Pneumococcal Vaccine Part 2

Mlm ni qari ada appointment dgn dr syed kt kjmc..
Appointment ni adalah utk melengkapkan suntikan Pneumococcal.
1st vaccine dh amik last 2 mth and this is the final (utk bdk 1 thn lbh mcm qari hanya perlu 2 injection je)..
Actually mama dh buat appointment 24hb hr tu..tp mama lupa
last thhrusday call nk confirm bila appointment mama dh buat (buku appointment ttgl kt umah) tp nurse tu kata mama dh termiss..heheh (mama dh lupa..slalu dr sms 1 day b4appointment, ni x sms plk)
so mama dh bg tau nurse nk tukar tonite..nasib baik x terlewat sgt...
Hopefully tonite qari ok dan x demam la harapnyer sok...
Ari ni terpaksa buka puasa kt luar la nampaknyer=)

Mendapat Ketenangan Sewaktu Berbuka

Kalau ada anak2 kecil biasala waktu berbuka mmg agak kelam kabut..
Time waktu berbuka tu la dier nk susu, tumpahkan air, panjat meja mkn, menangis dll..
Time tu jgk la kita escpecially para ibu tpaksa mkn ala kadar je..nk menikmati makanan berbuka pn laju2..hehehe
Cara utk mamaqari mendapatkn ketenangan sewaktu berbuka ialah degn memasang cd dan dvd kegemaran qari..
Qari ni dr kecil lg mmg sgt minat tgk tv..
mama perasan since dier bb mmg dia sgt suka tgk tv smpi ler skang nih..
so utk mengelakkan dier tgk program2 x berfaedah mama rajin2 kn diri download mcm2 dr youtube (yg sesuai utk tontonan kanak2)..
Macam2 dh video mama dh download..antaranyer lagu kanak2, alif ba ta, barney, jim jam and sunny dan etc.

tp sejak diperkenalkn oleh watie (GBOB) dgn cd brainy baby mama trs terpikat..
nk tau kenapa?sebabnyer qari sgtla minat dgn cd ni...
tgk 100x ulang2 pn xpe...cd/dvd brainy baby ni ada bnyk series..mama ada gak beli beberapa series (bule beli kt mph, popular or online pn ada)
Bg mama cd/dvd ni sgt bagus sb dia menggunakan kanak2 utk bermain dan bila anak2 kita tgk mereka pn enjoy sekali tgk teman yg sebaya mereka bermain..
klu mama pasang cd/dvd ni mmg qari terpegun je dpn laptop tuh...x kacau langsung we all mkn..even klu dier dtg dkt we all pn mata still tercacak lg dpn screen tu...
so mama pe lg happy la bule menghadap makanan dgn suka hatie...hehehehe

Antara series2 brainy baby yg ada kt pasaran (klu mama bule download free dr internet lg best kn...hehehe):











Qari dan Sahur

Hari ni mama nk cita pasal qari dan sahur..
Hr ni qari bgn lg time mama nk sahur..
tp yg pelik skit dr biasa, hr ni dia pn nk bersahur skali ngn mama..
biasanyer utk sahur mama hnya mkn roti and kurma saja (almaklumlah pg2 nk mkn berat2 x bp nk lalu + kemalsan melampau..heheh)
yg x tahan tu dia nk jgk duduk atas riba mama menghadap makanan kt ats meja (slalu time berbuka jer dier buat perangai cani)
so hr ni mama bersahur la ngn qari berdua (abah jarang nk bersahur..cuma minum dan mkn kurma je....sb tu mama mls nk masak..hehehe bnyk benar alasan mama)
satu mulut utk mama, satu mulut utk qari...satu mulut utk mama lg and satu mulut utk qari lg..smpi ler hbs roti tu we all melantak
slps bersahur we all pn smbg tido blk smbl qari trs sambung ngn sahur susu mama plk=)

