Animal lover

now qari dh 14 bln and many words dia dh sebut (walaupn mama sendiri pn x phm) tp word 'bird' tu masih jd fav word dier...
klu nmpk kucing plk dia akan bunyikan heeehhhhh (degan nada yg lembut)...
walaupn mama dh bnyk kali ajr bila nmpk cat sebut 'cat' and 'meow'...dia still sebut gak 'heeehhhhh' yg merujuk kpd cat...
may b qari blm pandai lg nk buat bunyi meow and cat sb tu la dia sbt 'heeehhhhh' jer...
disebabkan qari sgt suka ngn kucing (bila nmpk kucing dia nk kejar atau sibuk duk panggil2 kucing tu suh dtg tp bila kucing tu dtg dekat dia plk lari or peluk kita kuat2 or macam nk panjat atas kita...heheh...penakut jugak anak mama ni mcm mama dia yg takut ngn kucing smpi skang..hihihi) mama tok dh belikan dia seekor kucing
mainan yg bule bergerak dan bunyi kucing. (thanks to mama tok..jimat duit mama..huhuhu)
at first dia mcm x berani nk pegang kucing mainan tu sb bdn kucing tu berbulu dan ia bule bergerak2...
tp disebabkn that time ada plk cousin dier iaitu muhammad yg tua 8 bln dr qari pegang kucing tu kt ekor,dia pn memberanikan diri and degn berlagaknyer dia pn mengikut cara cousin nyer itu memegang ekor kucing tersebt walaupn dgn berat hati...huhuhu...kecik2 pn pandai ye berlagak dpn org....
so selain teddy bear, qari dh biasa bermain ngn kucing, unta and buaya plastik (uncle2 dia slalu kacau2 qari ngn buaya ni)...sb kanak2 ni waktu bermain dia leh kenal2 ngn binatang ngn dier main tu...
ini pn slah satu cara utk dia kenal ngn haiwan and masa main tu klu dia kasar2 or campakkan binatang tu kita leh ajr diorg cth mcm 'x baik wat cantu' or 'sian kucing'..
so secara x langsung anak2 kita bule bljr cara menyayangi haiwan...klu rajin2 bawak la anak2 tu ke zoo or pets wonderland kt mid valley pn bule (klu dh tahap mls sgt mcm mama ni...lgpn free..hehehe)coz anak2 sgt suka and teruja bila dpt tgk binatang2 tersebt and kita leh sebut setiap binatang tu dkt ank kita and diorg bule pelajari nama2 binatang dan menambahkn pengetahuan mereka.....
ini juga salah satu cara utk kita memupuk sifat menyayangi haiwan terhdp ank kita...
klu ajr dr kecik lg elok sb bdk2 ni time ni la dia bule menyerap semua kita ajr dgn baik=)


qari sgt bz bermain ngn haiwan kesayangannyer...unta tu bila diketuk dia akan berselawat and mata dia jd kaler merah...mula2 dia takut gak tp lama2 dia dh x takut dah...


pak ngah suka kacau qari...mama nk amik gmbr qari pn dia still nk kacau anak kesayangan mama nih..haish


kucing yg dibeli oleh mama tok...ada sekali tu kucing ni duk bunyi meow2 smpi ada kucing btl dtg nk masuk dlm umah mama tok...


unta yg dibeli oleh mama and baba tok masa diorg g umrah last year...bila di ketuk unta ni akn berselawat and mata dia bertukr jd merah

0 comments:

Post a Comment