Kerm's Craft Giveaway

assalamualaikum...

hr ni mama nk try GA ni pulak...mama mmg dh lama sgt la minat ngn felt craft ni...utk Qari nyer 1st bday konon2 mama nk buat frame gmbr and hiaskn ngn mcm2 corak pki felt ni la (12 frame la konon2 utk 12 bln punyer gmbr)...tp last2 sempt buat 2 frame je dh jd projek terbengkalai...almaklumlah penyakit 'M' aka malas dtg menyerang...kikiki

tp klu mama dpt GA ni alangkah bagusnyer hidupku...x payah la penat2 nk buat sendiri..bule dpt free gitu=)

Sesapa yg berminat pn bule la join GA ni..sila klik di sini utk join..



Doakan mama berjaya ye=)

~Edu lucky Draw 2010~

Mama memang suka ni klu brg2 education ni..x kisah la cd ke permainana ke apa ke..janji leh buah otak si Qari ligat2 berfikir...so sebab itu la mama nk join this lucky draw ni sebab "SAYA NAK MENANG CD!"...sesapa yg nk try nasib jgk bule klik sini

Season 4 - Cute Funny Eating Baby

salam semua...Qari x tau la kenapa ngn mama Qari ni...semenjak 2 menjak ni suka sgt masuk contest..ni contest yg Qari maksudkan iaitu
"Season 4 - Cute Funny Eating Baby"



contest ini dianjurkan /ditaja bersama oleh:
suziey
malinasiam
anje aka mama balqis

Klik sini untuk join contest sblm 15 August 2010

Gambar Qari yg ingin dipertaruhkan oleh mama Qari ialah gmbr ini:



Nama: Ahmad Abqari
Umur: 1 thn

Marilah kengkawan sama2 join contest ni..rugi tau kalau x join sb hadiah untk "GRAND PRIZE FOR FINALE SEASON IS 3D2N FULL PACKAGE @ REDANG/LANGKAWI ISLAND & 70PCS 4R PHOTO SPONSORED BY MALINASIAM.COM"....

MAMALYNA'S GIVEAWAY:"KETUK-KETUK RAMADHAN"

Salam semua...helooo org kampung semua!!!! ni mama nk habaq skit utk sapa2 yg nk dpt GA sempena ramadhan ni sila lah join GA yg dianjurkan oleh mamalyna..senang jer nk join GA..syarat2 nyer bule klik di sini



Jom kawan2 moh reramai meraihkn lg GA ni..tarikh tutup adalah 10 Ogos 2010...Mana tau mungkin anda atau saya yg paling bertuah=)

"Contest "Saya Sayang Adik" anjuran Mama Ilah Fazilah"

Salam semua..kali ni mama nk try masuk contest plk..ni ada la first time mama try nk join contest ye…klu ada yg mama terlepas pandang or x memenuhi syarat sila inform ye=)

Ini adalah contest yg mama maksudkan Saya Sayang Adik" anjuran Mama Ilah Fazilah" (http://mamailahfazilah.blogspot.com/)..kepada sesiapa yg berminat nk join pn bule…sila klik di sini utk join contest.



Ni pulak gmbr yg mama rasa sesuai utk contest ni:


Yg didepan adalah my Qari (1 thn)
Yg kt blkg tu Muhammad (2 thn)

Si kecik berdua ni merupakan sepupu…bule diakatakan every weekend mereka akn berjmpa di rumah nenek mereka di Klang (umah my mil)..diorg ni sgt suka bermain bersama-sama…walaupn diorg masih kecik (setakat ni dua2 masih jd anak tunggal lg) diorg ni bule berkongsi mainan yg sama dan bule bertolak ansur…cuba bayangkn kanak2 yg kecik cani pn bule bertoleransi apakan lg kita ni yg dh dewasa…hihihi…tgk la pic kt atas tu..bila dua2 berebutkn mainan yg sama.. last2 dua2 pn dpt naik tnpa bantuan org dewasa..hebat kn budak2 ni??? Sekecil ni pn dh tau psl berkongsi and bertolak ansur..tp selalunyer Muhammad la akan mengalah dgn Qari mungkin sb dia tau Qari lbh kecil dr dier…

mamaqari dh join this contest..u all bila lg?????

