Cara Mengajar Anak Mengenal Huruf Hijaiyah

"salam... dah mulakan ke sesi ajar anak mengenal huruf hijaiyah? apa progres? boleh kongsi?"
 
Ok..saya mendapat komen ini dari seorang pembaca so maknanyer  saya kena share macamana saya mengajar anak saya. Sebenarnya saya pun masih baru lagi. Almaklumlah anak pun baru masuk 2 orang dan yang sulung pun masih berumur 3 tahun. Saya rasa macam tak cukup ilmu pun nak jawap soalan ni...huhuhuhu.. Tapi tidak mengapa, saya cuma nak berkongsi dan tidak semestinya cara saya ni betul.
 
Ada pelbagai cara untuk kita mengajar anak-anak. Salah satunya ialah dengan menggunakan flash card. Ibu-ibu rajin-rajinkan lah bermain flash card bersama-sama anak anda. Amik masa sekurang-kurangnyer 5-10 minit sehari. Jika ada buleh menjadikan ia sebagai rutin lagi bagus.... Tapi cara ini tidak berapa menjadi untuk anak saya. Mungkin saya tak cukup effort untuk  bermain flash card dengan anak saya..Mula-mula je rajin pastu.... hampesss...Mungkin juga cara saya mengajar salah? Saya cuba mengambil pendakatan cuba jaya...Jika tidak berjaya kita cuba pula cari cara lain..

Saya juga pernah mencuba mengajar qari dengan menggunakan buku iqra. Tapi nampaknyer dia lebih tertarik untuk menyelak muka surat dari mengikut saya membaca...huhuhu. Dia lebih suka jika saya bacakan buku yang bergambar...Mencabar jugak kan nak mengajar anak ni kan...... 
 
Anak saya qari sangat suka menonton tv. Cara seterusnya yang saya lakukan pula ialah dengan membeli vcd dan mendownload video-video yang ada lagu-lagu huruf hijaiyah. Cara ini lebih berkesan terhadap anak saya. Dia akan menyanyi-nyanyi  bersama cousinnyer dan secara tidak langsung sudah menghafal huruf-huruf hijaiyah tersebut walaupun ada beberapa huruf yang masih tertinggal....huhuhuhu....Tapi saya mencari-cari lagi jika ada cd yang menarik..Sukar untuk saya mendapatkan vcd yang interaktif dan menarik. Video dari youtube pula biasannya berbunyi dalam bahasa indonesia....

Antara produk yang saya gunakan:
 
 

 
 
 
 Set al furqan boleh didapati di  adik bijak
 
Itu saja serba sedikit yang saya dapat kongsikan..walaupun tak seberapa diharap dapat membantu=)
 
  




 


Lagu Jiwa

Serius...tahun ni memang tahun yang mencabar buat saya..Tahun yang banyak menduga saya, dan lirik lagu ni sangat dekat di hati saya....



Lirik Lagu AdaMu – Najwa Latif


Merenung ke luar jendela

Melihat kebesarannya

Mensyukuri segala nikmat

Yang dikurniakan di dunia



Kau berikan ku kekuatan

Tuk berpegang pada jalan

Walau penuh dengan cabaran

Ku tahu ku adaMu Tuhan



Kerna kau yang satu

Yang setia bersama ku

Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu

Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu

Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu



Ku tahu ku adaMu

Ku adaMu selalu



Kerna kau yang satu

Yang setia bersama ku

Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu

Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu

Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu



Ku tahu ku adaMu

Ku adaMu selalu



ku merenung ke luar jendela

Melihat kebesarannya

Walau penuh dengan cabaran

Ku tahu ku adaMu Tuhan



Potty Training

Alhamdulillah..akhirnya Qari sudah bebas dari PAMPERS sepenuhnya...kami dah tak payah beli pampers qari lagi. Kami mulakan potty train qari sejak dia berumur 2 tahun lebih. Mula-mula start memang agak ragu-ragu skit. Dalam hati tertanya jugak..adakah awal sangat nak potty train dia? Bule ke kami berjaya? Tapi pada masa yang sama kami pun kena mencuba dan percaya kepada anak-anak. Kat sini mama nak share macamana kami berjaya potty train qari...Mungkin bule membantu kawan-kawan yang sedang mencuba untuk potty train anak-anak anda...

  • Kami mula-mula potty train qari pada  hari cuti dan weekends dulu disebabkan masa tu je kami ada sepanjang hari bersama qari. Setiap minggu jika berada di rumah memang kami tak pakaikan qari pampers. Kami nak dia rasa betapa selesanya dia kalu tak pakai pampers.
  • Aturkan jadual ke tandas. Kami pastikan kalu dia tak pakai pampers setiap 2 jam atau selepas dia makan/minum kami akan bawa dia ke tandas. Kat sini parents mestila rajin ye...jangan marah kalau anak anda nak ke tandas berulang-ulang kali..
  • Jika nampak muka anak anda lain macam jer...tanya dia, adakah mereka mahu ke tandas..Ini bagi melatih mereka supaya memberitahu kita jika mereka terasa hendak ke tandas.
  • Jangan marah mereka jika mereka terkencing atau tak sempat ke tandas terutamanya jika mereka terkencing di depan pintu tandas
  • Bodek dan puji mereka setiap kali mereka berjaya ke tandas.
  • Belikan seluar dalam / boxer yang mempunyai gambar karakter kegemaran mereka...Sure mereka akan suka.
  • Sediakan alat/bantuan untuk mereka membuang air. Kami belikan pelapik tandas untuk kanak-kanak supaya qari tak terasa takut nak duduk atas mangkuk tandas tu..
 
Ada lagi tips-tips lain. mungkin akan bersambung kot kalau rajin...hehehe. Semoga berjaya..
 
source google

     







Sole Nice Neon Denim Pumps

Ada sesiapa yang berminat tak ngan kasut ni?
Just nak let go RM36 (including postage)
New shoes. Tersalah beli size kasut sebenarnya.
Material denim dan stripe atas kasut tu kaler striking yellow.
size kasut 38
 
Kalau berminat bule pm saya mamaqari@gmail.com