Happy Bithday to Me

Mekacih pada semua yg sudi wish birthday mama. Sorry x sempt nk reply semua ucapan yg kawan2 post kt FB. Dh lama x aktif FB. x tau la napa gamaknyer malas benar nk bukak FB. Mungkin zaman FB mama dh berlalu...hikihikhik...bnyk lg benda nk buat selain menghadap FB tuh..

Anyway thanks to abah yg buat suprise cake utk mama tp telah dikantoikan oleh Qari..hehehe... Actually bday mama jatuh hari khamis (22/12/2011) hr tu. Time mama blk tu dh lmbt nk dkt mgrb baru smpi umah. Smpi jer pintu umah tiba2 Qari berlari ke arah mama smbl ckp "Mama jom mkn cake".Hehehee..dlm hati dh agak mesti cake utk bday mama nih..Terus ditariknyer mama ke dapur. Pastu smbl buka peti ais tu dhn excitednyer Qari berkata "Mama...tgk ni....taraaaaa". Nmpkla kotak cake Baskin Robin. Wow...sukanyer hati mama..

Mekacih abah..walaupn abah tersengih jer sb dh kantoi.....Qari pn dh mula bnyk ckp, susah plk klu nk berahsia2 ni...Dh besar rupanyer anak mama nih....To abah and Qari luv u 2 so much....muahsss!!!!




 

Tanam Pokok

Hehehe..mcm best jer tajuk tanam pokok tu. Macam la mama rajin sgt nk menanam pokok. Actually ni aktiviti Qari buat di playgroup. Beria2 benar dier duk menanam pokok. Pokok taugeh je pun..heheheh. Lepas seminggu teacher suh bawak blk pokok tu dan hasilnyer selepas seminggu


Bahan-bahan:
1. Cup kertas
2. sedikit kapas
3. 5-10 biji kacang hijau
4. air + cahaya matahari

 Letakkan sedikit kapas dlm cup kertas, taburkan kacang hijau dan letak sedikit air. Biarkan di bawah cahaya matahri dan tambah air klu kapas tu dh kering. Bule buat aktiviti ni dgn anak2 korg..Mesti seronok bila tgk hasilnyer nnti..=) 


Miva Clearance Sale

Last week semasa we all on the way to Cyberjaya ternmpk la pulak banner Miva clearance sale ni kt Puchong. Abah ajak singgah kot2 bule survey harga mattress. At that time mmg kitorg tgh cari mattress tp still tgh survey and compare harga n brand apa yg nk beli. Kebetulan dh nmpk banner ni so we all pn singgah la kejap.

Actually diorg tgh buat Clearance sale perabot Miva. Tmpt ni mcm kilang Miva, diorg buat potongan sehingga 90% tp mama xde plk terjmpa iklan ni kt mana2 webiste. Kebetulan jer nmpk banner kt tepi jalan berdekatan ngn kilang tu. Setahu mama furniture kt Miva ni agak mahal skit so xde la plan nk beli perabot lg.

Selain perabot dier ada jugak mattress yg mcm2 brand. So berbalik pd tujuan asal yg nk beli mattress, we all tnya la harga Vono ErgoBed 800 king size dan bila compare hargakt sini we all rasa dier plg murah dr tempat lain. Beza RM100 dr 3-4 tempat yg we all dh survey. Kitorg usha jugakla mattress2 brand lain mcm KingKoil Maharaja pun beza harga RM100 jugak dr tmpt yg we all dh p survey...Maksudnyer kt sini yg termurah la dr tmpt2 lain yg we all dh pergi. Cost penghantaran plk dier caj RM40. Seblm decide nk beli ke x, we all usha2 gak mattress lain. Dh tgk2 tu tertarik plk dgn matress Englander. Mattress ni full latex pulak...tnya harga utk king size xde la mahal mana nk compare ngn tilam full latex yg lain. Alang2 nk beli biar beli yg elok terus, so we all decide utk beli je jenama Englander. Warranty tilam ni 10thn dan dpt pulak 2 pillow free yg berharga rm98/each dan matress protecter. Wow.....i like..dh la dpt harga murah, dpt free gifts lg=)

Tup2 nk blk tu ternmpk satu sofa L-shape full leather kaler biru. Tnya2 harga dlm rm1xxx jer. Wah murah betul...mana nk dpt harga cantu klu g showroom Miva. So duk pikir punyer pikir SA tu kata "Amik saja la kakak i bg u total tilam ngn itu sofa tolak satu ratus lg"...dan2 tu jugak we all setuju. x pasal2 beli sofa yg xde dlm list lg..hehehe.Ptg tu jugak diorg hntr. Tilam dh pki tp sofa mama x bukak pn lg plastik dier..Biar je cantu, nnti senang bila nk pindah terus angkut je ke lori.....

x pasal2 living room umah skang dh sempit sb letak sofa nih..hehehe. Gmbr tilam xde sb dh pki..huhuhu..Giler berat tilam tuh, klu mama tolak pn mmg x bergerak lansung..Nasib baik suh org yg hntr brg tu letak kt katil siap2...

Tak tau pulak dier buat clearance ni smpi bila. Klu ada sesapa yg minat nk g tu, usha2 la tepi2 jln tu dr usj to puchong b4 tol yg 1.60 sen tu...Kot2 ada lg banner kt situ......


