Catatan Dari HKL Part 4

Sambungan dari entry yg lepas....haishhhh bila la nk abis nih

Lepas Aqeel dh sedar dan bacaan BP dia pn dh ok kami dibawa semula ke wad. So duduk la kami dlm wad. Kat wad macam biasa la duk borak2 ngn mak2 kad wad tu. Petang tu Dr. dtg buat lawatan. Menurut Dr. untuk mata sebelah kanan dia diorang nak cuba masukkan artifical eye tu tp disebabkan mata aqeel kecik sangat diorg nk kena tempah khas benda tu untuk aqeel.. Lagipun memang sejak lahir lagi dia tak ada eye ball so kelopak mata dia sgt kecil. Lepas besarkan lubang mata dia, Dr. mungkin akan letak implan pulak untuk membentuk kelopak mata dia. Dah macam ala2 pembedahan kosmetik pulak...heheheh....Bagi mata kiri dia pulak, Dr kata saraf mata dia ada, anak mata pun ada tapi mata depan dia agak kelabu sangat. Mama pun ada jugak tanya Dr. rasa2nyer aqeel ni bule melihat ke tidak...then Dr. kata kalau dia dapat melihat pun pandangan dia kabur2 jer.. Semua budak2 kat situ dh bule balik kecuali Aqeel sebab keesokannya tu ada Dr pakar nak jumpa.Huhuhuhu...tinggal la kami berdua jer malam tu dalam wad yg ada 6 katil tuh. Huhuhuhu...nasib baik la mama ni berani jugak duduk berdua ngan aqeel...Abah pulak message dan kata dia dh on d way pegi melaka dan mungkin dia tak dapat contact dalam 5 hari....asal la hari ni semua nyer benda yang tak best jer happened...sabau je la...Ya Allah kuatkan la semangat hamba mu ini....amin.

Sedeynyer la bila semua orang dah bule balik kecuali kami....huhuhu...Malam tu wad senyap jer. Yela sebab tak ada org kan.Nak borak2 pun, mama borak ngn aqeel je la...tu pun kalau dia tak tido.. Tinggal lah mama dan aqeel duk menghitung jam bila la nak pagi nih....Dalam pukul 11pm kami pun terlena. Sedang kami tengah tido tu tiba2 mama rasa katil kami bergoyang2. Aishhh...asal pulak nih..Masa tu pulak dah tengah malam. Lampu pun banyak yang dah ditutup so keadaan masa tu samar2 jer. Mama pun bukak mata sikit2. Masa tu ternampak la satu lembaga depan katil kitorg. Dalam hati dah kecut jugak ni...sapa pulak nih datang melawat malam2 nih....Bukak mata lagi skit...haishhh...lega bila nampak attendan hospital rupanyer tengah padam board yg dekat depan katil kitorg..Hampehh tul la atendan tu, buat saspen  jek...Agak2 la pun... nak padam pun sampai bergoyang2 katil kitorg...kekekekeke. nasib baik makcik xde sakit jantung

Macam biasa la bersambung lagi......

Catatan Dari HKL Part3

Sambungan dari entry lepas.....

11/06/12

Pagi2 lg kmi dh bertolak ke HKL. Acu, adik mama yg paling bongsu turut menemani kami. Bertolak dari rumah lebih kurang pukul 5.45am dan sampi HKL pada pukul 6.30am. Clear betul jalan pagi2 cani. Kan bagus kalau setiap hari pun macam ni, kejap jer dah sampai HKL. Sampai tu terus solat subuh dulu. Lepas solat, lepak2 kat katil wad. Pukul 7am kawan abah datang. Diorg dah janji nak ke INTAN Bukit Kiara sama2 (tempat abah stay masa krusus DPA nanti). Abah pun pergila meninggalkan kami dengan hati yang berat...huhuhu..sedey tul time nih....Cam cita hindustan pulak bila hero dan heroin kena berpisah sebab keluarga diorg halang percintaan mereka..kekekekeke...

