Salam Ramadhan

Ramadhan dtg lg..
Alhamdulillah kita dpt lg merasai kenikmatan ramdhan ni..
Sempena ramadhan ni salah satu benda yg merisaukn ibu2 yg menyusukan anak ialah kekurangan susu..
Thn ni merupkn thn yg ke-2 mama menyambut ramadhan & masih menyusukan Qari...tp thn ni better skit sb si Qari dh x bergantung sepenuhnyer dgn susu (sb dia dh mkn makanan lain) berbanding last year yg Qari hanya minum susu mama shj (mama menyusu secara ekslusif selama 6 bln dan masih menyusu hingga skang..)
Walaupn last year mama sgt risau takut2 susu mama x ckp nk tampung Qari tp mama berdoa dan redha jer la (sb niat kita baik Allah akn tlg)...

Mama ada gak try pki susu tepung tp semua Qari menolak (4 jenis susu yg berlainan jenama mama dh try tp susus mama shj yg menjadi idaman Qari). Nak x nak mama kena jugk sediakan susu yg secukupnyer, klu x alamtnyer kelaparan la anak mama ni.
Tp akhirnya mama berjaya juga walaupn bnyk dugaan yg harus mama lalui...

Kepada ibu2 yg masih menyusukan anak, mama berharap u all teruskan la penyusuan dan sesi mengepam tu...walaupn kadang2 hasilnyer x memuaskan (mcm mama hr ni pam 30 minit dpt 3oz jer) jgn la berputus asa...teruskan lg usaha demi anak2 kita=)

Mama nk nasihatkn jugak make sure u all bersahur dan minum air bnyk2 yer (walaupn pg2buta tu mmg x lalu nk minum air rasa nk muntah jek...tp utk anak2 pasti bule kita lakukn) dan amik makanan2 yg berkhasiat dan jgn lupa amik kurma...

Salam Ramadhan dr mamaqari....


2 comments:

nk menitik palk baca entri ni..hehe emosional sket di hari pertama ramadhan...berkorban utk ank2 dat is the key word..

 

hihihi...caiyok demi anak2 kita=)

 

Post a Comment