Aku Terima Nikahnya..

Just nk share satu buku yg mama rasa semua org patut baca terutamanya pd mereka yg akan mendirikan rumah tangga atau yg sudah pn berumah tangga. Buku 'Aku Terima Nikahnya' ni adalah tulisan Hasrizal Abdul @ saifulislam


Actually penulisan beliau dlm buku ni lebih kpd penceritaan dan pengalaman kehidupan beliau. Beliau menceritakan perihal kehidupan beliau sebelum/selepas berkahwin dan setelah mempunyai cahaya mata. Banyak panduan yg kita bule lihat dlm buku ni dlm mencari calon isteri, kehidupan setelah mendirikan rumah tangga, peranan anak kpd ibubapa dan cara mendidik anak2.. Cara penulisan beliau simple jer dan buku ni pn xde la tebal mana..sesuai utk golongan yg malas membaca mcm mama..hehehe


Mama syorkan u olz pn baca buku nih..Mmg x rugi dan bnyk manfaat yg diperoleh..Actually buku ni mama hadiahkan pada abah sempena ulang thn pkahwinan kami yg ke-3..Semoga mama dan abah dpt lebih menghayati erti perkahwinan sebenar dan menambahkan lg ilmu rumahtangga slps baca buku ni.


Ayat yg mama mmg x bule lupa dlm buku ni

"Terimalah seseorg, seadanya. Kebaikannya disyukuri, kekurangannya diredhai...".

Sgt mendalam maksudnya......bnyk lg petikan2 yg mama mmg suka dan terkesan bila baca tp klu u olz nk tau lebih lanjut, better u olz baca sendiri la buku nih..


Setelah baca buku ni (walaupn dh sebulan baca tp x habis2 lg dan selalu kena perli ngn abah sb dier 2x baca pn dh dpt khatam buku nih.....hehehe) mama rasa lebih menghargai abah.berat btl tugas seorg ketua keluarga tu...Mama sgt bersyukur menjadi isteri kpd abah yg penyayang, penuh dgn kasih sayang, penyabar, lembut tp ada tegasnyer...Mama berharap kami berdua dpt menjalankan tanggungjawab masing2 sbg suami ister dgn baik...


InsyaAllah....


gmbr dr saifulislam.com







Aktiviti Di Rumah

Bila x kemana2 inilah dier aktivit Qari di rumah=)

video

video





Selamat ulang Tahun yg ke-3

Agak lmbt mama nk ceritakan pasal sambutan ulangthn perkahwinan kami yg ke-3..Almaklumlah dh nk dekat sebln dh dari tarikh anniversay, baru hr ni smpt nk share kt blog ni..x pe la..mmg dh ketinggalan kereta api pun..hehehe

Sempena ulang thn ke-3 we olz xde la nk sambut sgt pn. Kebetulan hr tu abah puasa so we olz just pegi mkn kt Secret Recepi je...


Sementara menunggu azan jln2 dulu pusing Giant nih..Masa time tgh berlegar2 menghabiskan masa tggu azan tu Qari ternmpk satu gerai yg menjual buku kegemaran dier...Buku apa lg? buku upin ipin la...Mama mcm biasa x smpi hati pegi la belikan buku tu. Nasib baik buku yg dia mintak, klu benda lain mmg abah x bg la nk beli..Mamat yg jual buku tu pn cam heran jek..sb dlm bnyk2 benda yg dijual kt situ budak kecik ni nk suh mama belikan buku....Alhamdulillah la Qari mmg suka sgt dgn buku. mungkin ada mengikut Baba Tok nyer yg sememangnyer ulat buku. Cuma x tau la nape minat baca buku tu x jatuh plk pada mama..hahahah (mmg mama liat sgt bab baca buku ni....setakat magazine tu pn slalu baca x abis..kakaka)

Mama mmg support habis klu dia nk baca buku. Kengkadang tu dia pilih je buku kt rumah yg dier nk and suh mama tlg baca...tp x abis lg baca budak kecik tu dh selak muka surat sebelah...sabar je la..heheh.Tp better la klu dia minat buku drpd permainan2 yg x berfaedah mcm keta, pistol dan sbgainyer. Bukan mama x bg langsung Qari main benda2 tu, tp klu bule mmg mama x nk start dgn belikan permainan mcm tu..