Cupcakes For Fadzillah

Last week mama tok suruh mama tlg tempahkan cupcakes for fadzillah wedding..so mama mcm biasa tempah cake dr happyninie..cmpr ni dh masuk 2x mama tempah dr happyninie.. b4 this mama dh tempah cake no 1 utk abqari for his 1st bday (abah asyik perli mama sb cake tu no 1, katanyer mcm 1 malaysia plk dh=P)tp x sempt lg nk jmpa owner happyninnie sb time nk collect cake biasa mama sgt bz and hantr wakil jer tlg collect kn cake utk mama.
Mama mintk happyninie watkn cake tema merah + putih..tp mama x smpt pn nk tgk camner rupa btk cake tu sb aftr pak ngah collect cake tu diorg trs antr kt umah fadzilah..
ni br mama dpt tgk dr happyninie nyer blog...sesape yg nk order cake bule tempah kt happyninie..
thanks to happyninie buatkan cupcakes yg cantik dan mengikut tema=)
ni pic mama pinjm dr happyninie punyer blog.


cupcakes for fadzillah..gift from mama tok for her wedding

Dr Fadzillah's Wedding

Last Saturday we all sempat pergi kenduri adik pak long Fadzillah dgn pasangannyer Imran. So mama nk share skit ttg mjlis dier ni. Majlis diadakn di wisma PKPS.. same palce masa kenduri mak long and pak long last year and same catering (Kuzie Catering-yg siti nurhaliza pki time kenduri dier dulu tu). tema adalah warna merah + hitam..cantik and nmpk ekslusif kaler nih...semoga mempelai berbahagia hingga ke akhir hayat=)
Qari x nk behave time mjls ni..dia asyik nk jln2 dkt kapet merah tu jer..so mama pn terpaksa blk awal tp sempt la tggu pengantin smpi..haish


pelamin kaler merah...sgt x terang sb pki kamera hp..abah bwk camera tp tggl dlm keta and mls nk p amik..so smua gmbr mmg x clear sgt


tema merah + hitam..kerusi pun mengikut tema yg sama


air hidangan semestinyer sirap sb kaler dia merah...tersnap skali gmbr pak ngah


ini door gift yg mama dpt...budak2 dpt choclate tp Qari dh ranapkan ia sblm mama smpt amik gmbr


tema yg menarik

ECE Seminar

Last Saturday mama, abah, qari and my sis with her lil farouq telah menjoinkan diri di seminar ECE (Early Child Education) which is organised by watie (GBOB).
Dh tgk tajuk seminar ni pn dh bule agakkn seminar ni berkaitan dgn apa kn??...Konsep seminar ni sgt la santai dan x heavy sgt..(biasanyer klu join seminar mata mama ni mesti berair sb tahan ngtuk tp this time x smpt pn nak ngtuk sb member sgt bersemangat memberikan hujah-hujahnyer..hehehe).
Dh lama mama berminat sgt nk tau psl ECE ni and this is the right place utk mama mendptkn maklumat ttg ECE ni...
Banyak tips and knowledge mama dpt dr seminar ni..and the best part is dpt free gift lg..huhuhu (yg free2 mmg mama suka ye..kikiki)
Seminar ini telah diadakan di Wisma Bling Lustre, Puchong. Tempt ni sgt la luas and Qari sgt suka bermain dgn kawan2 yg lbh krg sebaya dengn dier.
Oleh kerana Qari sgt excited bermain smpi x heran pn dgn mama and abah so both of us bule concentrate la skit dgr ceramah.
Qari sgt behave time seminar ni tp kengkadang kena jaga2 and tengok2kn dier jgk sb dia suka panjat2 and pegi tmpt plug lampu tu...(ni yg mama x berkenan ni..haish)
Overall seminar ini berjaya and mama harap watie dpt trskn lg adakn seminar2 yg berkaitan dgn ECE ni.
Mama x smpt nk snap gmbr sb sgt kusyuk mndgr celoteh watie..tp apapun ceramah ni x membosankan sb dia x formal and mama bule bawak Qari skli dtg seminar...(hahah ni 1st time Qari attend seminar..)

Yg kelakarnyer my sis bule jmpa kawan dier ninie (roomate masa duk ukm) kt situ..ninie pn skrg dh buat online biz..siap berenti keja lg..(wishing u a good luck ninie)..tindakan sgt berani dgn resign and buat full time biz...bila la mama and mak long bule berenti keja nk ikut jejak ninie..heheheh

ni jer gmbr yg smpt mama snap


mak long kusyuk dgr ceramah..abah plk memerhatikan qari takut2 dia memanjat ke pe


watie memberi talk


farouq smpi je trs tido

Spectra 3 ku dh bunyi mcm katak???

