Pneumococcal Vaccination

Skrg ni mcm2 jenis penyakit yg ada kt dunia ni..
So mama dh decide nk bg this vaccination to qari coz prevent is better than cure..
Utk qari disebabkan dia dh sethn so dia perlu amik 2 x je injection instead of 4 injections for infants...
Untung jgk la klu amik lmbt tp infants lbh terdedah kpd penyakit2 ni...
so its up to parent kt luar sana nk bg injection ni bila.klu yg suka bwk ank berjln2 kt luar better dinasihatkn amik lebih awal la..
kt bawah ni mama ada copy paste skit psl Pneumococcal Vaccination nih...


According to the World Health Organization's current estimates, one child dies of a pneumococcal disease
every minute. Pneumococcal infection can cause ear infection, sinus infection, pneumonia, blood infection
(bacteremia), and meningitis (infection of the covering of the brain). About 1 out of every 20 people who
get pneumococcal pneumonia dies from it, as do about 2 out of every 10 who get bacteremia, and 3 out of 10
who get meningitis. Pneumococcal disease kills more people in the United States every year than all other
vaccine-preventable diseases combined.

What is pneumococcal disease?
Pneumococcal disease is a severe bacterial infection caused by Streptococcus pneumoniae, also called
pneumococcus. It may cause pneumonia, meningitis or a blood stream infection (bacteremia).


Who gets pneumococcal disease?
Although anyone can get pneumococcal disease, it occurs more frequently in infants, young children, African
Americans, some Native American populations, the elderly or in people with serious underlying medical
conditions such as chronic lung, heart or kidney disease. Others at risk include alcoholics, diabetics,
people with weakened immune systems and those without a spleen.


How is the disease transmitted?
The pneumococcus is spread by airborne or direct exposure to respiratory droplets from a person who is
infected or carrying the bacteria?


When does pneumococcal disease occur?
Infections occur most often during the winter and early spring when respiratory illnesses are more common.


How soon after exposure do symptoms occur?
The incubation period may vary but it is generally one to three days.


What are the symptoms?
Symptoms generally include an abrupt onset of fever and shaking or chills. Other common symptoms may include
headache, cough, chest pain, disorientation, shortness of breath, weakness and occasionally a stiff neck.


How is pneumococcal disease diagnosed?
Doctors are able to diagnose pneumococcal disease based on the type of symptoms exhibited by the patient and
specific laboratory cultures of sputum, blood or spinal fluid.


How is it treated?
Prompt treatment with antibiotics, such as penicillin or cephalosporin, is usually effective. However,
penicillin-resistant strains of pneumococcus are increasingly being reported throughout the United States.


Is there a vaccine to prevent infection?
Yes. There are two types of vaccines currently in use, one of which is approved for children less than two
years of age. Both vaccines are safe and reduce disease occurrence. Pneumococcal conjugate vaccine is
recommended for all children less than 24 months old and for children between 24 and 59 months old who are at
high risk of disease. Older children and adults with risk factors may receive the pneumococcal polysaccaride
vaccine. Patients in high-risk categories should ask their health care provider or local health department
about pneumococcal vaccine.

source from http://www.networkmalaysia.com/subtitle/articles_Pneumococcal.htm


Mama amik vaccine ni dkt kjmc..
kt bwh ni mama ada letak pic qari yg sempt mama snap sementara menunggu giliran.
Ada kisah menarik plk terjd time menunggu giliran kt kjmc tuh..
We all (mama, abah & qari) smpi kt kjmc ni dlm kul 7.09pm...
si qari cam biasala klu dtg sini sure x duk diam semua permainan pn dia nk try...
tp disebabkn we all smpi awal, so x ramai la bdk2 yg ada...terpaksa la qari ni main sorg2...
tgh duk menunggu tu ttiba si qari ni buang air besar plk...dh ler mama ngn abah pulak lupa nk bwk diapers dia...
apa lg cuak la mama ngn abah.x kn nk jmpa dr ngn si qari ni dlm keadaan yg cantu..dh la ditambah ngn bau2an
yg x le nk diterima hidung..hehhee..ttiba smpi plk turn kitorg utk masuk...so we all pn masuk la...
dh masuk tu mama tnya dr syed "dr. nk cucuk kt punggung ke? anak sy ni ter*** plk...mcamana ye dr.?"
dr. tu suruh we all tkr dulu n mintk nurse kt situ bg sample diapers...malu gak mama time tu..hehehe
ye la slalu mama bwk dia x buang air plk...time mama lupa bwk bule plk dia melepas ...heheheh...qari..qari...

