Checkup Minggu -39

Checkup minggu ke 39 kt Hospital Serdang....scan semua ok. berat baby dh 3.3kg. Dr. kata bule bersalin normal. Lega rasanyer...Klu x rasa nk bersalin lagi, Dr. bg masa tambahan 9 hari lg...Klu dh rasa sakit, kuar tanda atau baby dh kurang aktif bule terus dtg hospital.....







Pengalaman Bersalin Kali Pertama

First time bersalin mestila perasaan tu sgt teruja. xde pengalaman dan x pikir sgt pn...Rasa nk cepat jer bersalin.Almaklumlah x sabar nk bergelar ibu...Mama just nk kongsi pengalamam melahirkan anak pertama...Seminggu sblm due date Dr. dh bg MC...so mama mmg habiskan masa jalan sana sini sebab mmg x rasa sakit nk bersalin lg dan Dr. pn nasihatkan suh banyakkan berjalan....

3 hari b4 due date (21/04/2009) mama perasaan mcm ada darah + lendir tp skit jer dan kuar sekali jer ..Pergi jmpa gynea dan dier check pki CTG tu. Contraction x bp kuat, heart bit baby ok dan air ketuban pn bnyk lg. pastu cek bukaan...langsung x bukak lg dan baby pn masih x engaged lg..So Dr. suh blk dan bnykkan lg berjalan....

Akhirnya smpi la time due date (24/04/2009)...xde rasa lg cam nk bersalin. masa tu pn x sure macamana rasa bila nk bersalin....Contraction skit2 tu dh ada tp x sakit sgt dan bule tahan lg. Dr. suh dtg check CTG 2 hari sekali selagi x bersalin. Maklumlah time tu dh overdue dan Dr. bagi 7 hari lg masa utk bersalin..Klu x rasa nk bersalin gak then dia candangkan utk induce....

26/4/2009...mlm tu cam xle nk tido. Dh rasa mcm senggugut pn ada..Semua mcm x kena..Nk kejut abah takut mcm sakit biasa jer...then try tido blk....Kul 2-3 pg sakit mcm dh x bule tahan...Tp sela sakit agak lama dlm 15-20 minit sekali. Bila time sakit tu rasa cam sakit giler smpi dh xle tahan..tp bila dh x sakit tu ok plk...siap leh berjalan cam biasa lg...Kejut gak abah, manala tau kot mmg masa tu dh rasa nk bersalin..Time tu abah dh risau, ajak mama pegi umah my parent sb dier pn mcm x tau nk kena buat pe..tp masa tu awal pg sgt then abah suh tunggu smpi subuh sb takut my parents terkejut plak klu kitorg berdua pg2 buta dh tercegat kt pintu pagar...

Pas smyg subuh, sakit dh kurang skit...then g umah my parents. Smpi sana tido jp sb rasa ngtuk sgt...kebetulan hr tu mmg ada appoiment ngn Dr. kul 9am. pas bgn my mum suh breakfast. Dier buatkan telur separuh masak dan suh mkn smpi 2 biji.... kata dier manala tau kot2 mmg dh nk bersalin, nnti ada tenaga skit nk push baby..mama pn ikutkan je la...klu ikutkan rasa tekak mmg dh x lalu mkn memikirkan apa yg akan terjadi pd hr tu...

Smpi ke KJMC, nurse check bukaan...Dh bukak 3cm rupanyer. Patutla dh rasa sakit..Nurse kata kena admitted. Tgk jam time tu baru kul 10am...Perasaan?mmg la nervers, happy dan takut bagai....mcm x percaya jer hr tu mama akan deliver baby. nurse suh tukr baju, masukkan ubat suh popo dan pasang alat CTG tuh....

Bidan lak dtg check bukaan lg..haish..mama mmg x suka time check bukaan tu...mmg seriau..slalu kena sound sb angkt bontot..hehehe...Dlm hati bp kali la nk kena cek bukaan ni...Bidan tu kata ni lmbt lg nk bersalin sb baru 3cm. Dr. pn ada operation skang, diorg suh mama  rehat dulu dan diberi ubat tido kot utk suh tido dan rehat katanyer...

X lama lepas tu nurse dtg blk...bawak drip...x tau apa nama ubat tu, tp kata nurse drip tu utk mempercepatkan contraction klu x silap....dalam masa yg sama CTG masih dipasangkan lg kt perut mama...lepas masukkan drip, selang dlm 5-7 minit cantu tiba2 heart bit baby jatuh. mama pn leh dgr degupan jantung baby cam lemah jer. Then tgk nurse ngn bidan tu mcm cuak..Diorg bisik2 something...yg mama dgr diorg kata "panggil Dr. cepat..panggil Dr. cepat". Time tu mama dh cam x senang duduk...abah plk xde sb pegi uruskan deposit semua...mama dh terpikir dh..x kan baby aku dh xde?dh lebih 9 bln mengandung x kn pastu hilang cantu jer?ya Allah...tuhan je la tau perasaan mama time tuh....

X lama lepas tu Dr. dtg berlari2 dgn topi operation masih ada kt kepala..Dr. tgk CTG dan check bukaan. Time tu semua org mcm cemas...tp mama agak lalok mungkin disebabkan ubat yg nurse tu dh bg utk rehat td.....Tp mama still bule dgr suara Dr. tu tnya nurse "mana suami dier?panggil suami dier cepat...kita nk kena buat emergency operation nih.."...Pastu Dr.suh sign something...x ingt pe benda...sign je la sb time tu cam lalok jer...Lepas tu mama ditolak dgn pantasnyer ke OT.