Photo Shoot Part2

Sambung entry photoshoot hr tu..giler lama br nk sambung...
Antara gambar2 yg menjadi favourite mama dan wajah2 kesayangan hamba...eceehhhh...






bapak borek anak rintik...

ada entiti pulak kt tgh2 bawah tu=)

atuk dan cucu2..next year tmbh 2 org lg ye..hehehe


with family belah abah



will u marrried me?ngeh..ngeh..ngeh...koya



saya x nk bunga...saya nk ben 10 jer=)




mekacih kakak...sedap plk air kakak nih...

cubaan melompat....1..2....3...






 peace...yo!!!...




 alhamdulillah...syukur pd Allah..akhirnya abahku konvo jugak...amin...







Finally Berjaya Jugak Stop BF.....

Qari skang dh 2 thn 6 bln. Br je berenti bf selama sebln. Actually dier stop pn sb rasanyer dh smpi masanyer. Lg pn dh lengkap pn penyusuan selama 2 thn. Kandungan mama pn time tu dh nk masuk 6 bln. Mama pn dh x tahan dan selalu sakit2 pinggang dan blkg. Lgpn perut dh start mbesar, qari plk suka panjat2 atas perut time bf tu. Walaupn rasa mcm x smpi hati bila tgk muka dier mtk susu, terpaksala tahan jgk... Actually bila qari dh masuk 2 thn, mmg mama dh nk stop bf tp memandangkn dier mcm x bersedia lg tu yg drag smp la last mth. Tp sblm ni pn mama xde la bersungguh2 sgt nk stop kn bf qari tp bila dh masuk 5 bln, susu pn dh berkurangan. rasanyer dier nk bf tu bkn nyer dpt susu pn cuma nk lepas kn ketagihan dier jer..hehehe
Last mth checkup dgn dr fatima di kjmc. Mama ada tnya Dr. macamana klu still bf lg? Dr. kata xde masalah cuma klu dh rasa sakit2 dan susu pn dh x kuar stop kn je la...Dr. fatima pn ada ckp ngn qari yg mama dh ada baby dlm perut, so qari pn dh besar dan x bule dh minum susu. Masa dr ckp cantu Qari tgk jer muka dr tu dan tiba2 jek muka dier berubah jd sedih..hehehe.. mama pn terasa cam sebak je tgk muka dier...

Lps blk jmpa Dr. qari ada mtk susu tp mama x bg.. mama bg tahu dier ingt x apa yg dr dh pesan td...mama tau walaupn dier masih kecik tp dier bule phm mksd dr...jgn under estimate ye pd anak2 kita. walaupn dier kecik tp sebenarnya dia paham mksd Dr tu..Finally dier tertido la dgn perasaan hampa...mmg sedih la rasa time tu, tp terpaksa la tahan....


Lps peristiwa tu, mmg setiap mlm la qari duk menangis, merayu mtk susu..tp mama mmg terpaksa berkeras hati...tahan jgk la perasaan sedih tu tgk dier duk menangis...perkara ni berlarutan jgk la smpi la 2 minggu. Berkat kesabaran dan kecekalan nk stop bf, akhirnya berjaya jgk. Qari skag dh x menangis mlm lg mtk susu. Dier pn dh phm yg dia perlu stop bf. Tp kdg2 time nakal dier dtg, adala jgk dier buat2 gaya minum susu. Ada jugak dia tnya soklan kt mama kenapa Farouq(cousin Qari) minum susu? Then mama jawb, Farouq susu sb dier baby lg. Baby jer minum susu. Qari dh big boy. big boy x minum susu, ben 10 x minum susu, spiderman pn x minum susu, so qari pn x bule la minum susu...heheheh...
Walaupn skang qari dh x bf lg, dia ttp suka tido atas lengan mama...still lg x berubah..tp mama akan rindukan saat2 manis bf qari...InsyaAllah utk baby yg akan dtg ni pn mama akn cuba jgk bf sekurang2nyer smpi la dia berusia 2 thn...















Tahniah Buat Abah......

Selasa (4/10/11) telah berlangsungnyer konvo abah di UM. Tahniah buat abah kerana telah berjaya mendapat master.....Lepas ni bule sambung PHD la pulak ye=)


Mama beratur nk masuk dewan. Masa smpi tu mcm awal lg dan x ramai org. Tp bila dh amik masa betulkan jubah abah dan beli bunga..tup..tup..pjg la plk line bila nak masuk dewan. Tp nasib baik x lama, klu x penat jgk nk beratur pjg camni.



Buku konvo


Dalam dewan


Stage dewan


Teringat zaman mama dpt degree dulu bila masuk dlm dewan ni... Mmg kt UM ni bnyk kenangan pahit/manis... Di sinilah kami bertemu jodoh..hehehehe.. Nnti leh cita kisah cinta kami kt anak2....


Walaupn x bule bawak budak2 masuk dlm dewan ni tp kamu berdua sentiasa berada di sisi mama...




Upacara bermula....
Penyampai sijil pd hr tu adalah Pro-Canselor UM Raja Nazrin. Dpt jgk abah amik ngn dier...Dulu masa degree dier jeles ngn mama sb x dpt ngn Raja Nazrin tp mama dpt..hehehe..Pastu time master kt UITM plk mama dpt dari Raja Mizan (Agong) ...lg la dier jeles..heheheh



Sempat jgk mama snap2 gmbr abah time dier masuk dewan


Tp sayangnyer......
Konon2 nk amik video time abah terima scroll tu, tp mama x tertekan plk record..hampeh tul..beria2 je mama menggayakan amik video dr abah nak naik stage smpi la dier turun ke bawah...tp sebenarnya x terrecord pn..macamana la bule x perasa...adoiiiii

Siap ada penyayi live lg...dulu xde pn?????


Lambaian sarjana...


Dh selesai....