Rubella Vaccine Lagi???

Just nk share info pasal Rubella vaccination nih..
Masa mama mengandungkan Qari dulu Dr. pernah bg tau mama yg mama kena amik blk suntikan Rubella disebabkan bacaan dier x smpi pada paras sepatutnyer..
actually mama dh amik suntikan ni masa sek. rendah time darjah 2..so mama ada tnya dr. kenapa bule jd cantu and dr. kata may b that time vaccine tu dh terdedah kpd suhu bilik yg lama sebab tu dia dh x aktif...
Tp that time mama x bule lg nk amik Rubella sb tgh preggy..Menurut Dr. Rubella x bule diambil ketika tgh preggy...mama ada jugak wat research kt internet pasal Rubella ni...Rubella ni actually lbh kurang je macam penyakit berjangkit yg merupai campak.Dia xde la serius mana kecuali kpd ibu yg mengandung.
Kalau wanita yg mengandung dijangkiti Rubella terutama ketika tiga bulan pertama, ia akan menyebabkan kematian atau pun kecacatan serius pada bayi dalam kandungan. Itu yg mama paling takutkan...tp alhamdulillah la nasib baik xde pape yg berlaku kpd mama..
So mama nk nasihatkan kepada sesiap yg bercadang nk mengandung, better u all cek dulu samada Rubella korg pada paras yg sepatutnyer atau x. Tp klu x silp mama lepas amik Rubella tu 3 bln lepas tu br bule mengandung..
Mama ni pn baru nk survey kt mana nk amik suntikan ni dan kosnyer..if ada masa nnti mama akan share kt blog nih..

1 comments:

assalammualaikum. boleh mama beritahu, berapa bacaan rubella yg normal ya? boleh ke email saya : nurulliyana8888@yahoo.com.

 

Post a Comment