Happy 3rd Birthday Abang Qari

Last friday qari menyambut b'day yg ke-3. Thn ni dier request cake Dragon ball plk. Ni gara2 terpengaruh ngn game dragon ball PS2 yg uncle dier main la ni. Pastu kt Cartoon Network pn ada blk ulangan cita dragon ball nih...masa time sekolah dulu mama layan gak cita ngn komik dragon ball nih...skang ni anak plk yg minat..

 Dragon ball cake by Secret recipe..smpi terlompat2 qari dkt kedai bila tgk cake ni..over excited

 i'am 3 years old

SR cake - Strawberry choclate

 Angry bird cake @nursery

 Sambutan b'day berjemaah kt nursery

 Budak2 ni dh juling mata tgk cake tuh

 Elok jer duk bersimpuh smbl mkn..

Abang dan adik dh penat...zzzzzz...


CT Scan

Smlm bawak baby Aqeel for CT scan. Scan kali ke-2 utk brain dier utk cek if anything problem with his brain. Before ni dh buat ultrasound utk brain + abdomen tp ultrasound x bp details compared to CT scan. Disebabkan dier masih baby, so Dr. kena bg ubat tido so that dier x bergerak2 dlm mesin tu nnti...Klu x susah la nk scan brain dier...

Hari tu utk appmt jumpa radiologist..dier kata kena puasa start kul 2am. Pkl 1am mama dh bagun bg aqeel minum susu puas2..tp si kecik ni bila dier dh kenyang dier dh x nk bukak mulut dh, so last BF kul 1.30am....Kitorg gerak awal to Hospital Serdang..klu bule nk cptla sb baby kecik ni puasa...Smpi kt Serdang mula2 masuk kt Day care ward. Kt situ tukr baju hospital then Dr. buat line. Pastu dier cek tekanan darah, pasang alat utk baca paras oksigen dlm darah dan degupan jantung...Kesian tul tgk budk kecik tu..dh la lapar, nasib baik x bnyk meragam..nangis pn skit2 jer... 

Lepas setteled kt Day Care, diorg bawak baby ke tmpt radiologi. seram plk rasa tgk mesin CT scan tu..Kt situ baby diberi ubat tido...cecair yg dimasukkan kt mulut...punyer la susah nk bg dier mkn ubat tu..menangis2 la dia.....Lepas dh minum ubat, mama tenangkan dier, dodoi dier suh dia tido...Susah gak la nk pujuk dier tido...Mula2, dh letak kt tmpt scan tu tp dia terjaga...so kena dodoi lg, bagi patient lain dulu masuk....dlm 20 minit baru ubat tu berkesan kt dier. Akhirnya dia dh lena tido......

Mama ngn abah tgk baby dr bilik sebelah...kesian nyer la hai....hanya Allah s.w.t jer tau perasaan kitorg time tuh....Lepas dh selesai scan, baby di bawa blk ke Day care ward utk monitor dia....masa nih dier still tido lena lg...Kt sana nurse amik lg bacaan oksigen dlm darah dan degupan jantung...

Kul 10.30am baru dia sedar...kesiannyer baby lapar. Bila dia bangun, mama terus je bg dier BF......kesian sgt tgk budak kecik ni lapar...10.50am dh bule kuar ward sb Aqeel ada appmt ngn Dr. mata plk....


ini la rupa CT scan tu (source:google)


budak baik.....lepas CT scan dkt day care ward

Baby Aqeel @3 months Part2

Cepat rasayer masa berlalu. Dh 3 months baby aqeel bersama kami. Dlm 3 months ni nmpknyer perkembangan dier mcm kanak2 lain jgk. Setakat ni baby aqeel dh pandai pusing..Pantang letak dh terlangkup sendiri...terpaksa sendal ngn bantal sb kepala dier x berapa kuat lagi nk angkt. Takut jgk posisi mcm tu bule lemas nnti. Ini pernah terjadi pd anak aunty mama. Anak dier meninggal ketika 2 bln disebabkan tido dlm posisi mcm tu. Ingtkan dier tido, tau2 dh biru sb x bernafas. Salur pernafasan dier terhalang disebabkan hidung dier tertutup.

tengah membuat aksi2 terlengkup




Selain tu baby aqeel suka sgt isap jari...


Baby Aqeel pn dh berat skang nih. Smlm timbang dh 6kg. Dier pn dh pandai tegur2 org...cuma senyum jer kurang. Muka cam serius jer anak mama nih=)

Baby Aqeel @3 months

Baru blk dr checkup baby Aqeel. Alhamdulillah so far so good lg...Utk uols yg x tau baby Aqeel adalah 'special baby'. Dilahirkan dgn sebelah mata sahaja which means sblh mata xde eye ball atau dikenali sbg Anophthalmia. Mata yg ada eye ball tu pn abnormal dan Dr. pn masih x dpt kenal pasti sama ada dia bule melihat atau x sb dier masih baby lg.. Itu semua kerja tuhan...kami sbg parents redha dan terima ia sbg qada' dan qadar tuhan. Alhamdulillah dan terima kasih kpd semua terutama family and friends yg bnyk memberi support kpd kami..


baby aqeel yg today dh masuk 3 months

Nak Jadi DR?

Jmaat hari tu bawak baby aqeel ke kjmc utk injection 3 months.. Dlam perjalanan ke kjmc tu terjadilah perbualan ni antara mama dan Qari....

Mama: Ahmad (panggilan qari) kita nk g mana nih?
Qari: Kita nk g hospital la....
Mama: Nk g hospital buat pe?
Qari: Adik nk cucuk la...
Mama: Sakit x kena cucuk?
Qari: Sakit (sambila angguk kepala)
Mama: Ahmad nk jd DR x?
Qari: Nak....(berpikir skjp)....Eh..x nk la...
Mama: Kenapa Ahmad x nk jd DR?
Qari: Ahmad nk jadi org baik jer....
Mama: DR. org baik la...
Qari: Ahmad x nk jd DR sb DR cucuk org....
Mama: Hahahahahah.........