Mama nk story skit psl breast pump mama which is spectra 3. mama dh pki pam ni dh dkt sthn..
mula2 mama pki avent manual tp disebabkn keletihan mengepam secara manual, mama decided to bought a new electric breast pump which is spectra 3...

why mama choose this spectra 3 punyer pum?
1- electrcal pam yg plg murah yg bule pam 2 breast serentak.(walaupn mama pki 1 je pam at one time...kuikuikui)
2- semua review2 yg bagus psl spectra 3 ni
3- x bising
4- mama bule pam dr cubical mama (hehehe..so x pyh la mama pam dlm surau lg..klu x ssh nk cari masa nk ilangkn diri pegi pum susu)
5- bule perah lebih bnyk susu
6- x payah nk sibuk2 pegang botol susu time tgh pam tu...(bule tahan botol susu ngn lengan atau kaki tp pastikan cara duduk -kaki bersilang di atas kerusi)

tp skrg apa sudah jd????

spectra 3 yg bnyk berjasa ini telah berbunyi mcm katak....
kenapa mama kata mcm bunyi katak?

citnyer begini...setiap hr mama akan pam susu dr cubical mama dgn memakai shawl sebanyak 2 kali (sekali b4 lunch dlm kul 10am and sekali lg aftr lunch dlm kul 4pm)..mama akan letakkan pam mama tu dlm laci dan kuarkn tiub dier and buat la pengepaman secara biasa...ttp sejak kebelakangan ni mama terperasan bunyi pam tu dh jd lebih kuat...walaupn laci ditutup tp bunyi dier still lg bule kedengaran dr luar laci...pd satu hr, bos mama lalu kt tempt mama and dia perasan ada bunyi dkt tmpt mama..dier tnya mama, tp mama wat bodo jer (x kn mama nk ckp bunyi tu bunyi pam - utk pengethuan semua bos mama adlh seorg lelaki ye)..akhirnya setiap kali dia lalu tmpt mama and dgr bunyi pam mama, dia akan ckp mcmc bunyi katak selepas hujan...hohoho (lantak la...janji mama dpt pam susu)...dia masih hairan dgr bunyi yg dia x tau dtg dr mana tu and dia assume cpu mama yg mengeluarkn bunyi tersebt...wakakakaka...

so mama mula befikir utk hantar servis spectra 3 ni...tp mama nk try bwk blk dulu dan godek2 dulu...mana la tau kot bule ok ke...nk godek2 kt sini ofis line x clear plk...semoga pam mama akan kemabali seperti dulu =)

Durian.....Durian....Part 2

hari ni Qari tido awal...so mama nk smbg upload pic yg we all g kebun pak long hari tu...mak long pn ada wat entry dlm blog dia jgk psl activity ni...klik sini untuk tgk entry mak long...


ini rumput gajah namanyer..ni yg dh siap potong utk bg lembu mkn


Qari suka main kipas ni so tpaksa la ttp kipas ni..bahaya tul la ini bdk...


pak lang mcm hulk hogan dh


sblm mandi sempt lg Qari baca buku


mama jom la kita blk


Qari bersiap nk blk...siap amik pampers masuk beg lg


kita minum dulu...


Qari ni suka kacau adik Farouq


cucu dan datuk bergurau


Durian yg dh dikutip letak dlm motor ni dulu.. x yah la nk angkt berat2


ni la bangsal tempat port lepak we all


eh..eh..ada durian gugur la


mama..Qari nk mkn durian...


nyummy...fresh nyer durian ni


hantu durian sedang menyerang


farouq nangis pn mak long x perasan sb syok sgt mkn durian..kikiki


mak long and farouq posing kt pokok rambutan


baba and mama tok sedang mentekedarah buah buahan yg ada


durian ni br gugur


Qari mkn buah rambutan


besar bangsal ni...


pemandangan kebun...sgt hijau dan menenangkan


anak ayam yg suka kejar Qari


buah rambutan yg dh masak ranum...tp dh x larat nk petik


tau x buah apa ni? ni la buah pulasan..tp x masak lg


buah langsat


pokok durian


pokok nenas


ni rumput gajah b4 dipotong

itu saja gmbr yg mama nk share..adios..

My Beloved Ateh

Hari ini mama tlg buatkn entry utk Qari psl Ateh..



Ini Ateh Qari....Ateh sgt suka melayan kerenah Qari...walaupn Ateh ni sgt ganas dan brutal, dia sgt rajin melayan Qari..Qari sgt sayang Ateh...walaupn Ateh kadang2 x betul skit tp dia sgt sbar melayan Qari...Qari sgt sayang Ateh....i luv u babeh...Ateh siap buat resepi lg cara2 nk tidokan Qari..bule tgk kt sini ...u are the best la ateh...i lap u..muahhhhssss

Durian.....Durian....

smlm mak long & pak long bawak we all g kebun family pak long kt jasin melaka..pkl 6.30am lg bertolak and smpi sana dlm kul 8.30am..we all g 2 keta..mereka yg menyertai this trip ialah mama and baba tok, pak long, mak long, bb farouq, pak lang, mama, abah and Qari....this is 1st time Qari and farouq g kebun..even mama sendiri pn x penah g kebun lg sblm ni...

