Famous Amos Cookies

Last Saturday, mama and ateh ada projek membuat biskut raya.
Disebabkan we all newbie lg and x de pengalaman dlm mebuat biskut2 nih so mama try la wat biskut Famous Amos...resepi mama amik dr internet je..mama pilih biskut ni di atas nasihat kawan mama..kawan mama kata bg mereka yg br nk berjinak2 membuat biskut, ni la biskut yg senang utk dibuat kerana bahan2 nyer main campak and gaul je sebati..hehehe
nampanyer percubaan pertama kami agak berjaya..
jom layan pic2 yg kt bwh ni..


Mama tukang measure bahan2 (ketua chef) manakala ateh tukang campurkan bahan2 yg telah diarah oleh ketua chef..kikiki


cip coklat and badam


bersepah dapur mama tok we all kerjakan=)


bahan2 yg telah siap digaul..


ini acuan yg dh ready hendak dibakar (ni mama buat)


yang ini pn mama buat..kenapa mama mention sapa yg buat???hahaha nk tau tgk la camner ateh punyer keja....



hahaha...klakarkan ateh buat???ateh ni mmg cenggini, org suh wat benda lain, lain pulak yg dibuatnyer....sabor je la=)


bakar dlm oven


hasil biskut mama yg telah siap dibakar


hasil biskut ateh yg telah siap dibakar

hasilnyer sgt puas hati dan sedap walaupn rupanyer x bp nk menawan..hihihi...bnyk biskut yg we all dpt..tp mls nk kira sb cam bnyk sgt..
rupa2 nyer penat gak wat biskut ni ye (part nk menguli jd bulat2 and mebakar tu yg letih skit...huhuhu)..next time mama leh cuba resepi lain plk..insyaallah

6 comments:

wah...mcm best je...bg laa resepi..nak try jugak ni..hehehe

 

thanks sabihah..ok la ini respinyer..
2 cups butter
4 cups flour
2 tsp. baking soda
2 cups granulated sugar
2 cups brown sugar
5 cups blended oatmeal (measure oatmeal and blend in blender to a fine powder)
24 oz. chocolate chips
1 tsp. salt
18 oz. Cadbury bar (grated)
4 eggs
2 tsp. baking powder
3 cups chopped nuts (your choice)
2 tsp. vanilla

cream the butter and both sugars.

Add eggs and vanilla; mix together with flour, oatmeal, salt,baking powder, and soda.

Add chocolate chips,Cadbury bar and nuts.

Roll into balls and place two inches apart on a cookie sheet.. bake for 10

minutes at 375 degrees. Makes 122 cookies...

 

wei, jgn kutuk cookies aku..mahal tu.

 

waaa... bestnya! mamaQari beli ke resipinya? kawan saya beli resipi yang simple je lebih Rm100. rupanya ada jugak org upload resipi yg sama dlm online. rugi dia >< tp mmg sedap biskut buatan sndri ni hehe ><

 

wansteddy tales:xde nk belinyer resepi ni..heheh cuba try google bersepah ada resepi ni=)

 

salam tengah cari biskut chip ala famous amous

 

Post a Comment