Dalam pukul 9.30am Aqeel dah dipangil masuk bilik OT. Hanya seorang je yg bule teman sampai ke OT. Mama suruh acu balik dulu. Tinggal la mama berdua dengan adik Aqeel. Dalam OT tu ada pintu yang berlapis-lapis. Pintu pertama masuk, pintu kedua tukar selipar dan pakai baju biru dan tutup kepala dan pintu ketiga baru masuk ke dalam. Kat dalam tu ada banyak bilik. Aqeel dan mama dibawa masuk ke bilik no. 10. Kat dalam ni memang sejuk gila..kecut perut rasa. Ni la 2nd time mama masuk bilik OT. Sebelum ni masuk ketika nak melahirkan qari, kali ni masuk temankan Aqeel pulak. Masuk dalam OT tu ada dalm 3-4 orang yg semua pun pakai mask. Rasa macam seram sejuk je bila masuk tengok alat2, mesin2 dalam bilik tu..Haishhh...sian anak mama nanti....apa la diorg nk buat nih....

Masuk dalam OT tu Dr bius memperkenalkan diri dia. Mama disuruh duduk sambil pegang adik Aqeel. Dr. bius kemudian masukkan jarum di kedua belah tangan aqeel. Masa tu memang mengamuk la si kecik nih. Meronta-ronta bila kena jarum tuh. Lepas dah masuk jarum Dr. tu baca doa dan kemudian memasukkan cecair kat tempat drip tu.  Lepas masuk ubat tu aqeel dari agresif terus jer tetiba jadi senyap dan terkulai. Kemudian Dr. suruh mama baringkan dia. Mama dah sedey dah time tu tengok dia terkulai dan tak sedarkan diri. Dr kemudian suruh mama cium adik aqeel dan tunggu kt luar...waaaaa....lg la sedey..bila cium dia tu rasa macam ciuman terakhir jer....ya Allah kuatkan la semangat hamba mu yang lemah ini....

Mama dengan langkah yang berat keluar dari bilik OT dan pergi ke bilik menunggu. Hanya Allah je la tau perasaan mama time tu. Memang sangat risau. Dahla abah pulak xde...lg la bertambah sedey....air mata ni duk menitik2 jatuh....Dalam bilik menunggu tu ada seorang perempuan lebih kurang sebaya mama sedang peluk teddy bear. Mungkin dia tengah tunggu anak dia jugak dalam bilik OT...Haishhh..mama tahan je la  perasaan sedey tu...cuba kuatkan semangat....Mama capai handphone dan sms abah untuk update pasal aqeel. Tak lama lepas tu abah call, tanya pasal aqeel.....suruh mama be strong tp suara dia yang macam sebak nak nangis kekekekek.. Mama tanya keadaan abah kat sana. Abah kata datang2 je terus register, kemas barang then diorang suruh tukar baju dan kena buat exercise. Sian kat abah...Dia pun macma dh x bule concentrate jer sb asyik ingat kat aqeel ngn mama skali....

Dah sejam menunggu aqeel kat sini...Hopefully semua ok. Tujuan sebenar aqeel masuk dlm OT sebab nak check mata kiri dia. Kalau perlu operation Dr. akan proceed dengan operation sebab aqeel dah kena bius..So takdela dia kena bius banyak kali. Tak lama lepas tu tiba2 ada orang panggil nama Aqeel. Mama pun bangun dan dia bawa mama ke tempat pemerhatian. Kat situ Aqeel tengah terbaring atas katil. Diorg tengah memantau keadaan dia disebabkan bius tadi. Sedeynyer la bila tengok budak kecik tu. Dah la kepala dia pn berbalut. Kaki pulak kena sepit sebab nak ambil bacaan BP. Aqeel macam tak sedar diri lagi. Masih lena dia tidur...Tenang sangat hati ni bila dah nampak muka dia....

Bersambung lagi.....

Catatan Dari HKL Part 2

Sambungan dari entry lepas....

Besok dlm bilik OT budak2 ni nk kena diberi bius dulu. Hari ni Dr. bius akan dtg cek samada budak2 ni demam atau x..klu demam alamatnyer kenala postpone hari lain pulak. Utk esok aqeel kena berpuasa. Start puasa sok pkl 5am tp Dr. kata leh bg air masak sahaja sampai kul 7am. Dh habis Dr. bius check semua dh dekat kul 6pm. 

