Kisah Mata dan Raya

Last two weeks before raya Aqeel ada buat surgery sikit untuk masukkan prosthesis pada mata kanan dia. Prosthesis tu lebih kurang macam artifical eye atau mata palsu. Memang kami nak sempatkan jugak la buat surgery tu before raya sebab aqeel dah request nak beraya dengan mata baru. Tapi pada malam ketiga raya sedang kami enak menjamu selera di rumah makcik, tiba-tiba kelihatan sebijik mata di atas sampul duit raya aqeel yang mama letakkan di sebelah tempat duduk mama sedang merenung mama. Dengan sepantas kilat mama terus menuju ke arah Aqeel yang sedang didukung oleh mama tok dan melihat ke arah matanyer. Sah..Memang mata aqeel. Nampaknyer mata budak comel itu telah terjatuh. Mama memang perasan, aqeel selalu gosok mata dia. Mungkin dia masih tidak selesa dengan mata baru tu dan dia selalu gatal tangan nak korek biji mata dia.

Malam tu setelah aqeel tido kami memulakan misi memasukkan mata dia. Tapi memang susah, asal sentuh jer mata dia, dia menangis. Mungkin fobia agaknyer bila kami sentuh matanyer. Bila biji mata tu dah nak masuk jer aqeel pulak menepis dengan tangannyer, x pun dia pejam mata kuat-kuat dan mata yang dah nak masuk sangat tu pun terkeluar balik....

Malam seterusnyer kami mencuba lagi dan setelah berkali-kali gagal akhirnya kami pun give up. Plan untuk bawak aqeel ke hospital bila dah balik Subang nanti. Biar Dr. je lah yang masukkan. Lagipun kami memang tak sampai hati tengok dia menangis masa nak masukkan prosthesis tu :-(




salam aidilfitri

Belum terlambat rasanya lagi untuk kami mengucapkan selamat hari raya aidilfitri kepada semua..jika ada terkasar bahasa atau perkara2 yang tidak disenangi harap dimaafkan. Semoga berbahagia di samping keluarga tercinta...

Ikhlas dari kami sekeluarga...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Lompat Si Katak Lompat

Pada suatu pagi yang hening...

Daku sedang menimang-nimang adik aqeel sambil menyanyi-nyanyi dengan penuh perasaan...

"lompat si katak lompat...lompat la tinggi-tinggi..cepat la adik cepat...lalalalala...lalalalala...lalalalalala...." (daku selalu lupa lirik)

Tiba-tiba adik aqeel menangis

Mama: ahmad nape adik nangis ni?
Qari: tak tahu...(dengan nada yang malas nak layan pertanyaan daku)
Mama: ahmad buat ke adik nangis ni?(saja daku nak provoke dia....kekekeke)

Qari: Tak la mama. ahmad tak buat pun.....(malas nak layan daku lagi)

Mama: Kalau ahmad tak buat kenapa adik menangis ni?(saja kasi bikin dia panas...hohohoho)

Dengan nada beliau yang tak puas hati..........

Qari: Bukan la mama..bukan ahmad buat. Adik nangis sebab mama yang nyanyi tak sedap..bukan ahmad yang buat adik

Terkena daku...bertuah punya anak (terbantut idea daku nak menjawap)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Iklan Raya Bernas

source-google image



Korang perasan tak iklan raya Bernas yang dimainkan kat tv skang? Apa reaksi korg bila tengok iklan tu? Semalam dapat sms dari kawan mama macam ni



"Pernah tgk iklan raya Bernas x?Teringat kita kat aqeel..insyaAllah aqeel akn bijak cam bdk dlm iklan tu.."



Sms seterusnya dari kawan mama



"xpe..kite dh bnyk tgk kat tv, org oku penglihatan skrg dh bleh buat macam2..Bleh berdikari & berjaya cam org normal jgk..Iklan raya tu pn psl bdk yg x nmpk jgk tp pandai bwk kawan dia blk kg..Tu yg teringat kat bby aqeel..hehe..Mengalir jgk air mata kite tgk iklan tu .."



Lepas dapat sms tu mama terus cari iklan yang dimaksudkan tu dekat youtube. Memang meleleh2 air mata time tengok budak yang buta tu...Dalam hati tertanya-tanya...Macam ni ke aqeel bila besar nanti?



Sapa yang belum tengok lagi, bule tegok kat sini http://www.youtube.com/watch?v=Vub_wWrmaVw












Syukur...

Alhamdulillah...aqeel dah selesai menjalani operation untuk memasukkan prosthesis pada mata kanannyer..get well soon dear...we luv u so much...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Tinted Rumah

Lama dah tak update pasal umah. Actually rumah kami dah lebih 2 bulan dah dapat kunci. Tapi disebabkan kesibukan masa dan abah pun sedang berkrusus, progress untuk menyiapkan  rumah agak slow skit...Buat jer mana yang sempat dulu. Setakat ni baru pasang grill jer..tu pun rasa macam dah semput...mana taknyer, rumah baru ni banyak sangat tingkap..21 tingkap kesemuanyer termasuk 2  sliding door..memang masak la nk kena grill satu umah...Lepas grill, nk buat plaster ceiling dan wiring pulak..still tgh cari quotation lagi sebab  masih tak jumpa lagi yang murah kan..hahaha...Disebabkan rumah kami ni banyak sangat tingkap, hajat di hati nak jugak la tinted tingkap2 tersebut...tp kami dah pasang grill la pulak...Patut tinted dulu baru pasang grill...hayaaaaaa!!!!
Mula2 dulu ingat tinted nak KIV dulu sebab bila tanya jiran hujung rumah yang dah buat tinted, kos dier adalah 6k untuk satu umah pakai tinted 7 layer...mak aiii.....tak sanggup kami nak menghabiskan duit banyak tu semata-mata nak tinted umah....Kalau ikut budget kami mampu buat yang 3 layer je la...itu pun masih berkira nak buat ke tak nak. Antara quotation yang kami dapat untuk tinted satu umah 3 layer:

Kontraktor A :  RM1.6k
Kontraktor B : RM1.4k
Kontraktor C : RM1.3k
Kontraktor D : RM1k

Haaaa..nampak tu?Nak tinted jer pun kena survey sampai 4 company...So last2 tentula kami pilih yang paling murah which is Kontraktor D. Tak rugi kan kalau kita banyak survey sebab finally dapat jugak harga murah. Beza RM600 tu dengan Kontraktor A. Tapi masalahnyer pulak Kontraktor D ni duk pujuk kami suh amik 5 layer pulak...hahahaa...Hampir2 jugak daku terpedaya dan nasib baik jugak la iman ni masih kuat....Mana taknyer dia offer harga murah berbanding jiran kami yang umah ujung tu...Untuk 7 layer dia nak bagi 5k jer. Pastu kalau buat 5 layer 4k jer. Bila kami still nak 3 layer jugak instead of 5 dan 7 layer dia bagi buat installment la pulak...waduhhh...sangat tercabar iman kami...Finally sebab dah pening, kitorang lock dulu price tu. Nanti pas dah buat plaster ceiling baru nak tinted.. Kalau ada duit lebih buat 5 layer..kalau xde 3 layer pun dah cukup...

Kontraktor D
1 layer - RM800
3 layer - RM1k
5 layer - RM4k
7 layer - RM5k









Selamat Berpuasa

Assalamualaikum...
Lama dah x sempat nak mengupdate blog.walaupun dh agak terlambat mama nak mengucapkan selamat berpuasa pada kengkawan semua.moga ramadhan kali ini dpt dimanfaatkan dengan sebaik mungkin...insyaallah..


Published with Blogger-droid v2.0.6