Catatan Dari HKL

10/6/2012

Hari ni aqeel masuk wad kt HKL. Kali ni masuk sebab nk buat pemeriksaan detail utk mata kiri dia. Mata kanan plk may b akan dimasukkan mata palsu. Lepas register, masuk wad kelas 3 sebab wad kelas 1 penuh. First time masuk wad kt HKL ni. Beza sungguh ngn hospital serdang. Kt sini bgunan dia lama, cam menakutkan jer...hehehe. Dalam wad ni dia bahagi2 kn ikut kategori, yg depan sekali utk lelaki, tgh2 utk perempuan dn blkg skali utk kanak2. So kitorg ditempatkan kt blkg skali. Siap nurse tu suh pilih nk katil yg mana. Tmpt bhgn kanak2 ni ada 7 katil semuanyer. Masa kitorg smpi, ada 2 kanak2 dan sorg makcik yg tersesat kt bhgn kanak2. Masa dia dtg tu wad penuh so tpaksa duduk blah kanak2. Wad ni mmg khas utk peaskit mata. Kebanyakkan yg kt sini akan mjalani pembedahan mata. Kebanyakkannya org tua yg nk buang selaput mata, atau mata kabur kesan dr penyakit darah tinggi + kencing manis. Kitorg cam jakun duk dlm nih, 1st time masuk wad camni..mmg janggal rasanyer....Mcm cita zaman dulu2 plk rasa bila tgk wad ni...Aziz satar kot berlakon tp x ingt cita pe yg mata dia buta....

Baru je kjp masuk, kakak kt katil depan tu dh tegur tnya khabar...anak dia kena glukoma, baru 3 thn...bengkak mata anak dia..sian mama tgk budak tuh. Kul 4pm dh penuh satu wad. Ramah2 btl org dlm wad ni...mcm satu family plk rasa....semua dtg tnya khabar...diorg pn ada anak2 mcm aqeel, ada masalah mata. Tp kebanyakkannya sb kanser mata...1st time plk dgr pasal kanser mata nih......Bila dh kena kanser mata, mata tu terpaksa dibuang, klu x nnti kanser tu akan merebak ke otak. Dr bg 2 pilihan jer sama ada nk mata atau nk nyawa anak??? Kesian budak2 ni..asal ada mata tp kena buang plk, lg la sadis. Kira mama patut bersyukur at least aqeel mmg lahir tanpa sebelah mata. Budak2 lain yg kanser mata tu siap kena buat kimoterapi lg...sedey btl rasa......semua yg dtg hr ni akan masuk bilik OT (Operation Theater) pd esok hari...

Kt sini rasa cam best plk...satu hari duk borak ngn mak bapak yg ada problem macam kitorg..at least kitorg leh share pandangan dan problem sb ada anak yg lebih kurang masalah yg sama..diorg ni dh la dtg jauh2...ada yg dtg dr kedah dan johor..sb kt sini ada ramai pakar...so semua lebih senang refer kt sini...Bila tgk diorg dtg dr jauh2, siap cuti tanpa gaji dan segala bagai, rasa cam besar jer pengorbanan diorg kn...ye la..siapala yg x sayangkan anak....lgpn kt wad ni lain skit dr wad biasa...dier x ketat sgt and mak bapak dua2 leh tunggu anak2...so xde la bosan sgt...cam meriah lg ada....Tp yg x bestnyer sok abah dh start krusus DPA dia...6 bln tu..lama benar...harap2 leh blk la weekend nnti...Start esok tpaksa la mama bdikari...huhuhu..sedey=(

Bersambung klu rajin...hehehehe...........

0 comments:

Post a Comment