Anak: Aset Dunia Akhirat

Mlm Ahad yg lalu we olz satu family telah menghadirkan diri utk mendengar forum yg bertajuk Anak: Aset Dunia Akhirat. Terima kasih mama ucapkan pada Lina Karim yg telah mengkhabarkan ttg forum ini. Lina karim merupakan ibu kpd sepasang cahaya mata Darwish dan Darwisya yg telah menghafal al quran sejak berumur 2 thn.. Mama mmg sgt admire dgn cara didikan yg Lina amalkan.


Berbalik kpd forum yg we olz hadiri tu, mmg rasa sgt x rugi la sb mmg x puas dgr ahli panel memberikan tips dan guide utk mendapatkan anak yg cemerlang di dunia dan akhirat. Walaupn dkt 2 jam ia berlangsung, mmg x rasa boring atau mengantuk...mama ngn abah sgt dahagakan ilmu terutamanya dr segi ilmu keibu bapaan ni..ye la ibubapa mana yg x nak berikan yg terbaik utk anak2 mereka kn? Smpi abah terpaksa korbankan game Liverpool dier pd mlm tuh...(hehehe....mmg sukar utk dipercayai!!!!!)..


Nasib baiklah Qari pn bule duduk diam mlm tuh...we olz mmg sengaja amik tmpt duduk yg agak blkg sedikit memandangkan Qari yg aktif berjalan2 ke sana sini...tp Alhamdulillah dier sedikit pn x menganggu tumpuan we olz..Ini merupakan kali ke-3 we olz bawa Qari ke tmpt2 mcm ni. Kali pertama semasa menghadiri seminar ttg Early Child Education, ke-2 kami mendgr ceramah ttg Maulud nabi dan ni yg kali ke-3. Alhamdulillah Qari x bnyk masalah, semua masih di dlm kawalan mama. Mama berharap dgn bawak Qari ke tempt2 mcm ni bule memberikan impak positif kpd dier.InsyaAllah....


Bnyk ilmu dan perkongsian menarik yg mama nk share..tp disebabkan masa yg agak terbatas mama just simpulkan beberapa tips yg mama masih ingt ye. Sblm forum bermula, we olz disajikan dgn bacaan surah al Waqiah dari adik Darwisya dan surah Yasin dr adik Darwish. MasyaAllah....sgt menakjubkan..mereka berdua bule hafal dgn baik walaupn masih pelat lg pertuturan mereka. Alangkah bagusnyer klu mama pn bule mendidik Qari jd mcm tu...InsyaAllah....


Kesimpulannyer di sini utk mendapatkan anak yg soleh perlulah dr zuriat yg baik (kpd mereka yg masih blm berkahwin, mama nasihatkan u olz agar pilih la calon suami/isteri yg u olz rasa bule menjadi ibu/bapa yg baik kpd anak2 u olz yg bakal dilahirkan nnti...bukan hanya dr kecantikan dan wang ringgit semata2). Anak merupakan ujian dr Allah s.w.t..Bila2 masa Allah buleh memberikan kita zuriat atau mengambil kembali mereka dr kita. So didik lah mereka sebaik-baiknyer kerana mereka merupakan anugerah yg tidak ternilai dan aset kita semasa kita tiada nnti. Mksd mama, klu kita dh mendidik mereka dgn baik maka adalah anak soleh yg akan mendoakan kita setelah kita tiada nnti...InsyaAllah....Mama nk share satu hadis di mana ada disebutkan bahawa ada 3 perkara yg kita tinggalkan slps peninggalan kita di dunia iaitu: 1. sedekah jariah, 2. ilmu yg bermanfaat kpd org lain dan 3.doa anak yg soleh....



Selain drpd zuriat yg baik, kita hendaklah membesarkan mereka di persekitaran yg baik..Ini mmg terbukti tau...sbg cth kalau anak2 kita ni campur dgn budak2 baik mestilah anak kita pn akan jd baik dan sebaliknyer...persekitaran tu mmg penting kerana kanak2 ni mudah terpengaruh terutama dgn rakan sebaya. So kita perlulah bekalkan mereka dgn ilmu yg cukup supaya mereka ada benteng yg kuat utk menghadapi mcm2 masalah sosial yg melanda skrg nih...


