Ayat Tersurat dan Tersirat

Okay tajuk macam nak belajar BM pulak. Teringat pulak masa sekolah dulu-dulu masa kena buat karangan Rumusan. Tak tau la skang ada lagi ke tak. Kalau nak buat rumusan mesti ada pendahuluan, ayat tersurat, tersirat dan penutup  kan. Hahaha...tapi kat sini saya bukan nak ajar buat rumusa tapi semenjak 2 menjak kebelakangan ni saya selalu pulak terdengar ayat-ayat tersurat dan tersirat dari si abang Qari ni.

Antaranya....

Kalau dah kenyang dan dia tak abis makan tapi takut kena marah  "Mama perut ahmad dah buncit la..tengok ni..tengok ni..." sambil buat gaya macam orang mengandung 5 bulan...
Mama pun "Ye la kalu dah kenyang tak payah habiskan...kang pecah pulak perut tu"...so memang confirm tak jadi nak marah sebab dia makan tak habis..


Bila dia makan atau minum benda yang dia suka  "Emmmmm..... sedapnyer dot..dot..dot..." sambil buat muka macam iklan makan roti ngan planta dengan maksud tersiratnya  dia nak lagi ataupun lenkali beli la lagi...


"Mamaaaa....Ahmad sayanaaaaaagggggg sangat mama" Maksud tersiratnya ialah sila la bagi perhatian kat dia pulak..


"Siaaaannnn Ahmad...Dah lama Ahmad tak tengok tv" Maksudnya tukar la channel dia pulak...


"Eh..tengok-tengok, mama ni dah pendek la..." Maksudnya dia nak kata dia tu dah tinggi la...


"Mama...kenapa mama tak masuk master chef?"

Ayat ni masih kurang pasti maksud tersirat dia sama ada dia memuji atau mengutuk masakan mak dia. Kalau memuji Alhamdulillah la..kalau mengutuk, nampaknya saya kena gigih lagi la memasak...=)


0 comments:

Post a Comment