~..HeRe i CoMe..~ 1st Anniversary GA



Syarat-syarat:
1. Be my follower sepanjang Giveaway ini berlangsung. (done)
2. Listkan ~..HeRe i CoMe..~ dalam bloglist anda.. http://ainielie.blogspot.com/ (done)
3. Buat satu entri tentang GA nih dan perlu link terus ke entri ini. Tak yah karang panjang2..sempoi je..jgn lupa ajak la beberapa member anda utk join eh?The more..the merrier! (done..jom sesapa yg nk join meh klik sini)
4. Letakkan banner ~..HeRe i CoMe..~ 1st Anniversary GA di sidebar blog anda dan linkkan terus ke entri ini.(done)
5. Tinggalkan ID follower anda, url entri GA dan email di ruangan komen entri ini sahaja. (di shout box tak akan diambik kira ye kawan2...)(done)
6. GA ini akan bermula dari sekarang sehingga 1 September 2010 (11.59malam).
7. 3 pemenang akan dipilih berdasarkan kekdah Lucky Draw dan akan dipilih oleh my lil Qaisara pada 2 September 2010 dan senarai pemenang akan diumumkan pada 3 September 2010 (anniversary blog)

senang jer syrat2 nyer...jom ler join (http://ainielie.blogspot.com/2010/08/here-i-come-1st-anniversary-giveaway.html)

Famous Amos Cookies

Last Saturday, mama and ateh ada projek membuat biskut raya.
Disebabkan we all newbie lg and x de pengalaman dlm mebuat biskut2 nih so mama try la wat biskut Famous Amos...resepi mama amik dr internet je..mama pilih biskut ni di atas nasihat kawan mama..kawan mama kata bg mereka yg br nk berjinak2 membuat biskut, ni la biskut yg senang utk dibuat kerana bahan2 nyer main campak and gaul je sebati..hehehe
nampanyer percubaan pertama kami agak berjaya..
jom layan pic2 yg kt bwh ni..


Mama tukang measure bahan2 (ketua chef) manakala ateh tukang campurkan bahan2 yg telah diarah oleh ketua chef..kikiki


cip coklat and badam


bersepah dapur mama tok we all kerjakan=)


bahan2 yg telah siap digaul..


ini acuan yg dh ready hendak dibakar (ni mama buat)


yang ini pn mama buat..kenapa mama mention sapa yg buat???hahaha nk tau tgk la camner ateh punyer keja....



hahaha...klakarkan ateh buat???ateh ni mmg cenggini, org suh wat benda lain, lain pulak yg dibuatnyer....sabor je la=)


bakar dlm oven


hasil biskut mama yg telah siap dibakar


hasil biskut ateh yg telah siap dibakar

hasilnyer sgt puas hati dan sedap walaupn rupanyer x bp nk menawan..hihihi...bnyk biskut yg we all dpt..tp mls nk kira sb cam bnyk sgt..
rupa2 nyer penat gak wat biskut ni ye (part nk menguli jd bulat2 and mebakar tu yg letih skit...huhuhu)..next time mama leh cuba resepi lain plk..insyaallah

Mama, Qari dan Terawih

Dh lama plk mama x update psl Qari..
Blog mama ni dh jd mcm blog contest plk...(duk gile join GA..hehe)
terlupa plk tujuan sbnr blog ni..
apapun skrg Qari dh semakin membesar dh 1thn 4 bln dh.
di bln ramadhan ni mama teringin jgk nk g smyg kt masjid (mama ada baca jgk pgalamn2 ibu yg bawa ank mereka ke masjid)
Bg mama, terpulanglah kpd ibu2 yg nk bawa ank2 mereka ke masjid.mmg bgs la klu kita kenalkan dr awal anak kita dgn masjid..
tp bg mama qari may b blm lg bersedia utk ke masjid..
kenapa???ni sebab2 nyer:
1. dia masih memakai pampers (org kata bdk pki pampers membawa najis)
2. mama takut nnti smyg mama x kusyuk
3. takut qari tu hilang (al maklumlah dia kn peramah sgt..takut gak dia p ikut org lain kan naya plk)