Kakak katil sebelah aka kak Liza tnya mama.."Dik... x nk mintak blk umah ke? Akak nk mtk blk ni,"..mama "Eh..Biar betul kak?Diorang bagi balik umah ke?"...Kak Liza "ye dik..akak slalu buat cantu.."...x lama lepas tu nurse pn datang...nurse "Puan nk tukar wad kelas 1 x?"...mama "Mmmm...Bule jgk"...nurse"Ok pn nnti saya arrange kn...tp puan klu masuk kelas satu x bule blk tau...diorg kt sana x kasi..kena tido kt sana sb ramai tgh queue nk masuk sana"..mama"O ye ke.... so klu duduk sini bule blk la ye?Klu bule blk sy x nak tukr wad la...saya stay je la kt sini" (dlm hati duk pikir....mesti jp je masuk wad ni..sok dh bule blk kot bak kata kak liza..abah lak nk g DPA sok, klu mama stay sini, abah pn nk tido sini....sian plk dia klu x cukup rehat sok)..Lgpn kat sini cam best jer...mama pn dh ngam ngn kak liza sblh ni...so kitorg decide x jd la tukar..Lepas Dr. bius cek, nurse buat surat kebenaran  kuar wad. Diorg pesan kt kitorg suh dtg blk sok di wad by 7am. Lepas tu baru la bule blk. Smpi umah pn dh magrib..Penat wooo....Badan mama pulak tetiba rasa cam x sedap pulak...tekak pn dh start rasa peri2t..Ya Allah..jangan la demam..tolong la bertahan dlm 2 hari ni jer lg..pastu klu nk demam pn demam la.......

Bersambung lagi daaa....


Published with Blogger-droid v2.0.6

Catatan Dari HKL

10/6/2012

Hari ni aqeel masuk wad kt HKL. Kali ni masuk sebab nk buat pemeriksaan detail utk mata kiri dia. Mata kanan plk may b akan dimasukkan mata palsu. Lepas register, masuk wad kelas 3 sebab wad kelas 1 penuh. First time masuk wad kt HKL ni. Beza sungguh ngn hospital serdang. Kt sini bgunan dia lama, cam menakutkan jer...hehehe. Dalam wad ni dia bahagi2 kn ikut kategori, yg depan sekali utk lelaki, tgh2 utk perempuan dn blkg skali utk kanak2. So kitorg ditempatkan kt blkg skali. Siap nurse tu suh pilih nk katil yg mana. Tmpt bhgn kanak2 ni ada 7 katil semuanyer. Masa kitorg smpi, ada 2 kanak2 dan sorg makcik yg tersesat kt bhgn kanak2. Masa dia dtg tu wad penuh so tpaksa duduk blah kanak2. Wad ni mmg khas utk peaskit mata. Kebanyakkan yg kt sini akan mjalani pembedahan mata. Kebanyakkannya org tua yg nk buang selaput mata, atau mata kabur kesan dr penyakit darah tinggi + kencing manis. Kitorg cam jakun duk dlm nih, 1st time masuk wad camni..mmg janggal rasanyer....Mcm cita zaman dulu2 plk rasa bila tgk wad ni...Aziz satar kot berlakon tp x ingt cita pe yg mata dia buta....

Baru je kjp masuk, kakak kt katil depan tu dh tegur tnya khabar...anak dia kena glukoma, baru 3 thn...bengkak mata anak dia..sian mama tgk budak tuh. Kul 4pm dh penuh satu wad. Ramah2 btl org dlm wad ni...mcm satu family plk rasa....semua dtg tnya khabar...diorg pn ada anak2 mcm aqeel, ada masalah mata. Tp kebanyakkannya sb kanser mata...1st time plk dgr pasal kanser mata nih......Bila dh kena kanser mata, mata tu terpaksa dibuang, klu x nnti kanser tu akan merebak ke otak. Dr bg 2 pilihan jer sama ada nk mata atau nk nyawa anak??? Kesian budak2 ni..asal ada mata tp kena buang plk, lg la sadis. Kira mama patut bersyukur at least aqeel mmg lahir tanpa sebelah mata. Budak2 lain yg kanser mata tu siap kena buat kimoterapi lg...sedey btl rasa......semua yg dtg hr ni akan masuk bilik OT (Operation Theater) pd esok hari...