lps tkr diapers dr syed bg la injection tu...mama tgk jarum dia cam tbl skit berbanding ngn suntikan umur
sethn tu...
dr pn ada ckp this injection pn sakit skit berbanding ijnection lain...
bila dr cucuk je si qari ni pn apa lg menjerit ler...
tp kjp je..lepas mama peluk2 cium n pujuk dia dia dh ok dh...
kuar dr blk dr. tu dia trs smbg main mcm x de pape yg berlaku pn..(mcm x sakit jer....hehheeh)

2 bln lg mama buat appoinment ngn dr utk 2nd injection...

esok pg pas injection tu kepala qari agak panas mcm demam..(biasala pas injection smtimes leh demam)
mama pn bg qari minum ubt demam yg amik kt kjmc smlm...
tp lps tu dia cam dh ok so mama stop la bg ubt demam..
mmg senang nk jaga qari...alhmadulillah la sb dia jrg demam or sakit..may b sb dia still bf lg smpi la skang..
sb mama penah dgr klu bb yg ebf mmg jarang sakit...
may b teori ni bule pki la sb si qari ni mmg jrg sgt sakit walaupn skng mcm2 dia dh mkn...tp susu mama ttp mnjd fav si qari=)


assalamualaikum...sy dh blk


caaak...aaaaa...sian qari terpaksa main sorg2..


mana bdk2 lain ni???


main sorok2 plk dier...


yeeeehaaaa...andre...andre...


macam ni ye cara2 menaiki kuda...


welcome to my house;)


suka sgt qari main dlm rumah ni...nnti mama buatkn satu ngn kotak nk x?hehehe


dr. panggil nama qari ke???


klu ada kuda ni kt umah kn best...

Animal lover

now qari dh 14 bln and many words dia dh sebut (walaupn mama sendiri pn x phm) tp word 'bird' tu masih jd fav word dier...
klu nmpk kucing plk dia akan bunyikan heeehhhhh (degan nada yg lembut)...
walaupn mama dh bnyk kali ajr bila nmpk cat sebut 'cat' and 'meow'...dia still sebut gak 'heeehhhhh' yg merujuk kpd cat...
may b qari blm pandai lg nk buat bunyi meow and cat sb tu la dia sbt 'heeehhhhh' jer...
disebabkan qari sgt suka ngn kucing (bila nmpk kucing dia nk kejar atau sibuk duk panggil2 kucing tu suh dtg tp bila kucing tu dtg dekat dia plk lari or peluk kita kuat2 or macam nk panjat atas kita...heheh...penakut jugak anak mama ni mcm mama dia yg takut ngn kucing smpi skang..hihihi) mama tok dh belikan dia seekor kucing
mainan yg bule bergerak dan bunyi kucing. (thanks to mama tok..jimat duit mama..huhuhu)
at first dia mcm x berani nk pegang kucing mainan tu sb bdn kucing tu berbulu dan ia bule bergerak2...
tp disebabkn that time ada plk cousin dier iaitu muhammad yg tua 8 bln dr qari pegang kucing tu kt ekor,dia pn memberanikan diri and degn berlagaknyer dia pn mengikut cara cousin nyer itu memegang ekor kucing tersebt walaupn dgn berat hati...huhuhu...kecik2 pn pandai ye berlagak dpn org....
so selain teddy bear, qari dh biasa bermain ngn kucing, unta and buaya plastik (uncle2 dia slalu kacau2 qari ngn buaya ni)...sb kanak2 ni waktu bermain dia leh kenal2 ngn binatang ngn dier main tu...
ini pn slah satu cara utk dia kenal ngn haiwan and masa main tu klu dia kasar2 or campakkan binatang tu kita leh ajr diorg cth mcm 'x baik wat cantu' or 'sian kucing'..
so secara x langsung anak2 kita bule bljr cara menyayangi haiwan...klu rajin2 bawak la anak2 tu ke zoo or pets wonderland kt mid valley pn bule (klu dh tahap mls sgt mcm mama ni...lgpn free..hehehe)coz anak2 sgt suka and teruja bila dpt tgk binatang2 tersebt and kita leh sebut setiap binatang tu dkt ank kita and diorg bule pelajari nama2 binatang dan menambahkn pengetahuan mereka.....
ini juga salah satu cara utk kita memupuk sifat menyayangi haiwan terhdp ank kita...
klu ajr dr kecik lg elok sb bdk2 ni time ni la dia bule menyerap semua kita ajr dgn baik=)


