Colour

Kali ni qari belajar pasal colour. Selalu teacher suruh melukis guna crayon tp kali ni teacher ajr lukis guna water colour pulak. Tajuk lukisan adalah bebas dan they olz mmg betul2 sukakan main kaler air ni termasuklah qari...Mmmm...tp mama mmg mls klu nk buat aktivit ni kt umah sb mls nk kemas..ngeh..ngeh..ngeh...

Selain dr tu teacher juga ajr klu kita cmprkan keler-keler trsbt akan mghasilkan juga kaler2 lain.. Meh kita bljr skit pasal campuran kaler ye kawan2:



Kawan-kawan leh tgk carta kaler ni utk menghasilkan bermacam-macam jenis kaler. Ditengah tu adalah warna asas. Bila warna asas ni dicampurkan ia akan menghasilkan warna sekunder (lapisan yg kedua). Warna2 sekunder bila dicampurkan pulak jd la warna tertier (lapisan ketiga)...Erkkk...btl ke mama ajr ni eh...???Ni dh ingat2 lupa dh ni..belajar seni pn smpi form3 jer pastu bukan minat seni pn..hehehehehe.



Cita pasal seni ni mama tringt plk kisah2 zaman sek dulu. mama ni mmg x suka seni langsung, almaklumlah mama ni mmg jenis org yg x berseni lansung..x macam Mama Tok. Masa sek rendah klu ada jer homework seni mesti mama tok yg tlg buatkan dan pastu cikgu mesti akan lekatkan dkt papan kenyataan sb lukisan mama cantik..ngeeeeee..tp bila dh strat sek menengah mmg mama buat sendiri la..tp part yg mama x suka tu bila guna water colour...serius mama mmg x pandai nk pki water colour..Slalu frust bila dh lukis cantik2 tp bila dh dikaler dgn water colour mesti akan jd buruk giler...hahaha.x taula napa bakat melukis mama tok tu x diturunkan kpd mama..hehehe. Hopefully nnti qari xdela jd buta seni macam mama ye=)



Bebalik pd kisah asal ye...Tgklah budak2 ni, kusyuk sungguh diorg melukis




Ini hasil lukisan Qari...Mama pn x tau menatang apa yg dier lukis. Bila mama tnya dier kata 'bird', 'ball' tp mama x nmpk pulak ada btk burung dgn bola tp mcm conteng2 jek adala..hahaha...mungkin imiginasi dier je tu kot..x pe la..lukisan ni pn dh nmpk mcm lukisan abstract..agak2 klu jual laku x?hehehehe.....



































2 comments:

ms di kolej lecturer ajar mcm ni jugak main wrna2 hehehe

 

owh ye ker..may b ni basic colour kena tau kn yong...

 

Post a Comment