkah....dh besar nampaknya ank aku ni...semenjak kelahiran farouq mcm2 perangai dia buat utk mendptkn perhatian...sian si kecil abqari...hehehe...tp disebabkn farouq jgk la dia berjalan...konon2 eksyen la nk tunjuk kt farouq mcm2 dia bule buat...huhuhu...bdk2 pn dh pandai nk jeles...abqari nk kena amik suntikan utk setahun..dh lewat seminggu tp x sempt lg nk g klinik...may b klu smpt sok la aku bwk abqari amik injection tu....

Newborn Farouq


Alhamdulillah...akhirnya kak ta slmt melahirkn anak lelakinys smlm (4/5/2010)...yg best tu smlm jgk bday dia...so mummy & baby berkongsi bday yg sama...syok tul la....bb dia sgt comel n rambut sgt lebat ( x mcm abqari...hehehhe)...skang mama tok n baba tok dh ada 2 cucu...abqari pn dh pandai start jeles.mcm2 perangai pelik dia buat utk tarik perhatian org...sian gak aku tgk abqari..dh la dia manja sgt ngn mak long dia....siap mtk mak long dia dukung lg....sedih muka dia tgk mak long pegang bb baru...hehehe...at least pas ni dia dh xle la jd maharaja lg...huhuhuhu

Happy Birthday Abqari


My little abqari dh genap setahun pd 27 april 2010...cepatnya rasa masa berlalu. disebabkn kesibukan aku, aku dh celebrate bday dia awal dr hari yg sepatutnya.buat celebration dkt umah mama tok on 24 april 2010...menu hr tu: cake (tempah dr happyninie blog), spaghetti bolognese (kak ta yg masak), sate + nasi impit (tempah dr restoran syed), fruits, drinks and etc..thanks to all my family members yg telah menjayakn hari jadi abqari...thanks jgk to all presents utk abqari...love u all..muaaahs

New Blog

1st time aku terasa nk buat blog...so dgn rasminya hr ni tercipta la blog nih...aku ni xde la pandai menulis or mengarang tp setakat nk share idea , nk meluahkn perasaan n nk SS (syok sendiri) bule la...hihihi ...aku pn x sure bp lama blog ni bule bertahan sb aku ni pemalas skit..lg2 nk mengadap pc ni walaupn keja aku 24hrs duk dpn pc je... actually aku wat blog ni utk tatapan ank aku bila dia besar nnti..hahaha...sure klu dia dh besar dia baca blog ni sure dia gelakkn aku...tp peduli apa aku...aku nk jgk tulis....tu pn klu blog ni wujud lg bila dia dh tau nk membaca nnti....huhuhuh.......