Perasaan Cuak nak Bersalin.....

 Sedar x sedar 13 hari lg due date mama...Perasaan? x tau la nape kali ni mcm cuak n takut skit. Almaklumlah dh merasai kelahiran yg pertama, masa kali pertama mungkin x rasa apa2 sb xde pengalaman lg....

Checkup 36 minggu, baby masih x engaged lg..Macam kelahiran pertama gak baby langsung x engagaed. Masalah mama sb tulang pelvik kecik dan kepala baby x muat nk turun. Nntila klu ada masa dan terlebih rajin, mama akan cita skit pengalam pertama melahirkan baby dulu di entry yg lain plk...So utk kelahiran ni Dr. menjangkakan mama x akn dpt melahirkan baby secara normal disebabkan size baby pn dh 2.8kg pada minggu ke-36. Klu nk cuba bersalin normal jugk Dr. suruh tunggu betul2 sakit tp diorg x kan induce walaupun overdue atau menghadapi kesukaran ketika bersalin. Kiranyer Dr. bg kata dua la sama ada nk C-sect secara plan ataupn cuba normal tp klu ada implikasi apa2 diorg akan C-sect jgk...Pilihan????Mcm dh xde pilihan klu baby masih x engaged....itu yg merisaukan...Sapa x nk bersalin secara normal kn? Tp klu dh xde pilihan dan x nk amik risiko terpaksa la pilih C-sect jugak...sedey btul....

Mama pn ada jugak try buat research kt internet....Bg baby yg x engaged ni klu buat induce agak bahaya bg baby..Risiko baby lemas mmg ada....Tp semua kuasa Allah. kadang2 hari nk bersalin tu baru la baby engaged..Tp bg mama sb dh ada pengalamn kali pertama yg hmpir serupa mungkin chances utk x engaged jugak smpi waktu dh nk bersalin mungkin ada. Bak kata org bergantungla pd nasib kita...Ada org senang sgt nk bersalin dan ada org plk yg susah sgt nk bersalin. Apapun pilihan yg ada banyak2kan la berdoa dan meminta petunjuk dari-Nya....

Esok checkup seterusnya utk minggu ke-38. Klu baby x engaged jugak terpaksa la pilih C-cert. mama x nk amik any risk. Sb kelahiran pertama dulu pn baby hampir2 lemas sb masalah yg sama.."Ya Allah, permudahkan la urusan hamba mu ini...Engkaulah yg lebih mengetahui apa yg terbaik untukku...Aku redha dgn ketentuanmu...Amin ya rabbal alamin."





2 comments:

better buat je c-zer tu kalau dah ada pengalaman..lg pun buat pe nak bertarung nyawa n bersakit2 kalau leh c-zer yg lebih mudah...siap boleh pilih tarikh yg cantik lg... cth 2.02.12 ke...12.02.12 ke...cth jelah... sbb ila dah merasa lahirkan anak (no.2) tnpa sakit sbb doc suruh brsalin tiba2...rs itulah pengalaman bersalin terindah sekali

 

Tu la rasanyer tu pn yg terbaik.....anyway thanks for the advice:-)

 

Post a Comment