Tinted Rumah

Lama dah tak update pasal umah. Actually rumah kami dah lebih 2 bulan dah dapat kunci. Tapi disebabkan kesibukan masa dan abah pun sedang berkrusus, progress untuk menyiapkan  rumah agak slow skit...Buat jer mana yang sempat dulu. Setakat ni baru pasang grill jer..tu pun rasa macam dah semput...mana taknyer, rumah baru ni banyak sangat tingkap..21 tingkap kesemuanyer termasuk 2  sliding door..memang masak la nk kena grill satu umah...Lepas grill, nk buat plaster ceiling dan wiring pulak..still tgh cari quotation lagi sebab  masih tak jumpa lagi yang murah kan..hahaha...Disebabkan rumah kami ni banyak sangat tingkap, hajat di hati nak jugak la tinted tingkap2 tersebut...tp kami dah pasang grill la pulak...Patut tinted dulu baru pasang grill...hayaaaaaa!!!!
Mula2 dulu ingat tinted nak KIV dulu sebab bila tanya jiran hujung rumah yang dah buat tinted, kos dier adalah 6k untuk satu umah pakai tinted 7 layer...mak aiii.....tak sanggup kami nak menghabiskan duit banyak tu semata-mata nak tinted umah....Kalau ikut budget kami mampu buat yang 3 layer je la...itu pun masih berkira nak buat ke tak nak. Antara quotation yang kami dapat untuk tinted satu umah 3 layer:

Kontraktor A :  RM1.6k
Kontraktor B : RM1.4k
Kontraktor C : RM1.3k
Kontraktor D : RM1k

Haaaa..nampak tu?Nak tinted jer pun kena survey sampai 4 company...So last2 tentula kami pilih yang paling murah which is Kontraktor D. Tak rugi kan kalau kita banyak survey sebab finally dapat jugak harga murah. Beza RM600 tu dengan Kontraktor A. Tapi masalahnyer pulak Kontraktor D ni duk pujuk kami suh amik 5 layer pulak...hahahaa...Hampir2 jugak daku terpedaya dan nasib baik jugak la iman ni masih kuat....Mana taknyer dia offer harga murah berbanding jiran kami yang umah ujung tu...Untuk 7 layer dia nak bagi 5k jer. Pastu kalau buat 5 layer 4k jer. Bila kami still nak 3 layer jugak instead of 5 dan 7 layer dia bagi buat installment la pulak...waduhhh...sangat tercabar iman kami...Finally sebab dah pening, kitorang lock dulu price tu. Nanti pas dah buat plaster ceiling baru nak tinted.. Kalau ada duit lebih buat 5 layer..kalau xde 3 layer pun dah cukup...

Kontraktor D
1 layer - RM800
3 layer - RM1k
5 layer - RM4k
7 layer - RM5k









11 comments:

Wow mahal jugak harganya..tp baik buat utk keselamatan almaklum jk waktu siang terang2 org boleh nampak kita yg ddk dlm rumah!
.

 

hi..just bg pendapat jelah...mcm rmh ila dulu.. ila pakai 3 layer dah enaf... 3 or 7 layer skali pun , fugsi dia sama... dia tapis haba n cahaya..cuma beza dia tahap ketebalan... n 1 lg.. kalau pecah... cermin xpecah berderai.. dia retak je... so.. better pakai 3 layer dah enaf...now dah almost 2 years ila pakai ok je...skrg ni trend org pakai jenis reflectiv.. cuma ila sarankan, amik reflektiv belah luar, tp belah dlm warna hitam..so dr dlm kita boleh nampak luar.. mcm jiran ila dia xperasan, dia amik reflectiv luar dlm... dah kat luar xnampak pape... kenela bukak sliding or tigkap kalau nak tgk luar sbb mmg xnampak pape dr dlm

 

betul tu..setuju ngan teratai

 

Thanks iela for ur advice..btw kita suka tau tgk awak deco umah:-)

 

saujana putra ke??? dah ambil contractor yg 7 layer ke??? dgr cerita penipu.....

 

aah..awk pn duk saujana putra gak ke? lum amik lagi mana2, cuma dh byr deposit rm500 jer...amik 3 layer je la kot..yg 7 layer mcm x masuk akal jer..huhuhu

 

Blh dpt contact number contractor? Nak wat jugak..kat bukit puchong ni...

 

Ok ke contractor? Leh dpt phone number? Nak wat utk i la....segan nak bukak langsir coz org umah dpn leh nampak we all dlm rumah...

 

contractor ok jer. bule call william @ 0129698280

 

william tu penipu...dh bnyk org kne tipu area klang valley. ckp 7 layer tp psg 2 layer je...

 

ye ke?pandai berkata-kata si william tu..nasib baik kitorg x buat smpi 7 layer..haish...

 

Post a Comment