utk mama and family we all just smyg kt umah jer..
cara mama nk bg qari x menggangu we all smyg ialah:
1. smyg dlm blk dan tutup pintu (so ruang utk si qari ni berlegar2 adalah terhad..so xde la risau sgt sb dia x leh g jauh)
2. bentangkn satu sejadah utk dia jgk (bila dia perhatikan kita smyg, dia pn akn meniru aksi2 kita smyg..part ni qari suka tiru kitorg berdiri dan sujud)
3. ajk dia smyg skali, klu dia x nk jgn paksa..
4. klu dia menangis biarkan aja (mcm mama si qari dh tau klu dia menagis time we all smyg dia x akn dilyn so last2 dier akn senyp sendiri)
5. lepas abis smyg, mama akn salam abah and kemudian salam qari dan lps tu mama and abah akn cium qari serentak di pipi kanan dan kiri (qari mmg sgt suka part ni smpi dia suh ulang2 bnyk kali smbl senyum lebar gitu)

tp kegkadang mama selalu mengalami masalh jgk..cthnyer time mama duduk antara 2 sujud time tu la plk si qari akn masuk dlm telekung mama n mencari susu
siap menyusu tertonggeng-tonggeng lg ( pandai dia buka susu sendiri..klu bj mama terikat ngn kain smyg maka dia akn tarik2 bj mama kuarkn dr kain...nasib baik kain semayang mama x londeh...hehehe...)
so mama akan tunggu sekjp dia isap susu then bgn pelahan2 agr dia x terjatuh...then smbg blk smyg cam biaser

tp kalau payah sgt dan x berhasil jgk walaupn dh try bermcm2 cara, so kita buat la terawih lepas anak kita tidur=)

Peraduan: Copy & Paste Raya


Memory: 1GB
Accessories: Earphone, CD, Manual, USB Cable & Battery Charger

Raya tahun ni saya nak layan lagu Selamat Hari Raya, Balik Kampung, Dendang Perantau dan lain-lain dengan MP4 yang dihadiahkan oleh MediaHehe..

Kalau terasa nak MP4 ni gak, boleh usha www.gambarhehe.com





Raya tahun ni saya nak tangkap gambar kuih semperit, lemang Pak Ali, ketupat rendang dan semualah dengan Kamera Digital yang dihadiahkan oleh MediaHehe..

Kalau terasa nak Kamera Digital ni gak, boleh usha www.gambarhehe.com

sapa nk join bule klik sini




1st GIVEAWAY!!!! BY SYIFA PUNYA KRAF

Jom kita terjah GA ni pulak by http://syifapunyakraf.blogspot.com



Syarat-syarat senang sahaja klik sini utk lihat syarat dan join GA.

Hadiah2nya:
1. Pendrive Brand Kingston 2GB
2. Pendrive Single Case with charm (colors of ur choice)
3. Plushie Patrick (saiz small 12"H)

Tarikh tutup: 2nd September 2010.

"Akak doakan semoga Rin berjaya dlm bidang kraf ni dan dpt menghasilkan idea2 kraf yg baru dan kreatif"

GIVEAWAY UNTUK RAYA SAKAN BY TOTE-BOUTIQUE

Lagi GA untuk raya ni...
Jom kengkawan join...
Syarat2 nyer mudah ajer..sila klik sini (http://tote-boutique.blogspot.com/2010/08/giveaway-untuk-raya-sakan.html) utk join dan lihat syarat




Bag ini dari Designer cotton size anggaran 12" x9" x 3"
Ada satu poket bahagian dalam
Sesuai untuk bawa jalan2 masa Raya

Saya namakan beg ini sebagai "Stylish Flowery Tote-bag"

Give Away Raya Dari Mrs Nor

Salam semua...

Mari kita sesama memeriahkan lg GA ini...
Hadiah2 sgtla menarik terutamanyer hadiah utk 1st place tu...
Sesapa yg nak join jgk bule klik sini atau ke url ni http://mrsnorhobi.blogspot.com/2010/08/give-away-raya.html.



