Pancake Pisang

Saya ni bukan terror sangat bab masak memasak ni. Tapi nak share jugak la ngan korang pasal makanan favourite Aqeel nih iaitu pancake pisang.
 
Hari tu masa pegi Langkawi termakan pulak pancake pisang nih.. Aqeel abis bedal pancake ni samapi 3-4 ketul. Suka betul dia. So saya dengan harapan yang tinggi try la buat pancake ni dengan imiginasi sendiri.hehehe...alahai pancake jer pun tp dah budget macam master chef..kahkahkah

Inilah pancake yang makan kat Langkawi hari tu..serius superlicious sedap. Tak manis sangat dan lemak-lemak gitu.. Roti jala dia pun sedap.
 
Resepi ni memang mudah. Orang yang tak terror masak cam saya ni pun bule buat...
 
Bahan-bahan:
Tepung gandum 1 cawan
Telur 1 biji (Asingkan putih dan kuning)
Gula 2 sudu
Air 1 cawan atau bule jugak pakai fresh milk
Pisang emas 5 biji
 
Cara-cara:
Pukul putih telur sampai kembang
Masukkan tepung gandum, kuning telur, gula, air dan pisang ke dalam blander dan bland.---hahah ni sebab saya malas nak kacau-kacau
Akhir sekali masukkan putih telur ke dalam acuan yang dah di blend tadi dan kacau lagi...
Panaskan kulai dan letak minyak skit jer dengan api sederhana
 
Bila dah gelembung camni sila terbalikkan
 
 
Hasilnya....
 

 Hahaha...jangan korang compare ngan gambar di atas ye.. Rupanyer memang la tak semenggah mana tp sedap jugak woo...Aqeel bantai 3-4 ketul jugak nih... Rasanya next time saya kena letak baking powder skit kot kasi dia naik sikit...huhuhu. Bule makan camtu jer dan tak payah dah letak   jem ke madu bagai sebab rasa pisang tu dah lemak2 manis dah..tp kalau korang suka bule la nak letak pun...ikut la tekak masing2 ye....
 
 
 




1 comments:

waa resepi pancake lg ni..hihi rajin semua...:)

 

Post a Comment