Dh azan we olz sembahyang dulu br la g melantak. Qari sementara menunggu mama sembhyg:






Aksi makan2 x smpt nk snap sb camera dh kehabisan bateri...











Tips Mendidik Anak

Ada beberapa perkara lagi yg mama nak share ttg forum yg mama hadiri mlm Ahad yg lalu. Semoga dr perkongsian ini kita sama2 dpt memanfaatkan dan menjadi panduan utk kita semua..InsyaAllah..

Di antara tips2 yg mama dpt and nk share with u olz:

1. Ajarlah anak2 al-Quran ketika mereka masih kecil
2. Bacakan cerita2 atau kisah2 nabi yg banyak tauladan dan pengajaran kepada anak-anak
3. Amalkan sunnah nabi
4. Elakkan drpd ketawa yg keterlaluan
5. Ajar anak2 ttg kejujuran
6. Parents perlu la menjaga akhlak mereka
7. Parents jgn sekali-kali membohongi anak2 mereka
8. Bawa anak2 ke majlis ilmu
9. Berbicara dgn anak2 seperti berbicara dgn org yg dewasa.
10. Jauhkan mereka bercampur dgn orang yg kurang akhlaknyer.
11. Anak mesti sentiasa dipuji
12. Jgn marah anak di khalayak ramai
13. Ajr anak berenang sblm menulis
14. Ajar anak memanah
15. Ajar anak menunggang kuda.

Semoga kita mendapat anak2 soleh dan solehah..insyaAllah....













I Luv ice-cream

Bila budak kecik makan ice-cream...cani la jdnyer...sekali skala bg can la..mama tutup mata je la..hehehe (^_^)





















Anak: Aset Dunia Akhirat

Mlm Ahad yg lalu we olz satu family telah menghadirkan diri utk mendengar forum yg bertajuk Anak: Aset Dunia Akhirat. Terima kasih mama ucapkan pada Lina Karim yg telah mengkhabarkan ttg forum ini. Lina karim merupakan ibu kpd sepasang cahaya mata Darwish dan Darwisya yg telah menghafal al quran sejak berumur 2 thn.. Mama mmg sgt admire dgn cara didikan yg Lina amalkan.


Berbalik kpd forum yg we olz hadiri tu, mmg rasa sgt x rugi la sb mmg x puas dgr ahli panel memberikan tips dan guide utk mendapatkan anak yg cemerlang di dunia dan akhirat. Walaupn dkt 2 jam ia berlangsung, mmg x rasa boring atau mengantuk...mama ngn abah sgt dahagakan ilmu terutamanya dr segi ilmu keibu bapaan ni..ye la ibubapa mana yg x nak berikan yg terbaik utk anak2 mereka kn? Smpi abah terpaksa korbankan game Liverpool dier pd mlm tuh...(hehehe....mmg sukar utk dipercayai!!!!!)..


Nasib baiklah Qari pn bule duduk diam mlm tuh...we olz mmg sengaja amik tmpt duduk yg agak blkg sedikit memandangkan Qari yg aktif berjalan2 ke sana sini...tp Alhamdulillah dier sedikit pn x menganggu tumpuan we olz..Ini merupakan kali ke-3 we olz bawa Qari ke tmpt2 mcm ni. Kali pertama semasa menghadiri seminar ttg Early Child Education, ke-2 kami mendgr ceramah ttg Maulud nabi dan ni yg kali ke-3. Alhamdulillah Qari x bnyk masalah, semua masih di dlm kawalan mama. Mama berharap dgn bawak Qari ke tempt2 mcm ni bule memberikan impak positif kpd dier.InsyaAllah....


