Mama, Qari dan Terawih

Dh lama plk mama x update psl Qari..
Blog mama ni dh jd mcm blog contest plk...(duk gile join GA..hehe)
terlupa plk tujuan sbnr blog ni..
apapun skrg Qari dh semakin membesar dh 1thn 4 bln dh.
di bln ramadhan ni mama teringin jgk nk g smyg kt masjid (mama ada baca jgk pgalamn2 ibu yg bawa ank mereka ke masjid)
Bg mama, terpulanglah kpd ibu2 yg nk bawa ank2 mereka ke masjid.mmg bgs la klu kita kenalkan dr awal anak kita dgn masjid..
tp bg mama qari may b blm lg bersedia utk ke masjid..
kenapa???ni sebab2 nyer:
1. dia masih memakai pampers (org kata bdk pki pampers membawa najis)
2. mama takut nnti smyg mama x kusyuk
3. takut qari tu hilang (al maklumlah dia kn peramah sgt..takut gak dia p ikut org lain kan naya plk)

utk mama and family we all just smyg kt umah jer..
cara mama nk bg qari x menggangu we all smyg ialah:
1. smyg dlm blk dan tutup pintu (so ruang utk si qari ni berlegar2 adalah terhad..so xde la risau sgt sb dia x leh g jauh)
2. bentangkn satu sejadah utk dia jgk (bila dia perhatikan kita smyg, dia pn akn meniru aksi2 kita smyg..part ni qari suka tiru kitorg berdiri dan sujud)
3. ajk dia smyg skali, klu dia x nk jgn paksa..
4. klu dia menangis biarkan aja (mcm mama si qari dh tau klu dia menagis time we all smyg dia x akn dilyn so last2 dier akn senyp sendiri)
5. lepas abis smyg, mama akn salam abah and kemudian salam qari dan lps tu mama and abah akn cium qari serentak di pipi kanan dan kiri (qari mmg sgt suka part ni smpi dia suh ulang2 bnyk kali smbl senyum lebar gitu)

tp kegkadang mama selalu mengalami masalh jgk..cthnyer time mama duduk antara 2 sujud time tu la plk si qari akn masuk dlm telekung mama n mencari susu
siap menyusu tertonggeng-tonggeng lg ( pandai dia buka susu sendiri..klu bj mama terikat ngn kain smyg maka dia akn tarik2 bj mama kuarkn dr kain...nasib baik kain semayang mama x londeh...hehehe...)
so mama akan tunggu sekjp dia isap susu then bgn pelahan2 agr dia x terjatuh...then smbg blk smyg cam biaser

tp kalau payah sgt dan x berhasil jgk walaupn dh try bermcm2 cara, so kita buat la terawih lepas anak kita tidur=)

0 comments:

Post a Comment