qari sgt bz bermain ngn haiwan kesayangannyer...unta tu bila diketuk dia akan berselawat and mata dia jd kaler merah...mula2 dia takut gak tp lama2 dia dh x takut dah...


pak ngah suka kacau qari...mama nk amik gmbr qari pn dia still nk kacau anak kesayangan mama nih..haish


kucing yg dibeli oleh mama tok...ada sekali tu kucing ni duk bunyi meow2 smpi ada kucing btl dtg nk masuk dlm umah mama tok...


unta yg dibeli oleh mama and baba tok masa diorg g umrah last year...bila di ketuk unta ni akn berselawat and mata dia bertukr jd merah

Toilet Training

Bilakah masa yg sesuai utk kita train anak kita ke toilet?
Dr pembacaan aku macam2 pendapat yg ada..
Ada kata mula dr 18 bulan, ada kata 2 thn dll...
Tp aku rasa masa yg sesuai utk ajr anak2 kita ke toilet adalah mengikut tahap kemampuan anak masing2...almaklumlah budak ni x bule dipaksa...
Aku rasa masa paling sesuai utk toilet training klu anak kita dh bule bercakap, duduk dan bangun dgn baik, pandai buka dan tarik suar mereka sendiri...
Tp terpulang la pada pendapat masing2
Lg awal anak kita belajar ke toilet..lg jimat parents sb x yah nk beli diaper dh...heheheh=)

Bila Tiada Air.....

Hari ni ada gangguan bekalan air plk kt ofis sb paip pecah...adoyai..
ssh btl klu xde air...bg aku better xde letrik dr xde air.
klu xde letrik bule la tahan lg kepanasannya tp klu xde air semua aktiviti pn akn terjejas....btl x?
masa ada air x nk berjimat....bila time mcm ni la br beringat...huhuhu..biasala nama pn manusia kn...what to do????

interview part3

mmm...ari ni ada time skit nk smbg entry yg lepas memandangkn anaknda tercinta qari dh tido...masuk je blk interview ada 2 org lec yg siap sedia nk menginterview.diorg suh present slide dulu...aku pn present la..yg aku perasan dia x amik port pn apa yg aku tgh present cuma dia perhati je eye contact aku, body language n suara kot (jelas ke x jelas)...almaklumlah keja tu kn kena berckp dpn student....pas tu x smpi 6 slide aku present dia dh suh stop...bermulalah plk sesi interview..dh hbs interview diorg kata akn bg jwpn dlm minggu dpn which mean this week la...hr ni dh isnin tp xde call plk...nth la aku pn x tau dpt ke x..klu ada rezeki ada la...aku serahkan semua kpd Allah s.w.t......janji aku dh buat yg terbaek...semoga aku berjaya...aminnnn

interview part 2....