Bnyk ilmu dan perkongsian menarik yg mama nk share..tp disebabkan masa yg agak terbatas mama just simpulkan beberapa tips yg mama masih ingt ye. Sblm forum bermula, we olz disajikan dgn bacaan surah al Waqiah dari adik Darwisya dan surah Yasin dr adik Darwish. MasyaAllah....sgt menakjubkan..mereka berdua bule hafal dgn baik walaupn masih pelat lg pertuturan mereka. Alangkah bagusnyer klu mama pn bule mendidik Qari jd mcm tu...InsyaAllah....


Kesimpulannyer di sini utk mendapatkan anak yg soleh perlulah dr zuriat yg baik (kpd mereka yg masih blm berkahwin, mama nasihatkan u olz agar pilih la calon suami/isteri yg u olz rasa bule menjadi ibu/bapa yg baik kpd anak2 u olz yg bakal dilahirkan nnti...bukan hanya dr kecantikan dan wang ringgit semata2). Anak merupakan ujian dr Allah s.w.t..Bila2 masa Allah buleh memberikan kita zuriat atau mengambil kembali mereka dr kita. So didik lah mereka sebaik-baiknyer kerana mereka merupakan anugerah yg tidak ternilai dan aset kita semasa kita tiada nnti. Mksd mama, klu kita dh mendidik mereka dgn baik maka adalah anak soleh yg akan mendoakan kita setelah kita tiada nnti...InsyaAllah....Mama nk share satu hadis di mana ada disebutkan bahawa ada 3 perkara yg kita tinggalkan slps peninggalan kita di dunia iaitu: 1. sedekah jariah, 2. ilmu yg bermanfaat kpd org lain dan 3.doa anak yg soleh....



Selain drpd zuriat yg baik, kita hendaklah membesarkan mereka di persekitaran yg baik..Ini mmg terbukti tau...sbg cth kalau anak2 kita ni campur dgn budak2 baik mestilah anak kita pn akan jd baik dan sebaliknyer...persekitaran tu mmg penting kerana kanak2 ni mudah terpengaruh terutama dgn rakan sebaya. So kita perlulah bekalkan mereka dgn ilmu yg cukup supaya mereka ada benteng yg kuat utk menghadapi mcm2 masalah sosial yg melanda skrg nih...


Mcm Lina Karim ni...dier punyer la susah nk dpt anak...setelah 7thn berkahwin barulah dikurniakan Darwisya. Sb tu la dia nakkan yg terbaik utk ank dier. Mungkin mereka yg dlm golongan susah nk dpt anak lebih menghargai anak mereka sebagai anugerah dr Allah s.w.t.Lina jadikan Imam Shafee sbg inspirasi utk ajr anak2 dier mengaji. Pd umur 7 thn Imam Shafee dh bule menghafal al-Quran so Lina ni pn berkira2 la klu umur 7 thn dh bule menghafal agak2nyer dr umur bila dier start belajar kn? So Lina telah simpulkan bahawa anak2 ni bule diajar dr bayi lg ataupn ketika masih dlm perut pn bule start dgn mengalunkan bacaan Quran.


Sama juga dgn kisah2 para ilmuan islam yg lain spt Ibn Khaldun dan Khawarizmi, mereka bermula dgn menghafal al-Quran seblm jadi pakar dlm bidang masing2. Makdsudnya kita perlu ajr anak kita al-Quran dan barulah diikuti dgn perkara2 yg lain.Tp jaganlah kita terlalu mengejarkan sesuatu sehingga terlalu obses. Mendidik anak biarlah kena dgn caranyer..jgn terlalu memaksa dan berfikirlah secara kreatif cara utk menarik minat anak kita mempelajari sesuatu ilmu itu.



Parents hendaklah menititberatkan makanan yg halal utk anak2 dan makanan2 kesihatan yg lain spt kurma, kismis dan badam.Yela utk hafazan al-Quran ni bukan senang sb makanan yg kita makan akn jd darah daging kita kn. Pastikan Halal makanan dan minuman tersebut. Belum tentu ada logo halal makanan tersebut halal.. so mama cadangkan klu ada masa kita masak dengan air tangan kita.. kita boleh selawat.. doa dll..


