my favourite character



Hi..Hi..
Nama saya Ahmad Abqari.
Nk tau character apa yg saya suka? Meh kita sama2 tgk ye u olz....jom Layannnn...






Tempat keenam



Ultraman (pic dr pak cik google)

Ini pak ngah saya yg mempengaruhi saya. Almaklumlah walaupn pak ngah saya sudah berumur 22 thn tp dia masih blur2 dan minat pada ultraman ni. Pak Ngah saya suka simpan koleksi ultraman dan sayalah selalu yg merosakkan dan menghilangkan koleksi2 beliau.




Tempat kelima



Barney (pic dr pak cik google)

Barney atau disebut oleh saya sebagai maney adalah seekor dinasour yg hodoh x sperti mama saya yg comel. Walaupn dia hodoh dan gemuk, dia mempunyai hati yg baik dan penyayang spt mama saya.




Tempat keempat



Doraemon (pic dr pak cik google)

Doraemon atau saya panggil mon atau an-an. Kenapa saya panggil an-an? Cuba nanyi lirik di bawah ini

konna koto ii na
dekitara ii na
anna yume konna yume ippai aru kedo

minna minna minna
kanaete kureru
fushigina POKKE de kanaete kureru
sora wo jiyuu ni tobitai na

(hai! takekoputaa!)

AN AN ANtottemo daisuki
DORAEMON

shukudai touban shiken ni otsukai
anna koto konna koto taihen dakedo

minna minna minna
tasukete kureru
benrina dougu de tasukete kureru
omocha no heitai da

(sore! tototsugeki!)

AN AN ANtottemo daisuki
DORAEMON

anna toko ii na
iketara ii na
kono kuni ano shima takusan aru kedo

minna minna minna
ikasete kureru
mirai no kikai de kanaete kureru
sekai ryokou ni ikitai na

(ufufufu… doko demo DOA!)

AN AN ANtottemo daisuki
DORAEMON

AN AN ANtottemo daisuki
DORAEMON



Tempat ketiga



Boboiboy (pic dr pak cik google)

Ni kartun yg paling latest yg saya minat. Mula2 saya takut nk tgk tp lama2 dh ok dan dh x takut lg. Saya suka hero boboiboy sebab sy membayangkan itu adalah saya. Paling saya suka meniru gaya boboiboy thumbs up "terbaikkkk....."




Tempat kedua



Upin & Ipin (pic dr pak cik google)

Saya juga meminati upin dan ipin. Hampir obses dgn character ini. Mama saya selalu kata saya dh mcm upin dan cousin saya farouq macam ipin.





Ada ke patut mereka kata kami upin dan ipin???

Saya sgt suka barangan upin dan ipin terutamanyer t-shirt mereka. Walaupn xde size saya, sy x peduli memakai size besar walaupn mcm dh x perlu pki seluar kerana t-shirt tersebut telah menutup aurat saya smpi ke bawah lutut.

Saya suka menonton kartun upin dan ipin tp sy agak takut sedikit dgn beberapa character seperti tok dalang (sb leh nmpk tulang x-ray dier), cikgu jasmin dan Ehsan (sb dier gemuk). Mama Tok ada belikan dvd upin dan ipin tp disebabkan sy takut nk tgk cita episode saya suka tgk thriller wayang dan bahagian menu jer...sb bahagian menu tu ada muzik tema upin ipin. Selain tu saya suka main dgn cd upin ipin. Kadang2 saya sorokkan bawah karpet dan kerusi. Selepas itu mama akan bising2 sb cd dh calar dan nk kena lap2 dulu baru leh pasang. Itu pn dh trsangkut2 sb cd tu dh calar balar dibuat saya. Selain itu saya suka tiru trade mark upin dan ipin "betul..betul..betul" walupn bunyi yg saya sebut cuma dgr "tul..tul..tul" aja.



Dan...tempat pertama jatuh kepada.....
.
.
.
.
.
.
.