cantik btl kebun pak long...mama mbayangkn kebun tu mcm hutan tp kebun pak long sgt tersusun dan cantik...mcm2 buah-buahan ada termasuk rambutan, durian, langsat, pisang, nenas, kelapa sawit, buah pulasan, betik and etc...bnyk sgt pokok sb klu x silp mama kebun tu seluas 14 ekar...besar tu..nk jln keliling pn mama rasa jauh kalau nk berjln...so we all bnyk lepak kt bangsal kebun tu..pak lang, pak long, baba tok and abah je pegi kutip buah-buahan...

Qari sgt suka g kebun sb mama lepaskan dia...suka hati la dia nk berjalan ke mana sb dlm kebun ni selamat xde keta..so si Qari ni dpt melepaskn gian berjalan dier tu...kt sana ada sekor anak ayam yg mcm jinak skit...si Qari takut plk ngn anak ayam tuh...hehehe...dr jauh mcm berani duk panggil2 ank ayam tu, bila dh dekat takut bkn main...sama mcm dia takut kucing dulu, tp lps mama tok belikan patung kucing Qari dh x takut kt kucing...siap bule pegang2 and nk tarik lg kucing...(mama pn x berani nk buat cantu Qari)...hehehe..nmpknyer pasni kena beli patung ayam la plk klu nk bg Qari x takut ngn ayam..heheheheh

Pokok2 kt kebun ni semua renek2 (rendah)...so x perlu la kita nk g pjt pokok tu..even Qari pn bule petik sendiri buah rambutan...kt sana we all sgt la kenyang mkn buah-buah yg macam2 ada tu especially durian...Durian dia 1st class..wallla sgt la sedap dan elok..isi nyer tebal and klu x silp mama pokok2 durian tu hasil dr kacukan benih2 yg baik dan menghasilkan buah yg terbaek je...

dlm kul 1pm we all kemas2 and bawak blk buah2 yg telah dikutip...bnyk giler buah2 yg we all bwk blk..(dh la dh mkn kt sana bnyk, siap bwk blk penuh 2 keta plk tuh...thanks to pak long)..after that we all singgah kt umah persinggahan family pak long...Qari and farouq tersangat la penat smpi tetido 2 org tuh...dh siap mandi2 smyg and rehat semua then br we all bertolak blk subang...

On the way blk subang we all singgah kt restoran jejambat utk mkn then singgah amik pak su kt nilai (pak su matriks uia kt nilai)....smpi umah dlm kul 6pm...mama rasa pening je sb keta tuh bau durian kuat sgt...lepas antr pak su kt umah mama tok mama and abah mandikan Qari and singgah plk umah nenek kt klang nk bg durian yg bnyk tuh...lepas tu singgah plk umah wak (abang sulong abah) nk bg durian...akhirnya smpi umah dh kul 10.30pm...Qari pn ttido dlm keta dan we all sgt penat...tp hari yg sgt berbaloi baloi....


pak long tekun membersihkan durian yg dh dikutip...klu nk tau walaupn pak long rajin kutip durian, tp dia x mkn durian..bkn durian jer semua buah2an pn dia x mkn...untung mak long...kikikiki


buah rambutan yg kaler kuning


buah rambutan yg kaler merah...sgt rendah pokok dier


mama tok sedang memetik rambutan..


buah langsat yg abah dh petik


buah manggis


mama and Qari posing sakan


banyaknyer buah durian


abah and pak lang sedang packing durian


1..2..3...angkat..


Qari dan farouq keletihan...mama letak bantal keliling diorg takut qari terbelasah farouq


on the way balik


berhenti mkn kt restoran jejambat


baba tok smpt posing kt perhentian restoran jejambat


si Qari pn nk posing sama


ini durian 4 qari...kecik kn durian ni macam tuan dier???


1st class punyer durian..mama bg 5/5 bintang..


saya pun pandai kutip durian jgk tau..


wah..durian ini sgt berat


macaman ye nk kopek durian ni???


si Qari susun durian dia dkt durian2 lain utk dibawa blk...


jgn lupa ye mama bwk blk durian Qari sekali


hihihi (sambil buat muka jahat)...jgn jeles farouq abg qari ada durian=)


ada gaya mcm model durian x???

ada lg gmbr2 yg mama x sempt upload...klu mama rajin nnti mama upload lg ye Qari...Qari jgk yg menangis2 smlm nk tido ngn mama so x dpt la mama nk upload semua gmbr...nnti mama buat part 2 plk okies.