Hadiah pertama peserta bertuah


Hadiah ke dua


Hadiah ke tiga


Bestkan hadia-hadiahnyer?

WARDAHWARDROBE 1ST GIVEAWAY

Salam semua..Kali ini Wardahdrobe ada membuat 1st giveaway:



Untuk sertai dan lihat syarat2 penyertaan sila klik sini
Hadiah2 adalah sgt menarik yg merupakan blaus dari wardahwardrobe ..

Slogan: Saya nak menang blaus dari wardahwardrobe kerana semua blouse di sini adalah sangat cantik, menarik, sesuai digayakan di mana sahaja dan yang paling penting ia menutup aurat.

utk GA ni saya nk tag taqie, caed and mamailahfazilah

Salam Ramadhan

Ramadhan dtg lg..
Alhamdulillah kita dpt lg merasai kenikmatan ramdhan ni..
Sempena ramadhan ni salah satu benda yg merisaukn ibu2 yg menyusukan anak ialah kekurangan susu..
Thn ni merupkn thn yg ke-2 mama menyambut ramadhan & masih menyusukan Qari...tp thn ni better skit sb si Qari dh x bergantung sepenuhnyer dgn susu (sb dia dh mkn makanan lain) berbanding last year yg Qari hanya minum susu mama shj (mama menyusu secara ekslusif selama 6 bln dan masih menyusu hingga skang..)
Walaupn last year mama sgt risau takut2 susu mama x ckp nk tampung Qari tp mama berdoa dan redha jer la (sb niat kita baik Allah akn tlg)...

Mama ada gak try pki susu tepung tp semua Qari menolak (4 jenis susu yg berlainan jenama mama dh try tp susus mama shj yg menjadi idaman Qari). Nak x nak mama kena jugk sediakan susu yg secukupnyer, klu x alamtnyer kelaparan la anak mama ni.
Tp akhirnya mama berjaya juga walaupn bnyk dugaan yg harus mama lalui...

Kepada ibu2 yg masih menyusukan anak, mama berharap u all teruskan la penyusuan dan sesi mengepam tu...walaupn kadang2 hasilnyer x memuaskan (mcm mama hr ni pam 30 minit dpt 3oz jer) jgn la berputus asa...teruskan lg usaha demi anak2 kita=)

Mama nk nasihatkn jugak make sure u all bersahur dan minum air bnyk2 yer (walaupn pg2buta tu mmg x lalu nk minum air rasa nk muntah jek...tp utk anak2 pasti bule kita lakukn) dan amik makanan2 yg berkhasiat dan jgn lupa amik kurma...

Salam Ramadhan dr mamaqari....


Hot MaMa Giveaway


Gold Foot Detox Patch & Takara Foot Detox Patch

- Promosi bulan Ogos free Postage -



Package Percubaan Gold Foot Detox Patch:

Package 1: 20pcs + free postage = RM40
Package 2: 50pcs + free postage = RM100



Package Percubaan Takara Foot Detox Patch:

Package 1: 20pcs + free postage = RM30
Package 2: 50pcs + free postage = RM75

JUALAN RUNTUH BULAN OGOS:
Gold Foot Detox 100 keping RM 130 shj free postage (harga asal RM 190)
Takara Foot Detox 100 keping RM 115 shj free postage (Harga asal RM 140)...

Untuk menjadi pengedar
Gold Foot Detox Patch dan Takara Foot Detox Patch sila hubungi saya.

*******************************

Hubungi Saya :

No tel : 016-4032036 (Lina)
Emel : babytomei2007@gmail.com
YM: roses_cute2002

Maklumat lanjut sila layari blog kami:
Blog : http://babytomeimall.blogspot.com/


************************************
Bayaran

MAYBANK : 1622 6331 1299 (Amalina Abd Razak)

**Setiap transaksi pembayaran mesti di SMS/EMEL/YM

****************************************
nk join jgk??? jom klik sini