Ben10 (pic dr pak cik google)

Saya sgt suka dngan ben10 atau lebih manja lg saya memanggilnyer ten-ten kerana saya baru berumur 2 thn dan masih pelat utk bercakap. Mesti u olz pelikkan macamana saya kecik2 lagi dh minat ngn ben10. Actually sy pn x penah tgk kartun ni kt tv. Tp mama tok yg memperkenalkan ben10 kpd saya. Pada satu hari mama tok telah m'bawa saya ke Subang Parade. Tiba2 mama Tok telah berhenti di tempat pinggan mangkuk dan membelikan saya satu set mangkuk, sudu, garpu dan cawan yg berwarna hijau dan terlihat di situ gmbr seorg budak lelaki yg macho dan rupanyer mirip saya. Sejak dr hari itu saya sgt obses dgn ben10. Bila saya berjalan x kiralah dgn sesiapa pn bila ternampk character ben10 saya akan cuba sedaya upaya mengepau mereka supaya membelikan saya barang2 ben10. Org yg selalu kena pau adalah mama saya kerana abah saya selalu menghilang bila saya lalu di tempat ben10. Saya pn x pasti sama ada ia adalah kebetulan ataupn percubaan utk abah prank kn saya.

Klu u olz nk tahu, saya ada bnyk koleksi ben10 antaranyer set makanan utk kanak2, jam, t-shirt, sandal, botol air, buku, beg, bola dan sticker. Hr tu pn saya nk pau mama saya spender ben10 tp mama saya kata saya masih memakai pampers dan belum sesuai utk memakai spender. Baru2 ini juga saya telah berjmpa dgn cousin saya Muhammad dan dier memakai cap ben10 yg menjadi idaman saya. Dan cap ini akan masuk dlm wish list saya utk saya mengepau mama saya lg pd masa akan dtg.

Terima kasih u olz kerana membaca coretan saya yg merapu dan merban ini..
























Nervous punyer pasal....

Hari tu we olz pergi jumpa paeds utk mendapatkan suntikan hepatitis memandangkan qari dh masuk 2 thn. Smpi kt sana dlm pkl 7.15pm dan no giliran yg ke-6. So mcm biasa qari pn main2 la permainan2 kt sana. Tiba giliran we olz, mama pun dukungla qari masuk dlm blk Dr. Syed.

Dh masuk bilik tu, sembang2 dgn Dr. Syed then tiba la masnyer Dr. nk bg suntikan. Mama pn riba la qari. Qari mcm tau dier nk kena cucuk tp dier cool jer. Dr. Syed suh mama bukak pampers qari skit sb nk cuck kt bahagian punggung. Time tu plk la mcm susah jer nk bukak pampers tu. Ketat plk. Dr. Syed pn dgn baik hatinyer pn ckp "Takpe la biar saya je yg tlg bukakan".

Tiba2 bila Dr. bukak rupa2 nyer qari ter 'popo' dlm pampers tu. Apa lagi bantai gelak la semua org termasuk jugak Dr. nasib baik Dr. tu pn sporting..hehehe. Adoi la qari time biler plk la dier buat kerja nih. mama x de bau plk time nk masuk dlm blk Dr. Ni mesti nervous punyer pasal bule plk dia prank kn Dr. tu...muahahaha..So we olz pn mtk nk tukar pampers dulu then baru sambung buat suntikan...

Ni bukan kali pertama ye..dh 2 x dier buat cantu...naik malu den (^_^)
Dh lepas kena cucuk tu rilek jer qari..buat muka x bersalah..abah plk bantai gelak smpi dlm keta...adoyai sabau je la ngn mamat 2 org nih (merujuk pd abah dan qari)....haishhh
























Sri Thai PJ

Kali ni we olz satu family makan di Sri Thai PJ. Makanan kt sini semua dimasak dgn cara masakan Thai sebab dh nama pn Sri Thai kan.. Overall ok la, sama mcm mana2 kedai makan Thai. Cuma restaurant ni nmpk mcm ekslusif skit sb ada org serve dan harga makanan pn agak mahal sedikit.

Kt sini we olz makan nasi putih, siamise siakap steamed fish, sambal sotong, mix tomyam, asparagus goreng belacan kot, sizzling toufu . Dessert plk bubur sago dan ice kacang. Tomyam dan masakan siamise steamed tu paling best. Dlm tomyam tu siap ada ketam tuh, may b sb tu la sedap kot. Makanan yg lain2 ok la cam biasa jer.













Kpd u olz yg nk try tempat makan ni, bule la dtg ke sini dan alamtnyer di bawah ni:





Jalan Barat, Petaling Jaya, Selangor
No. 21 B & C, Jalan Barat, Petaling Jaya Selangor 46200.
(located right opposite PJ Hilton) 03-7956-3535





























Happy Birthday to All !!!!