ni nk sambung lg psl cita interview....smlm kul 8 aku bertolak dr rumah...interview start at 9..so xde la rush sgt..lgpn on the way ke uitm tu hujan sgtla lebat...dlm kul 8.15 aku dh smpi uitm (x jem la plk)..

dh smpi uitm aku pn mencari la tempat yg dikatakan tu iaitu bilik mesyuarat faculty...aku dgn confidentnyer tggu la kt luar blk tu..smpi klu 8.45 aku heran plk nape xde org pn..kn dh nk dekt kul 9 ni...ttiba pak cik catering lalu situ..dia tnya aku ada interview ke..aku jawab la ye...then pak ck tu kata aku dh salah tempt...bilik mesyuarat yg blok satu lg...aku pn apa lg g la tempat yg dimaksudkan tu (no wonder la xde org tmpt aku tggu td tu...hihi..nasib jumpa pak cik katering, klu x melepas la interview tu)

alamak si qari dh bgn plk...br mama nk melyn perasaan...klu aku rajin aku smbg cita nnti...adios....

Interview oh interview....

Baru je aku meluahkan perasaan gundah gulana sebab tgh menunngu result master kuar tup tup aku dikejutkan degan panggilan telephone dr uitm (bukan panggilan hangit hot fm ye)...org di telephone tu bercakap "Pn. dijemput hadir utk temuduga bg mengisi jawatan kekosongan di uitm sbg pensyarah di fakulti bla...bla..bla...pada 4 June , 9am di bla..bla...Sila bawa sijil2 yg berkaitan dan slide presentation selama 5 minit semasa interview tersebut"....glup...tergamam sekjp....bila masa plk aku apply lecturer kt uitm ni????setelah selidik2 rupanya ramai jgk kawan2 aku yg sekelas ngn aku di panggil utk interview..may b ada bnyk jawatan kosong kot???(tp aku x nk yg luar klang valley la..tolong la...klu dia bg luar kawasan mmg aku awal2 reject la)..hihihi...cita mcm dh dpt je...interview pn x p lg....hohoho..layan perasaan jp....:)

tp skang aku tgh memikirkan nk g ke x nk..nk g ke x nk...tp klu x g rugi plk...walaupn hati ni berbelah bg (sebenarnya takut and malas nk sediakan slide presentation...gila ke..smlm br call sok nk suh dtg interview..mana smpt nk buat preparation...arggghhhh..aku rasa better try je la...lgpn dtg suka2 utk memeriahkan mjls...huahuaua...sb aku bkn nyer desprate sgt sb mmg aku tgh bekerja pn....lgpn aku x sure bule ke aku jd pendidik? bule ke aku ajr student?...tp klu dh rezeki aku mana la tau...aku x berharap pn..ala2 mcm g uji bakat gitu..dpt rezeki, if x dpt pn ok...x de la kecewa...haish....payah2...skang ni tgh bertungkus lumus nk cari title yg sesuai utk presentation aku...

hah..dh dpt idea...apa kata aku cita psl blog?heheheh...ok gak idea tu..lg pn at least semenjak aku jd blogger ni ada la idea nk kelentong, merapu ke pe psl blog...ataupn lbh seuai aku bincangkn tajuk blog dengan kaedah pengajaran...cantik gak idea tu...nnti aku google2 kot ada dh slide berkaitan tuh....hehehe..mintak2 ada la..senang skit keja aku...

Semangat

Berdebar-debar rasanya hati ni nk menunggu result master aku yg mungkin akn kuar 10 jun ni...maklumlah ni sem terakhir aku...harap-harapnya abis la...moga-moga berjaya la kali ni dan seterusnya aku x yah lah hidup sebagai student lg...amat penat rasanya dlm satu masa jd wife, ibu, student dan bekerja...adoyaiiiii...tersiksa jiwa dan raga ku terutamanya bila sgt bz dan xde masa utk family and diriku sendiri....'Ya Allah mudaha-mudahan dipermudah kan la segala urusan ku...aminnnn"