Mcm Lina Karim ni...dier punyer la susah nk dpt anak...setelah 7thn berkahwin barulah dikurniakan Darwisya. Sb tu la dia nakkan yg terbaik utk ank dier. Mungkin mereka yg dlm golongan susah nk dpt anak lebih menghargai anak mereka sebagai anugerah dr Allah s.w.t.Lina jadikan Imam Shafee sbg inspirasi utk ajr anak2 dier mengaji. Pd umur 7 thn Imam Shafee dh bule menghafal al-Quran so Lina ni pn berkira2 la klu umur 7 thn dh bule menghafal agak2nyer dr umur bila dier start belajar kn? So Lina telah simpulkan bahawa anak2 ni bule diajar dr bayi lg ataupn ketika masih dlm perut pn bule start dgn mengalunkan bacaan Quran.


Sama juga dgn kisah2 para ilmuan islam yg lain spt Ibn Khaldun dan Khawarizmi, mereka bermula dgn menghafal al-Quran seblm jadi pakar dlm bidang masing2. Makdsudnya kita perlu ajr anak kita al-Quran dan barulah diikuti dgn perkara2 yg lain.Tp jaganlah kita terlalu mengejarkan sesuatu sehingga terlalu obses. Mendidik anak biarlah kena dgn caranyer..jgn terlalu memaksa dan berfikirlah secara kreatif cara utk menarik minat anak kita mempelajari sesuatu ilmu itu.



Parents hendaklah menititberatkan makanan yg halal utk anak2 dan makanan2 kesihatan yg lain spt kurma, kismis dan badam.Yela utk hafazan al-Quran ni bukan senang sb makanan yg kita makan akn jd darah daging kita kn. Pastikan Halal makanan dan minuman tersebut. Belum tentu ada logo halal makanan tersebut halal.. so mama cadangkan klu ada masa kita masak dengan air tangan kita.. kita boleh selawat.. doa dll..


Pendengaran merupakn deria pertama yg bule digunakan utk mengajar anak. Penglihatan bayi adalah kurang berbanding degan deria pendengaran. Disebabkan itulah ramai ibubapa yg telah mula pasangkan bacaan ayat2 Quran semasa bayi mereka dlm kandungan lg. Mcm Lina Karim mmg dia 24 jam pasang je CD Quran tu sehinggalah skrg. Bak kata beliau dia nak anak dier tido dgr alunan bacaan ayat2 Quran, mimpi dgn ayat2 Quran dan bila mereka bgn pn yg pertama skali diorg dgr adalah ayat2 Quran. Sgt kagum dgn wanita nih...serius bkn senang nk mendisiplinkan anak mcm nih...tp x mustahil kita bule lakukan. Bak pepatah yg selalu mama pegang "Nak seribu daya, x nk seribu dalih"..


Mama mmg suka amik tau bab2 pendidikan awal kanak2 ni. Tp mama dgr semua cara dan amik yg rasa sesuai dan mudah bg mama. Yela kadang2 takut jugak klu kita terlalu obses akan memudaratkan anak2 kita plk nnti. So pendekatan yg mama buat adalah berserderhana dlm semua keadaan. So kita bule jadikan semua tu sebagai panduan tp x semua kita amik bulat2. Kita jugak hendaklah menilai dulu yg mana bule digunakan utk anak2 kita. x semua anak bule ikut dgn cara yg sama kn. Terpulanglah pd parents sendiri utk dan mereka lebih tau cara bagaimana yg plg baik utk mendidik anak2 mereka... Wallahualam....


Darwisya mengalunkan bacaan surah al Waqiah










5 comments:

cutenyer qari
gud info nih
bgsnyerlah 2thn dah hafal alquran yer...

 

tu la...gigih btl Lina didik anak2 dia..

 

gud info ni.. thanks for sharing

 

izan: sama2..thanks sudi singgah

 

salam...

dah mulakan ke sesi ajar anak mengenal huruf hijaiyah? apa progres? boleh kongsi?

 

Post a Comment