Kt sini rasa cam best plk...satu hari duk borak ngn mak bapak yg ada problem macam kitorg..at least kitorg leh share pandangan dan problem sb ada anak yg lebih kurang masalah yg sama..diorg ni dh la dtg jauh2...ada yg dtg dr kedah dan johor..sb kt sini ada ramai pakar...so semua lebih senang refer kt sini...Bila tgk diorg dtg dr jauh2, siap cuti tanpa gaji dan segala bagai, rasa cam besar jer pengorbanan diorg kn...ye la..siapala yg x sayangkan anak....lgpn kt wad ni lain skit dr wad biasa...dier x ketat sgt and mak bapak dua2 leh tunggu anak2...so xde la bosan sgt...cam meriah lg ada....Tp yg x bestnyer sok abah dh start krusus DPA dia...6 bln tu..lama benar...harap2 leh blk la weekend nnti...Start esok tpaksa la mama bdikari...huhuhu..sedey=(

Bersambung klu rajin...hehehehe...........

Qari @Nursery


Hari ni sempt amik Qari dr nursery. Selalunyer abah dier yg amik..tp disebabkan hr ni abah bz, so mamalah yg kena amik...Dh agak lama x amik Qari dr nursery. Ni nk masuk bln ke-3 dh qari di hantar ke nursery. Kt nursery ni dia ada day care + play school...Ingt lg 1st day antr dier ke nursery ni..masa tu dier tgh tidur, kejut plk x nk bgn so antr je kt nursery....Sok tu terus dier fobia x nk g nursery..ye la, yg mama ngn abah dier ni pn satu....mestila anak tu takut bila bgn2 jmpa org yg x kenal..tp bila call nursery dier ckp qari ok jer..x nangis pn..hahaha...bagus btl anak mama nih, tgkla sapa maknyer=)....mama mmg confident qari leh survive kt nursery tu tp abah dier plk yg risau lebih2...hohohoho...

pas kejadian tu klu pagi2 jer kitorg nk bersiap g keja, mesti dier terbangun...dah tu tnya "Mama dh pagi ke blm?"..soklan tu jer dia duk ulang2 nk dkt sebulan jgk la...."Pastu tnya lak soklan hr ni ahmad nk kena pegi mana?" hahaha...mmg mama mati kutu la jgk nk jawap n pujuk dier nk suh g nursery...Ada sekali tu kitorg nk bawak baby g checkup, so cutila hr tu..ingt x nk bawak qari n nk hantr je dier kt nursery cam biasa...tp leh plk terjadi dialog nih
Qari: Mama x pergi work ke hr ni?
Mama: (nk menipu tp cam x baik plk tipu anak..kang nnti dier besar dier plk tipu kita balik...)Mmmm....Kenapa ahmad kata mama x pegi work plk?
Qari: Sebab mama x pki baju work pn
Mama: Ye ke....(tgh cari idea nk tukr topik)..Mana ahmad tau mama x pki baju work?
Qari: Sebab mama pki suar jeans...mama kata suar jeans pki masa nk g jalan2 jer....
Mama: erkkkk......(mmg mama ada ckp mcm tu pn sb si qari ni asyik nk pki jeans jer walaupn duk kt umah..aisehhhh dier ingt la plk)
Last2 terpaksa gak bawak dier skali...sb dh xde idea nk mempertahankan dir..chettt....ngn anak pn leh kalah...hahahaha...

skang dh bln ke-3 qari g nursery.....dier dh ok nampaknyer, dh tau dier kena g nursery..dh x buat dh muka sedih..dh x buat dh adegan2 yg menyentuh jiwa dan raga ku..hahaha...tp sejak g taska nih mmg nmpk bnyk perubahan kt dier..dier nmpk lebih berdikari, petah dan macam popular la jgk kt nursery tu..klu dier blk jer..ramai la budak yg beratur kt gate tu smbl babai2 dier..di pn membalas lambaian mereka dr dlm keta......hahahaha..cam artis plk anak mama skang nih...hehehehe

 seorang abang...sgt sayang kt adik dier

close up pic...tido pn pegang tangan adik dier...so sweet=)