Terima Kasih


Semalam kami melawat keluarga En. Hafiz...dia merupakan bapa kpd 3 org anak. Beliau dan isterinya mengalami masalah hilang penglihatan sejak kecil lg...tetapi ketiga2 anak mereka adalah normal. Abah dpt contact En. Hafiz dr kawan2 kt office. En. hafiz merupakan pegawai psikologi di Jabatan Kebajikan Masyarakat, Putrajaya....

Bnyk info kitorg dpt dr En. hafiz...bertalu2 soklan mama ngn abah tnya mengenai cara hidup, cara belajar dan yg berkaitan dgn org2 yg kurang penglihatan ni...Sekarang ni zaman pn dh moden..bermacam2 alat bantuan yg ada utk membantu mereka menjalankan kehidupan spt org normal...Mungkin kami sgt risau ttg keadaan baby aqeel, rupa2nyer mereka lg hebat dr kita yg normal ni...terpegun skjp melihat rumah mereka yg cantik dan bersih tu.... Bkn tu jer, diorg pn bule menggunakan komputer, sms, ipad dan sebagainyer....

Betullah bak kata org..klu buta mata tp x semestinyer buta hati kan...Walaupn diorg x nampak tp diorg bule bekerja spt org normal, menjaga anak2, memasak, menggosok baju dan sebagainyer.....ya Allah hebatnyer mereka ini.....dan bertapa hebatnyer lg kekuasaan mu ya Allah.....

Kami sgt bermotivasi selepas berjmpa en. hafiz dan keluarganyer...kekurangan itu bukan satu penghalang utk mencapai kejayaan..ya Allah terima kasih kerana menemukan kami dgn mereka...semoga mereka semua dilindungi oleh mu ya Allah....aminnnn

***Bila tgk diorg gunakan software utk bantuan membaca msg dan sebagainyer....terdetik plk kt hati nk sambung belajar dan nk membantu mereka mencipta sesuatu yg dpt membantu kehidupan mereka......Agak2 klu mama nk smbg study ada org nk sponser x?????




Happy Mother's Day


 selamat hari ibu utk ibu seluruh dunia...
i luv u mom...

Checkup mata @Hospital serdang

Hari yg sama lepas buat CT scan, baby Aqeel ada appmt dgn bahagian mata plk. Kali ni DR. nk masukkan artifical eye aka prosthetic eye dkt bahgian kanan yg xde bola mata tu. Try2 masuk tp x muat sb mata dia sgt kecil. Cara masukkan artifical eye tu letakkan jer dlm lubang mata dier..mcm ala2 contact lense plk kekdahnyer...Mata palsu tu kena masukkan cepat takut nnti x balance ngn belah mata yg ada tu...

Sblh mata kiri diorg refer plk ke HKL sb kt sana ada pakar kanak2 bahagian mata. Nak dipendekkan cerita artifical eye tu akan dimasukkan kt HKL sb HKL akan bius baby utk buat detail checkup and diorg plan nk masukkan artifical eye tu time tu. Maybe diorg akan potong skit bahagian mata tu utk muatkan mata palsu tuh..Kesian la plk klu baby klu nk kena bius 2,3 kali kn.....

 Mama tnya DR. ikut pengalaman dia mcmana keadaan mata aqeel...DR. kata dia x nk bagi harapan yg tinggi....tp kadang2 perkara mcm tu x bule diduga...dgn izin Allah s.w.t apapun bule terjadi...wallahualam..kami terima jer apa2 pun keputusannyer nnti..mungkin ini dugaan utk kami. kami akan terima dgn redha..Satu kekurangan mungkin ditambahkan dgn 2 kelebihan..InsyaAllah Allah s.w.t akan sentiasa bersama org2 yg bersabar....

 artifical eye (source:google)

cara nk masukkan artiifical eye (source:google)

contoh yg pki artifical eye (source:google)