Appointment dengan Dentist pulak....

Bulan lepas penuh dengan appointment adik Aqeel. Physio 2 session, paediatric, diet dan yang terbaru dentist pulak..Cuma appointment dengan opthal je lepas raya. Dulu-dulu saya tak suka masuk hospital. Sebab bau hospital pun dah macam seram..hahahah...tp skang hospital tu pun dah jadi tempat wajib kami jenguk semenjak Aqeel lahir sampailah sekarang....Itupun appointment yang kami bule mintak combine memang kami combine kan, kalau tak masakla nak cuti jer memanjang kan..
 
Appointment dengan paediatric biasanya 3-6 bulan sekali. Paediatric la yang akan refer Aqeel ke mana-mana kalau Aqeel ada masalah.. Kali ni Aqeel kena refer pulak dengan dentist disebabkan gusi dia. Sebenarnya masa lahir, gusi dia agak terbelah skit kat depan tu dan macam ada line. Kalau mula-mula tgk nampak macam bentuk gigi jer..hahaha...Tapi bila dia dah makin besar, line tu macam dah hilang sehinggalah dia tumbuh gigi. Bila tumbuh gigi pulak, gigi depan dia jadi jarang sebab line gusi td tu macam tebal sikit di antara kedua gigi depan dia...dah macam  gigi pelakon Kamal Adli pulak adik nih...kehkehkeh
 
 
Sempat lagi buat sesi bertatih sebelum jumpa dentist. Tengok tu kasut dia comel tak? hahaha..x macho langsung la adik ni pakai kasut ada bunny...Tapi tu je pun yang mama jumpa kat kedai...kehkehkeh.. Kasut ada bunyi-bunyi bila berjalan...saja nak bagi dia banyak berjlan skit sb bila ada bunyi2 tu rajin la dia nak berlatih berjalan...Untuk Aqeel ni banyak rangsangan bunyi yang saya kena bagi. Dia mudah tangkap klu saya bagi contoh bunyi...contoh nak ajr dia minum pakai straw..Punya la payah nak ajr sb dia x nampak cara nak gayakan minum dengan straw..Tapi bila saya buat bunyi orang tengah menyedut sampai terputus-putus napas mak nih nak...sekali tu jer terus dia pandai sedut pakai straw..Hebat kan Allah bagi kelebihan kat adik dalam kekurangan yang adik ada tu....
 

Ok macam biasa, kalau bawak hospital dia memang fobia. Mesti nangis punya la... Menurut dentist kami cara kedudukan macam ni bule dia pakai ye kalau anak2 kita payah nak gosok gigi...Lepas ni kita jumpa dentist 3 bulan sekali pulak ye dik..adoyaiii...




5 comments:

alhamdulillah..dah byk yg aqeel boleh buat... n semoga kamu terus tabah dlm mebesarkan aqeel..yg penting moga aqeel sentiasa sihat..

 

iela: insyaAllah..thanks iela=)

 

salam pekenalan dari umi ..

hihi .. kalau umi pulak ..sampai dah besar panjang pun takut nak jumpa doktor gigi ..takutnya nak cabut gigi hihi

 

salam perkenalan umi..tima kasih sudi singgah sini=)

 

Post a Comment