Pendengaran merupakn deria pertama yg bule digunakan utk mengajar anak. Penglihatan bayi adalah kurang berbanding degan deria pendengaran. Disebabkan itulah ramai ibubapa yg telah mula pasangkan bacaan ayat2 Quran semasa bayi mereka dlm kandungan lg. Mcm Lina Karim mmg dia 24 jam pasang je CD Quran tu sehinggalah skrg. Bak kata beliau dia nak anak dier tido dgr alunan bacaan ayat2 Quran, mimpi dgn ayat2 Quran dan bila mereka bgn pn yg pertama skali diorg dgr adalah ayat2 Quran. Sgt kagum dgn wanita nih...serius bkn senang nk mendisiplinkan anak mcm nih...tp x mustahil kita bule lakukan. Bak pepatah yg selalu mama pegang "Nak seribu daya, x nk seribu dalih"..


Mama mmg suka amik tau bab2 pendidikan awal kanak2 ni. Tp mama dgr semua cara dan amik yg rasa sesuai dan mudah bg mama. Yela kadang2 takut jugak klu kita terlalu obses akan memudaratkan anak2 kita plk nnti. So pendekatan yg mama buat adalah berserderhana dlm semua keadaan. So kita bule jadikan semua tu sebagai panduan tp x semua kita amik bulat2. Kita jugak hendaklah menilai dulu yg mana bule digunakan utk anak2 kita. x semua anak bule ikut dgn cara yg sama kn. Terpulanglah pd parents sendiri utk dan mereka lebih tau cara bagaimana yg plg baik utk mendidik anak2 mereka... Wallahualam....


Darwisya mengalunkan bacaan surah al Waqiah










GIVEAWAY PERTAMA PEONY PINKY



klik banner utk join

mama nak tg:
asleenda
mama rifqy
sinar raudah


Deria Bunyi Qari

Minggu yg seterusnya pula Qari belajar ttg bunyi..Teacher akan membuat cth bunyi kuat dan perlahan dgn menggunakan stick...Method yg lebih kurang sama dgn kelas2 yg lepas.. So kanak2 ni bule membezakan antara bunyi kuat dan perlahan..

Tp yg plg seronok teacher ajr lagu baru..Sambil mendengar lagu yg dimainkan, kanak2 ni disuruh m'buat action mcm dlm lagu. Cth diorg kena berlari, berjalan perlahan2, melompat dan sebagainyer..mama rasa aktiviti ni seronok sb budak2 tu nmpk enjoy dgn aktiviti ini. Selain dr belajar mcmana cara melompat, berlari dan semua bagai...mereka juga secara x langsung perlu mendegar dgn teliti arahan yg diberikan....Actually susah mama nk explain..klu u olz x phm leh layan video nih...tp x dgr plk lagu tu sb abah amik video ni dr luar kelas..huhuhu

video


Pas abis aktiviti ni semua kepenatan..bkn anak je yg penat tp termasuk juga ngn semua mummy...pancit jugak rasanyer nk kena berlari, melompat semua....penat wooooo tp sgt enjoy melihat telatah anak2..mummies kt sini very sporting =)





Beriadah di Taman Tasik Shah Alm

Aktiviti ptg kami di Taman Tasik Shah Alam bersama2 family Muhammad...



Muhammad's family



Muhammad


Beria2 budak kecik ni bermain smpi jatuh 2 kali..ada luka skit kt hidung dier tp dier x kisah pn janji dpt main semua permainan kt sini...anak mama mmg kuat..



Qari: hai adik manis..bule berkenalan???






