Bila Qari Posing....

Abang Qari yg dh pandai posing bila amik gmbr...



 x abis2 buat peace..


 where is qari?



 mcm penah ku lihat gaya ini...



 gaya ini pn...



 erkkk...ada warga asing nk bergmbr ngn qari..seram la jgk.....

 dan gaya ini juga...


Klu nk tau gaya sapa??Gaya abah dier la tu.....

Pengalaman Bersalin Secara Normal Part 2

21/01/2011
EDD patut jatuh pd tarikh tu tp still x rasa pape...Mlm tu smpt lg g jalan2 kt pasar mlm jln TAR. Abah suh mkn je apa2 yg trigin sblm bersalin..Hari tu rasa cam smgt plk nk berjalan, slalu mcm x larat..siap bule plan dlm hati lg, klu sok masih x rasa sakit nk g jln2 kt pasar stadium shah alam plk....

22/01/2011
Pg tu dlm kul 4am dh rasa cam senggugut skit2...contraction dh ada tp cam suam2 kuku so wat donno jer.... Dlm kul 8am kuar skit darah mcm awal nk period..bg tau abah, abah ajak g hospital..batal jer niat dlm hati nk g pasar stadium..siap mandi dan barang semua, singgah umah my mum sb nk antr qari...dh duk sana x rasa contraction sgt la plk...so lepak dulu siap bule layan rancangan melodi lg...

Pkl 5pm baru gerak g hospital serdang...dlm hati mmg dh gundah gelana dh...takut kena admit......klu ikutkan hati, mmg x nk g hospital lg...tp disebabkan dh overdue, takut jgk klu jd pape ke nnti kt baby...so baik serah diri je la.....Smpi hospital dh pkl 5.30pm, g smyg asar dulu then baru ke unit kecemasan tmpt bersalin kt hospital serdang...

Lepas dh buat pendaftran semua, kerani kt depan tu suh masuk utk buat checkup...dier cam pelik jer tgk mama pki suar time tu dan siap tnya lg .."Errr..pn xde bawak kain batik ke?".. Ni 1st time nk bersalin kt situ so x tau plk klu kt tmpt tu biasa org dh siap2 pki kain /batik utk memudahkan diorg nk cek nnti...

Masuk tmpt checkup tu...nurse pasangkan mesin CTG....pas 20 minit Dr dtg cek pulak.....time tu dlm kul 6.30pm baru bukak 2cm...so lmbt lg...Dr. suh g mkn dulu sb lps pkl 12am dh x bule mkn. Dier suh dtg blk cek dlm kul 11.45pm.

Mama kuar dr tmpt tu dlm kul 7pm lbh dh...Ajak abah blk umah my mum dulu tp dier mcm x setuju, dier suh rehat kt situ jer takut apa2 jd nnti...tp mama nk blk umah jgk, dlm otak duk pikir Qari jer..manala tau pas ni lama plk x dpt jmpa ngn dier ke....so abah ikutkan jer...smpi umah tukar baju, makan dan mandi puas2...then tiba2 ada nurse call dr hospital...rupanyer diorg tgh cari mama..so apalagi kelam kabut la balik semual ke hospital serdang...
11.30pm buat second checkup..baru bukak 3cm...mlm tu kena tido hospital..abah x balik takut bila2 masa jer mama nk bersalin so dier tido jer kt dlm keta....Time dekat wad mmg dh rasa sakit...tp dlm sela 5-10 minit..Nurse dtg pasang alat CTG lg....

Malam tu langsung xle nk tido...Kul 4am tekan button panggil nurse bg tau dh x tahan sakit..Nurse pegang je perut dan tgk sela contraction..arghhhh..time dier cek tu plk xde contraction so dier suh baring mengiring ke kiri dan rehat dulu...

Kul 5am dh rasa x tahan sgt dah...mcm dh x le di tahan2 dh..panggil nurse skali lg..Time tu dh kuar darah+lendir..Nurse dtg ngn Dr...diorg cek bukaan dan dh bukak 6cm, Dr. suh tolak ke labour room..Call abah bg tau dh nk kena tolak ke labour room...

Dkt labour room mmg rasa dh x tahan...x lama pas tu abah dh smpi dlm labour room...ada 5 org termasuk abah. Selain abah, ada 2 org Dr and 2 org lg nurse or bidan, mama pn x sure sb kaler baju diorg lain2..nasib baik semua pempuan....x dpt lupakan macamana sakitnyer nk bersalin...1st time bersalin normal mmg xde pengalaman nk push....nurse ajar cara2 nk push..mula2 salah push tp lepas tu dh pandai...Ya Allah baru mama tau mcm ni la nk melahirkan anak...mama x tau bp kali push..rasanyer ada lebih 10 kali push...nasib baik abah ada kt sebelah bagi semangat...

Alhamdulillah 23/2/2012@ 5.30am baby dh selamat kuar..mmg lega sgt rasanya...sakit pn dh hilang serta merta...Rasa insaf plk lepas lalui pengalaman nih..rasa mcm baru dilahirkan semula...Syukur pada Allah dipanjangkan usia mama dan baby....
Alhamdulillah....