Checkup mata @Hospital serdang

Hari yg sama lepas buat CT scan, baby Aqeel ada appmt dgn bahagian mata plk. Kali ni DR. nk masukkan artifical eye aka prosthetic eye dkt bahgian kanan yg xde bola mata tu. Try2 masuk tp x muat sb mata dia sgt kecil. Cara masukkan artifical eye tu letakkan jer dlm lubang mata dier..mcm ala2 contact lense plk kekdahnyer...Mata palsu tu kena masukkan cepat takut nnti x balance ngn belah mata yg ada tu...

Sblh mata kiri diorg refer plk ke HKL sb kt sana ada pakar kanak2 bahagian mata. Nak dipendekkan cerita artifical eye tu akan dimasukkan kt HKL sb HKL akan bius baby utk buat detail checkup and diorg plan nk masukkan artifical eye tu time tu. Maybe diorg akan potong skit bahagian mata tu utk muatkan mata palsu tuh..Kesian la plk klu baby klu nk kena bius 2,3 kali kn.....

 Mama tnya DR. ikut pengalaman dia mcmana keadaan mata aqeel...DR. kata dia x nk bagi harapan yg tinggi....tp kadang2 perkara mcm tu x bule diduga...dgn izin Allah s.w.t apapun bule terjadi...wallahualam..kami terima jer apa2 pun keputusannyer nnti..mungkin ini dugaan utk kami. kami akan terima dgn redha..Satu kekurangan mungkin ditambahkan dgn 2 kelebihan..InsyaAllah Allah s.w.t akan sentiasa bersama org2 yg bersabar....

 artifical eye (source:google)

cara nk masukkan artiifical eye (source:google)

contoh yg pki artifical eye (source:google)

3 comments:

izzah..dah lama x baca blog..baby aqeel kenape senanye? sorry..lost kejap :( huhu

 

hi nad...bz yer ngn biz skang?hehehe...aqeel tu special baby...masa lahir mata dier ada sebelah jer and mata yg ada tu pn lum confirm lg leh nmpk ke x...doa2kan la supaya dier leh nmpk ye nad=)

 

aminn..bile la dpt jumpe baby aqeel ni..

 

Post a Comment