Yg paling kelakar bila Qari jadikan kelapa tua spt bola..Sgt asyik main bola smpi x nk blk sb x puas lagi main...hahaha



Kelapa pn leh jd bola




























Deria sentuh Qari

Mama dh x sure ni class yg ke berapa..tp time ni they all bljr pasal deria sentuhan. Hari tu bljr pasal deria rasa dgn lidah kn...Ni sentuhan plk dgn merasa objek2 yg keras dan objek yg lembut supaya kanak2 ni dpt spot perbezaan tersebut.


x bnyk amik gmbr cuma ada sedutan video sdkit semasa teacher bg objek soft kpd budak2nih.. Semasa diorg sentuh objek2 tersebut mummy semua kena sebut 'SOFT' supaya anak mereka tahu bila rasa lembut dan 'HARD' bila diorg sentuh objek keras.Perkataan itu hendaklah diulang bnyk2 kali ye...bule juga diamalkn bila blk umah nnti..(homework utk qari..hehe)



video

Hari tu diorg dh masuk alphabet c for catepillar..So sesi art hr tu melukis caterpillar degn menggunakan jari dan water colour. sempt amik video budak yg ala2 pelukis professional ini..hehehe


video

dan hasilnyer
.
.
.
.
.
.
.


tulis nama dulu dkt blkg kertas



lukisan terhebat abad ini..hehehe agak2 klu jual laku x ???











Lucky Draw...Mari Lihat Sapa yg kena!!!

Ni x abis lg mama nk bercerita pasal annuar dinner. Kalau u olz nk tahu macam biasalah time dinner diadakan juga lucky draw. Dan salah seorg yg bertuah itu ialah...........MAMAQARI.

Hadiahnyer ialah
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Kamera digital Lumix jenama Panasonic kaler hitam mcm kt bawah ni



Specifications

Alternative names DMC-F3K
Camera Effective Pixels 12.1 Mega Pixels
Sensor Size / Total Pixels / Filter 1/2.33-inch / 12.7 Total Megapixels / Primary Color Filter
Aperture F2.8 - F6.2
Digital Image Stabilizer Yes
Optical Zoom 4x
Extra Optical Zoom 4.9x (4:3 / 8M), 6.3x (4:3 / 5M), 7.8x (under 3M)
Digital Zoom 4x ( Max. 16.0 x combined with Optical Zoom without Extra Optical Zoom ) (Max. 31.2 x combined with Extra Optical Zoom)
Release Date First seen9 January 2010

Alhamdulillah rezeki....x dpt grand prize, hadiah kamera ni pn jd la..bersyukur sgt. Leh ganti kamera mama yg dh lama tu...Qari pn mcm dh minat nk amik2 gmbr..bule bg kt dier kamera lama tu....kamera baru mama yg punye ye Qari...hehehe




asleenda 1st Give Away



mamaqari nk tag
Mama Balqis
Sinar Raudah

pd u olz yg nk join bule klik banner kt atas ye..





1st Giveaway Contest Alin Marlini



nk join sila klik banner ye kengkawan..

mamaqari nk tag
kengkawan yg sedang baca entry ni dan follower mamaqari




MY FIRST GA



click banner utk join..
god luck to all!!!



giveaway by ezan



klik banner di atas utk join




IZAN@SweetOmoide 7th Anniversarry Lucky Draw

Selamat ulang tahun perkahwinan yg ke-7..Semoga jodoh u olz berpanjangan dgn sepasang cahaya mata yg cute..(erkkk...ada plan nk tambagh lg ke?hehehe). Apa yg best ttg u olz ni kerana mamaqari pn berkongsi date yg sama. tp u olz lg senior la sb we olz baru je menyambut ulng thn yg ke-3 utk this year(^_^)

Klik banner utk join






first GA from senangmenang.miezaniera.com



klik banner atau sini utk join

mama nk tag:
taqie
caed
mummycun
nad
mama zakwan



GA izdiharshoppe


Mari kia sama2 memeriahkan GA ini. Jom ke http://izdiharshoppe.blogspot.com/ utk join..

mamaqari nk tag:

mummycun
taqie
mummyecha