Bulan april dan may ni mmg meriah ngn bday. Antara mereka yg share bday bln tersebut adalah ateh (10 april), Acu (17 april), qari (27 april) dan farouq ngn mak long (4 may). So we all ada acara potong cake beramai2 utk meraikan mereka.. Jom layan picca. x lama lg bday mama tok plk (18 may).



cake yg dihiasi tepinyer dgn macarons



cantik btl hiasan cake nih. credit to mama tok dan pak lang=)




mestila cake karakter upin dan ipin klu bdk berdua nih




farouq dh x sabar nk potong cake



budak 2 org nih dh telan air liur



mereka yg diraikan



opsss....qari dh menjilat cake nampaknyer




upin dan ipin



apa la yg dirancangkan budak 2 org nih





main apa la plk nih....layan imiginasi diorg dan hanya diorg yg faham



























Happy Birthday MakCik!!!

Happy Birthday makcik!!!
Hari ni birthday makcik officemate mama..Actually nama dier Intan tp mama suka panggil dier makcik..

Sebenarnya we olz lupa hr ni bday makcik smpi la ada mamat penghantar bunga dtg dan mencari org yg bernama Intan..

Haaaa....suprise..heran btl, nape makcik dpt bunga plk????




Mama pn ngn muka x malu g kt makcik

mama: Makcik mintak satu bunga..
makcik: hehehehe
mama: sapa bg ni makcik? harizal (hubby makcik) ke?
makcik: aah...(senyum lg)
mama: sempena apa makcik?
makcik: bday org
mama: owh... hr ni bday macik ke...happy bday makcik...

sorry makcik mama lupa bday makcik..anyway Happy Birthday ye makcik..happy giler makcik dpt bunga...senyum memanjang jer dier.. Lunch tu we olz g sambut bday makcik kt KFC



makcik

Lepas lepak kt tmpt makcik, mama g msg abah



mama: abah... intan dpt bunga
abah: ishhh..bahayanyer...sapa bg?
mama: napelak bahaya??husband dier la bg...hr ni bday dier la abah...bukan cam abah x romantik langsung..hehehe
abah: eh..hr ni pn bday abah jgk
mama: bule blah....bday abah lmbt lg la...
abah: bunga bukan leh makan pn...
mama: org x romantik cam abah jer pikir cantu..muahahaha
abah: ye la...abah x romantik..napa x kawin jer ngn org yg romantik..ngeh..ngeh..ngeh..abah penah bg bunga apa masa mama konvo dulu?
mama: eh btl jugak...x romantik pn xpe la abah....mama terima je abah seadanyer..muahahahaha=)













Jom Priok!!

Ok kali ni kita cerita pasal makan plk. Sempena menyambut bday Qari yg ke-2 we olz makan di jom priok di giant KJ. Actually hr tu baba tok teringin nk mkn steamboat so mama rasa menarik jugak klu try kedai ni. Lgpn kedai ni br je bukak kt giant KJ so apasalahnyer kn klu nk try walaupn ditentang oleh abah yg nk makan steamboat di Flaming, Sunway..klu x test mcm mana nk tau best ke x kn???

Makanan dier not bad tp mcm x variety sgt klu nk dibandingkan dgn Flaming. Buffet dier x de la bnyk sgt mcm kt Flaming tp baba tgok cam suka plk mkn kat situ sb katanyer org x ramai dan x yah nk rebut2 mcm kt Flaming (walaupn baba tok x penah g amik maknan sendiri..hehehe) dan lebih selesa katanyer.

Papepun klu nk dibandingkan antara 2 kedai ni mama setuju jgk yg Flaming lg best sb makanan bnyk dan dessert pn best. Klu kt Jom Priok ni dessert dier hanyalah kuih 1 jenis, ais krim ngn buah pn tembikai je..rasa mcm x best la plk kn???

Dari segi harga plk buffet per person di Jom Priok ialah RM24.90 (x termasuk air ye kawan2)..mama rasa agak mahal la jgk klu nk compare ngn makanan yg skit dan air yg x termasuk dlm pakej buffet tu. Walaupn harga dier lebih kurang je ngn Flaming which is RM23.80 utk adult, tp kt Flaming mmg berbaloi..tu pn rasa mcm murah je caj yg dikenankan Flaming klu nk dibandingkan makanan dier yg memg bnyk pilihan..

So next time kiter g Flaming je la klu nk mkn steamboat=)