Masuk bilik OT ada sorg Dr. tu kenalkan diri dier...mama x ingt sb mmg tgh lalok..yg mama dgr dier kata dier Dr. bius.Lepas dier kenalkan diri dia suh mama duduk dan tolak badan mama ke depan smbil cucuk jarum..masa tu mmg x rasa papepun....Lepas tu mama dibaringkan dan abah dtg duk  kt kerusi sebelah mama...Nmpk sgt abah cam blur dan kaku jer..siap Dr. tu tnya "x nk pegang ke tgn wife u?".Pastu abah yg mcm org menurut perintah pn pegang tgn mama...sejuk giler tgn dier....mungkin dier pn agak berdebar sb 1st time masuk OT.x lama lepas tu Dr. tnya lg "Awak takut darah x?klu x takut meh tgk sini"..abah sekali lg mcm org yg menurut perintah berdiri kt sebelah Dr. tgk mama di operate....

x lama pas tu dgr Dr. bg salam setelah berjaya kuarkan baby. Nurse bawak baby kt mama then tnya ni baby boy or gurl....mama jwb boy tp x bp nk nmpk muka baby...pastu baby dibawak kuar dan abah pn ikut skali...tggl la mama ngn Dr. yg smbg blk keja dier menjahit bekas operation td....

Lepas selesai, mama ditempatkan kt tmpt menunggu sblm dimasukkan dlm wad. Bila dh masuk wad pn still lalok lg...Dh la mmg lalok, ditambah pulak ngn ubat bius....mmg super duper lalok la rasanyer...Walaupn kena c-cert tp pengalaman tu x de la seteruk mana..cuma keadaan sblm tu jer yg mencemaskan jiwa....klu diingat blk mmg takut la klu baby dh lemas..dh la overdue...yg mama pikir dan berdoa semoga baby tu selamat jer.. x kisahla pe pn diorg nk buat kt mama.....Syukur Alhamdulillah semuanyer selamat. x kisahla sama ada normal atau c-cert, yg penting ibu dan anak sihat dan selamat...Syukur kpd Allah kerana menganugerahkan harta yg sgt bernilai buat kami.....




Checkup minggu ke-38


Checkup minggu ke-38...Baby masih x engaged, air ketuban banyak lg dan berat baby dh 3.2kg. My gynea kata mungkin susah nk normal sebab baby dh besar. Time Qari dulu overdue 3 hari baru berat 3.2kg..Ni baru masuk 38 minggu dh smpi berat abqari masa dilahirkan. Qari dulu emergency c-cert sb x engaged, lemas dan dh berak skit...kata my gynea dier x rasa mama bule normal sb 3.2kg pn mama x lepas ini kn pula > 3.2kg....

Agak frust bila dier kata cantu..Then dia suggest suh tunggu seminggu lagi sb air ketuban masih bnyk lg...Mungkin pengalaman yg lepas, dier rasa mama x bule nk deliver normal. Masa qari dulu pn pki gynea yg sama...Mama mintak dier refer to hospital gomen Serdang sb nk try jugak normal delivery...Next checkup hospital gomen 19/01/2012...




 x abis2 buat peace=)
gmbr ni qari yg amik....heheheh


Perasaan Cuak nak Bersalin.....

 Sedar x sedar 13 hari lg due date mama...Perasaan? x tau la nape kali ni mcm cuak n takut skit. Almaklumlah dh merasai kelahiran yg pertama, masa kali pertama mungkin x rasa apa2 sb xde pengalaman lg....

Checkup 36 minggu, baby masih x engaged lg..Macam kelahiran pertama gak baby langsung x engagaed. Masalah mama sb tulang pelvik kecik dan kepala baby x muat nk turun. Nntila klu ada masa dan terlebih rajin, mama akan cita skit pengalam pertama melahirkan baby dulu di entry yg lain plk...So utk kelahiran ni Dr. menjangkakan mama x akn dpt melahirkan baby secara normal disebabkan size baby pn dh 2.8kg pada minggu ke-36. Klu nk cuba bersalin normal jugk Dr. suruh tunggu betul2 sakit tp diorg x kan induce walaupun overdue atau menghadapi kesukaran ketika bersalin. Kiranyer Dr. bg kata dua la sama ada nk C-sect secara plan ataupn cuba normal tp klu ada implikasi apa2 diorg akan C-sect jgk...Pilihan????Mcm dh xde pilihan klu baby masih x engaged....itu yg merisaukan...Sapa x nk bersalin secara normal kn? Tp klu dh xde pilihan dan x nk amik risiko terpaksa la pilih C-sect jugak...sedey btul....

Mama pn ada jugak try buat research kt internet....Bg baby yg x engaged ni klu buat induce agak bahaya bg baby..Risiko baby lemas mmg ada....Tp semua kuasa Allah. kadang2 hari nk bersalin tu baru la baby engaged..Tp bg mama sb dh ada pengalamn kali pertama yg hmpir serupa mungkin chances utk x engaged jugak smpi waktu dh nk bersalin mungkin ada. Bak kata org bergantungla pd nasib kita...Ada org senang sgt nk bersalin dan ada org plk yg susah sgt nk bersalin. Apapun pilihan yg ada banyak2kan la berdoa dan meminta petunjuk dari-Nya....

Esok checkup seterusnya utk minggu ke-38. Klu baby x engaged jugak terpaksa la pilih C-cert. mama x nk amik any risk. Sb kelahiran pertama dulu pn baby hampir2 lemas sb masalah yg sama.."Ya Allah, permudahkan la urusan hamba mu ini...Engkaulah yg lebih mengetahui apa yg terbaik untukku...Aku redha dgn ketentuanmu...Amin ya rabbal alamin."